המכתב שבו חזה סר אייזק ניוטון מתי יגיע העולם כמו שאנו מכירים אותו לקיצו נמצא בתצוגה באוניברסיטה העברית בירושלים. המכתב הוצג לראשונה לציבור בשנת 2007, ונודע ברבים בשנת 2003 כאשר ה-BBC שידר את הסרט התיעודי "ניוטון: הכופר האפל", שחשף את כתב היד.
ניוטון, הידוע בניסוח חוקי התנועה והכבידה, הקדיש חלק מחייו ללימוד טקסטים דתיים. הוא האמין שכתבי הקודש מכילים מסר מכוחות עליונים על עתיד העולם והתעניין במיוחד בספר ההתגלות.
במכתב שנכתב בשנת 1704 כתב ניוטון שסופו של העולם המוכר לנו יגיע לא לפני 2060. "זה עשוי להסתיים מאוחר יותר, אבל איני רואה סיבה שזה יסתיים מוקדם יותר" הוא כתב. המכתב מכיל סדרה של חישובים מתמטיים המבוססים על פרשנותו לנבואות המקרא, במיוחד מספרי דניאל וההתגלות.
פרופסור סטיבן ד. סנובלן, היסטוריון של מדע וטכנולוגיה מאוניברסיטת קינגס קולג' בהליפקס, בחן את ארכיוני ניוטון. הוא הסביר כי ניוטון השתמש בחשבון פשוט בחישוביו. "עבור ניוטון, לא היה מחסום בלתי חדיר בין דת למה שאנו מכנים היום מדע. לאורך חייו הארוכים, ניוטון עבד לגלות את אמת האל – בין אם בטבע או בכתבי הקודש," אמר סנובלן.
ניוטון פירש את הימים המוזכרים בנבואות כשנים, תוך התמקדות במיוחד בתקופה של 1,260 שנים. על ידי הוספת 1,260 השנים המוזכרות בנבואות המקרא לשנת 800 לספירה, מועד ייסוד האימפריה הרומית הקדושה, הוא הסיק שהעולם יתאפס בשנת 2060.
"אז הזמן, הזמנים וחצי הזמן הם 42 חודשים או 1260 ימים או שלוש שנים וחצי, בחישוב של שנים-עשר חודשים לשנה ו-30 ימים לחודש כפי שנעשה בלוח השנה הפרימיטיבי" כתב ניוטון במכתבו.
ניוטון האמין שתקופה זו מייצגת את נטישת הכנסייה ועליית דתות "מושחתות", בעיקר הקתוליות, שחלק מהפרוטסטנטים ראו בה כת.
"אני מזכיר זאת לא כדי לקבוע מתי יהיה זמן הקץ, אלא כדי לעצור את ההשערות הפזיזות של אנשים דמיוניים המנבאים תכופות את זמן הקץ, ובכך מביאים את הנבואות הקדושות לכדי חוסר אמינות בכל פעם שנבואותיהם נכשלות" כתב ניוטון.
סנובלן הסביר כי ניוטון לא האמין שהעולם יסתיים באופן מילולי. לדבריו, עבור ניוטון שנת 2060 תהיה התחלה חדשה, המסמנת את סוף העידן הישן ותחילתו של עידן חדש, "העידן המשיחי" או אלף השנים של מלכות האל.
חישוביו של ניוטון, המעוגנים בספר דניאל, מציעים כי שנת 2060 תסמן מעבר מכאוס לשלום, שיגיע לשיאו במלכות המשיח, שתביא הרמוניה ושגשוג.
המסמכים המכילים את חישוביו היו באוספים פרטיים והגיעו לקהילה המדעית רק בתחילת שנות ה-70. אברהם יהודה רכש חלק גדול מכתבי היד במכירה פומבית בסות'ביס בשנת 1936 ותרם אותם לישראל בשנת 1951. האוסף הגיע לספריית האוניברסיטה העברית בירושלים בשנת 1969.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו