האלוף (במיל') אלי שרביט, שנבחר הבוקר (שני) על ידי רה"מ בנימין נתניהו לשמש כראש השב"כ, עמד בשנים האחרונות בראש חברת קיודיסול (QD-sol), סטארט-אפ ישראלי מבטיח בתחום האנרגיה המתחדשת. החברה, שהחלה להיסחר בבורסה בתל אביב בספטמבר האחרון אחרי מיזוג עם אינטרנט גולד, מפתחת טכנולוגיה ייחודית להפקת מימן ירוק ישירות מאור השמש.
למעשה, רק אתמול (ראשון) פורסם כי שרביט הוביל מיזוג אסטרטגי בין חברת אלגרי (המתמקדת בפיתוח אנרגיה סולארית) שבבעלותו לבין אינטרנט גולד – חברת האם של קיודיסול, בעסקה שהעניקה לו נתח של 50% בחברה הממוזגת. במהלך המיזוג הפכה אינטרנט גולד לשחקן משמעותי עוד יותר בתחום האנרגיה המתחדשת, עם שילוב בין פעילות סולארית רווחית לטכנולוגיית המימן הירוק פורצת הדרך של קיודיסול.
קיודיסול הוקמה ב-2021 על ידי Blue Ocean Sustainability Fund, שבה שותפים בין השאר השחקן ההוליוודי אשטון קוצ'ר, גיא עוזרי, אפי אפשטיין, וירון קייזר (מנכ"ל אינטרנט גולד).
בתקופת כהונתו של שרביט כיו"ר קיודיסול, דיווחה החברה על אבן דרך משמעותית בתהליך הפיתוח שלה - שיפור ניכר ביציבות הננו-חלקיקים הפוטו-קטליטיים (זרזים המופעלים באמצעות אור) שהחברה מייצרת במעבדותיה.
"קיודיסול פועלת במלוא המרץ לייעל ולשפר את טכנולוגיות ייצור המימן הירוק, והשיפור ביציבות הננו-חלקיקים הפוטו-קטליטיים שלנו מקרב אותנו צעד נוסף לעבר הפקת מימן ברמה גבוהה ובעלויות נמוכות", אמר שרביט בינואר 2025. "אנו גאים להוביל מהפכה בתחום זה, באופן שיהפוך את המימן הירוק לזמין ובר-קיימא לכל דורש".
מימן ירוק אך מאתגר
המימן הירוק נחשב לאחד הפתרונות המבטיחים ביותר למעבר לאנרגיה נקייה, עם יתרונות משמעותיים: הוא 100% בר-קיימא ללא פליטת גזי חממה, ניתן לאחסון ושינוע יעיל, ורסטילי לשימוש בתעשייה, תחבורה וייצור חשמל.
עם זאת, האתגרים בדרך למסחור טכנולוגיות מימן ירוק עדיין משמעותיים: עלויות ייצור גבוהות, צריכת אנרגיה מוגברת בתהליך הייצור, וסוגיות בטיחות הקשורות לאחסון והובלה של המימן, שהוא אלמנט נדיף ודליק.
הטכנולוגיה של קיודיסול מציעה פתרון לחלק מהאתגרים הללו על ידי ייצור ישיר מאור השמש, מה שמפחית את התלות בחשמל ובתשתיות מורכבות, ועשוי להוביל לירידה משמעותית בעלויות הייצור.
הטכנולוגיה של החברה, שפותחה תחילה בטכניון בהובלת פרופ' לילך עמירב, מתבססת על ננו-חלקיקים המוזנים לתוך פאנל סולארי יחד עם מים. כתוצאה מחשיפה לקרני השמש, מתרחשת ריאקציה הגורמת לפיצול מולקולות המים והפקת מימן ירוק ישירות, ללא צורך בחשמל.
השיפור ביציבות הננו-חלקיקים אפשר למערכת של החברה לפעול באופן רציף ויציב למשך יותר מ-1,000 שעות של הקרנת שמש מלאה. שיפור זה מקרב את החברה להשגת מחיר ייצור של פחות מ-2 דולרים לקילוגרם מימן, מחיר שנחשב תחרותי מאוד ביחס לשיטות ייצור אלטרנטיביות.
"במציאות שבה תלות בנפט ובגז הופכת לנטל אסטרטגי, המדינות המתקדמות מחפשות פתרונות חדשים שיבטיחו ייצור מקומי, עצמאי ונקי של אנרגיה. המימן הירוק מצטייר כחלופה האידיאלית: הוא ניתן לייצור כמעט בכל מקום, מפחית את פליטות הפחמן, ויכול לשמש תעשיות כבדות, תחבורה, חקלאות וייצור חשמל", אמרה לאחרונה ל"ישראל היום" סטלה ויינשטיין, מנכ"לית קיודיסול. "עד כה, הדרך העיקרית להפיק מימן ירוק הייתה באמצעות אלקטרוליזה – תהליך עתיר אנרגיה ויקר, הצורך כמויות אדירות של חשמל. אך כאן נכנסת לתמונה טכנולוגיית הפוטוקטליזה – פריצת דרך מדעית המאפשרת ייצור מימן ישירות מאור השמש, ללא תלות בחשמל או בתשתיות מסובכות.
"היכולת להפיק מימן בצורה עצמאית וללא תלות במדינות אחרות היא נכס אסטרטגי. בזמן משברים גיאופוליטיים, כל מדינה תוכל להבטיח לעצמה מקור אנרגיה יציב, במקום להישען על ספקים חיצוניים שעלולים לנתק את האספקה. דמיינו מצב שבו מדינות אירופה לא תצטרכנה לחשוש מאיומי אנרגיה מצד רוסיה, או שמדינות המפרץ יוכלו להפחית את תלותן בנפט לטובת אנרגיה בת-קיימא עם יציבות ארוכת טווח", הוסיפה ויינשטיין.
בינואר 2025, הודיעה החברה על תחילת ניסוי הרצה בתנאי שטח של פאנל סולארי אוטונומי לייצור מימן ירוק למשך 30 יום. מטרת הניסוי היא לבחון את יכולת הפאנל לבצע באופן עצמאי תהליכים מורכבים כגון טעינת חלקיקים, רענון תמיסת העבודה וסינון, ללא התערבות ידנית. הניסוי מהווה שיאו של מחקר ופיתוח אינטנסיבי שביצעה החברה, שמטרתו להטמיע את כל העקרונות הדרושים לייצור אופטימלי של מימן במערכות הפאנלים ולהביא את החברה למסחור הטכנולוגיה בקנה מידה תעשייתי בעתיד.
תוצאות הניסוי יקבעו את המשך דרכה של קיודיסול, ששרביט ככל הנראה לא יהיה חלק ממנה, לפחות בשנים הקרובות.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו