2 מיליון אבנים, יצירת מופת אחת: הסודות של הפסיפס המפורסם בעולם נחשפים

אומנים עתיקים הקדישו תשומת לב מיוחדת לפניו של אלכסנדר הגדול בפסיפס • הוא מורכב ממספר גוונים של טסרות ורודות עם שינויים ניכרים באפקטים של זוהר שכנראה קשורים להרכבים כימיים שונים של החתיכות

פסיפס אלכסנדר, שנחשב לפסיפס החשוב ביותר מהתקופה הרומית, התגלה ב-1831. צילום: Andreas Wolochow, שאטרסטוק

מחקר חדש שפורסם בכתב העת PLOS One שפך אור על המקורות המגוונים של כ-2 מיליון החתיכות המרכיבות את הפסיפס של אלכסנדר הגדול מפומפיי. המחקר חושף שהטסרות של הפסיפס - החתיכות הקטנות המשמשות בפסיפסים - הגיעו ממחצבות הרחק מעבר לממלכתו העתיקה של אלכסנדר, כולל אזורים באיטליה, ספרד וטוניסיה, כפי שדווח על ידי IFLScience.

פסיפס אלכסנדר, שנחשב לפסיפס החשוב ביותר מהתקופה הרומית, התגלה ב-1831 בבית הפאון - מעון של משפחה אמידה בעיר הרומית פומפיי. הוא מציג את אלכסנדר הגדול על סוס, מוביל את הצבא המקדוני לניצחון על המלך הפרסי דריווש השלישי בקרב איסוס בשנת 333 לפנה"ס.

בשנת 2020, משחזרים במוזיאון הארכיאולוגי הלאומי בנאפולי החלו בבדיקה לא פולשנית של הפסיפס כחלק מפרויקט שימור. הצוות השתמש ברנטגן לזיהוי יסודות וחשף שהפסיפס מורכב מעשרה צבעים שונים, כולל גוונים של לבן, חום, אדום, צהוב, ורוד, ירוק, אפור, כחול, שחור, וזכוכיתי. צבעים אלה "שולבו באופן מיומן כדי להעצים אפקטים אמנותיים" ציינו החוקרים.

המחקר מצא שחלק מהטסרות הוורודות העזות עשויות היו להגיע מפורטוגל, בעוד שגושים צהובים מסוימים יכלו להגיע מהעיר הרומית סימיתוס בטוניסיה של ימינו. חתיכות אדומות כהות עשויות להיות מכף מטפן ביוון. בנוסף, חלק מהטסרות הלבנות יכולות להיות קשורות למחצבות האלפים האפואניים באיטליה. כריית שיש במחצבות החלה במאה הראשונה לפנה"ס והופסקה עד המאה השלישית לספירה, כפי שפורט על ידי Focus Online.

אומנים עתיקים הקדישו תשומת לב מיוחדת לפניו של אלכסנדר הגדול בפסיפס. הוא מורכב ממספר גוונים של טסרות ורודות עם שינויים ניכרים באפקטים של זוהר שכנראה קשורים להרכבים כימיים שונים של החתיכות. פרטים מורכבים אלה הם חלק מהגורמים שהפכו את הפסיפס ל"ייצוג המוכר ביותר של פניו באמנות העתיקה" ציינו החוקרים. 

הבדיקה חשפה גם עקבות של שעווה טבעית וגבס על פני השטח של הפסיפס, חומרים בהם נעשה שימוש כשכבות מגן במאמצי שימור מודרניים. חקירה של צדו האחורי של הפסיפס חשפה חלקים ריקים רבים שכנראה עברו חמצון על ידי חומרים מבוססי גבס אלה. 

"הנתונים שהתקבלו אפשרו לתאר את ההרכב הכימי והמינרלוגי של הטסרות ששימשו ליצירת הפסיפס, יחד עם השערות לגבי מקורן", ציינו החוקרים. 

אלכסנדר הגדול, הזכור כיום בזכות כיבושיו הצבאיים ומאמציו בבניית אימפריה, נולד ב-20 ביולי 356 לפנה"ס בפלה ומת ב-10 ביוני 323 לפנה"ס בבבל. הוא שלט כמלך מקדוניה והגמון של הברית הקורינתית מ-336 לפנה"ס ועד מותו. החל מ-334 לפנה"ס, אלכסנדר הרחיב את האימפריה של אביו, פיליפוס השני, באמצעות סדרת מסעות הידועים ככיבושי אלכסנדר. הוא הקים אימפריה שהפיצה תרבות יוונית - הלניזם - ממולדתו למצרים ועד לחלקים מהודו.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר