נתניהו הכריע: אלוף במיל' אלי שרביט יהיה ראש השב"כ הבא

לאחר שראיין שבעה מועמדים להחליף את רונן בר, רה"מ החליט על המועמד הנבחר - שמגיע מחוץ לארגון • שרביט שירת 36 שנים בצה״ל, מהן חמש שנים כמפקד חיל הים • הוא השתתף בהפגנה נגד הרפורמה, והגן בעבר על רה"מ בפרשת הצוללות • מינויו טעון אישור של הוועדה למינוי בכירים

מפקד חיל הים לשעבר וראש השב"כ החדש, האלוף במיל' אלי שרביט , אורן בן חקון
מפקד חיל הים לשעבר וראש השב"כ החדש, האלוף במיל' אלי שרביט. צילום: אורן בן חקון

מינוי מפתיע: לאחר שראיין שבעה מועמדים להחליף את רונן בר, נתניהו הציג הבוקר (שני) כי אלוף במיל' אלי שרביט, מפקד חיל הים לשעבר, הוא המועמד שלו לתפקיד ראש השב"כ הבא. שרביט הוא חלק מהצוות של אלוף במיל' סמי תורג׳מן לבחינת התחקירים של צה״ל, שנמצא בראש הצוות שיבחן מחדש את תחקירי 7 באוקטובר.

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:19
Loaded: 21.08%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:19
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions off, selected
    • default, selected

    אלוף במיל' אלי שרביט, בימי כמפקד חיל הים, מתייחס לפרשת הצוללות // חדשות 13

    המינוי מגיע טרם הדיון בבג"ץ בפיטורי רונן בר, שנקבע ל-8 באפריל. כזכור, בית המשפט אישר לראש הממשלה הורשה לראיין מועמדים - בניגוד לעמדת היועמ"שית - אך לא למנות.

    המינוי מגיע טרם הדיון בבג"ץ בפיטורי רונן בר, שנקבע ל-8 באפריל, צילום: יוסי זליגר

    האלוף במיל' שרביט, נשוי ואב לשלושה ילדים, שירת 36 שנים בצה״ל - מהן חמש שנים כמפקד זרוע הים. "בתפקיד זה הוביל את בניית כח המגן הימי על המים הכלכליים וניהל מערכות מבצעיות מורכבות מול חמאס, חיזבאללה ואיראן", נכתב בהודעת לשכת רה"מ.

    "השב״כ הוא ארגון עתיר זכויות, שעבר טלטלה קשה בשבעה באוקטובר. ראש הממשלה משוכנע שהאלוף שרביט הוא האדם המתאים להובלת השב״כ לדרך שתמשיך את המסורת המפוארת של הארגון", נכתב בהודעת הלשכה.

    "האדם המתאים". אלי שרביט בהפגנה נגד הרפורמה (ארכיון), צילום: קוקו

    שרביט התגייס לצה"ל בשנת 1985 וסיים קורס חובלים. במהלך שירותו ביצע מספר תפקידי לחימה, בניהם: קצין ים בסטי"לים, פיקד על הספינות "עצמאות" ואח"י "עליה", פיקד על שייטת 3 וסיים קורס מפקדי אוגדות.

    שרביט בוגר בית הספר לפיקוד ימי מתקדם, בעל תואר ראשון בכלכלה ומנהל עסקים ותואר שני במדעי המדינה מאוניברסיטת חיפה והמכללה לביטחון לאומי - ואינו דובר ערבית. בפועל, מדובר במינוי של אדם שלא כיהן בשב"כ בטרם נכנס לעמוד בראשו.

    הוא השתתף בהפגנות נגד הרפורמה המשפטית, ובראיון לחדשות 13 בשנת 2020, בעודו מפקד חיל הים, התייחס בפעם הראשונה לפרשת הצוללות והגן על נתניהו: "לא מרגישים שום עננה או כתם". שרביט לא נחקר ולא התבקש לתת עדות במשטרה בפרשת 3000, תיק הצוללות וכלי השיט.

    השלב הבא: הוועדה למינוי בכירים

    נתניהו רק הציג את המועמד שלו, בשלב הבא עליו להעביר את מועמדו למועצה המייעצת למינויים בכירים. הוועדה בודקת מינויים לשבעה מהתפקידים הבכירים בישראל: המפכ"ל, ראש השב"כ, ראש המוסד, נציב בתי הסוהר, נגיד בנק ישראל והמשנה לנגיד בנק ישראל.

    על ראש הממשלה או השר המציע את המינוי יודיע ליושב ראש הוועדה על הכוונה למנות אדם לאחד התפקידים הללו לפחות 30 יום לפני תום כהונתו של נושא המשרה שמסיים את תפקידו, ויבקש מהוועדה את חוות דעתה על המינוי המוצע.

    השופט גרוניס, צילום: צילום: יואב ארי דודקביץ'

    תפקיד הוועדה היא הוא לחוות דעה בנוגע "לטוהר המידות במינוי על מנת להבטיח כי לא ייעשו מינויים לא ראויים, בין היתר מסיבות כגון זיקה אישית, זיקה עסקית, או זיקה פוליטית לשר משרי הממשלה", לשון סעיף החלטת הממשלה בדבר הוועדה. כלומר, הוועדה בוחנת את כשירות המועמד מבחינת טוהר המידות שלו ולא את יכולותיו וכשירותו לתפקיד עצמו.

    חברי הוועדה הם נשיא בית המשפט העליון בדימוס אשר גרוניס, אשר מכהן גם כיו"ר הוועדה, נציב שירות המדינה ושני נציגי ציבור - פרופ' טליה איינהורן ומשה טרי. לפני מספר ימים הודיעה איינהורן כי היא משעה את עצמה מהוועדה, וזאת בשל העובדה ששמו של בנה, ישראל (שרוליק) איינהורן נקשר לפרשת "קטארגייט", שנחקרת בימים אלו על ידי השב"כ.

    "איש מופת, אמיץ, ללא רבב"

    תמיד היימן, ראש המכון למחקרי ביטחון לאומי בגל״צ: "אלי הוא איש אמיץ, קפדן, איש מקצוע, בעל חשיבה אסטרטגית יוצאת מן הכלל. הוא פעלתן מאד מבחינה מבצעית והתקפית. יש לי רק מילים טובות עליו, הוא איש מופת.

    "שרביט הוא בעל חשיבה אסטרטגית יוצאת מן הכלל - אך האם נכון להביא מישהו מחוץ לארגון?" תמיר הימן, צילום: יוסי זליגר

    "גם אני הופתעתי הבוקר לאחר שיש שמות רבים מחוץ לארגון. פה מביאים מישהו מן החוץ, כמו עמי איילון לאחר רצח ראש הממשלה, שיסתכל על הארגון. אני לא יודע אם הארגון הוא במשבר גדול אבל זה המסר שרוצים להעביר. מבחינה אישית, ערכית, אנושית - לא דבק בו רבב. אלי הוא איש מצויין. הדבר היחיד הוא האם זה נכון להביא מישהו מחוץ לארגון".

    התנועה לאיכות השלטון: "מדובר בניסיון לקבוע עובדות בשטח בטרם התקיים הדיון המהותי, כשברקע - קטארגייט"

    "עקיפת הוועדה למינוי בכירים"

    התנועה לאיכות השלטון הוציאה הבוקר הודעה ובה טענה כי היא "רואה בחומרה את הודעת ראש הממשלה על מינוי אלי שרביט לראש השב"כ הבא, שבוע בלבד לפני הדיון בבג"ץ על הדחת רונן בר. מדובר בניסיון לקבוע עובדות בשטח בטרם התקיים הדיון המשפטי המהותי, במיוחד כשברקע מתנהלת חקירת קטארגייט הנוגעת למקורבי ראש הממשלה.

    "מינוי ראש שב"כ חדש בעת שקיים צו המשהה את סיום כהונתו של בר אינו מכבד את ההליך המשפטי המתנהל. חשוב לציין גם כי על פי החלטת ממשלה, מינוי ראש שב"כ מחייב התייעצות עם הוועדה המייעצת למינויים בכירים – ואנו מצפים שכל ההליכים יבוצעו כנדרש בחוק."

    השתתפה בהכנת הידיעה: אלינור שירקני-קופמן

    טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

    כדאי להכיר