"אני מתחייב/ת בזאת לגבות את המסמכים החשובים והזיכרונות היקרים שלי ב-31 במארס - אני גם מתחייב לספר לחבריי ולמשפחתי על יום הגיבוי העולמי - כי חברים אמיתיים לא נותנים לחברים להישאר ללא גיבוי".
זה נוסח ההתחייבות שגולשים רבים מעלים בימים האחרונים לרשתות החברתיות לקראת יום הגיבוי העולמי שיצוין מחר (שני) ושמבקש להעלות את החשיבות של שמירה על המידע הדיגיטלי שלנו ולעודד אנשים פרטיים וארגונים לאמץ שגרת גיבוי קבועה.
לפי נתונים עדכניים, האנושות מייצרת כ-147 זטה-בייט של מידע בשנה (כ-400 מיליון טרה-בייט מדי יום). אולם, למרות כמות המידע העצומה הזאת, יותר מ-30% מהאנשים בעולם מעולם לא גיבו את המידע הדיגיטלי שלהם - מצב שמעמיד בסיכון תמונות, סרטונים, מסמכים וזכרונות אישיים ומקצועיים שנצברו במשך שנים.
כך אנשים מגבים את המידע שלהם
סקר בינלאומי של חברת אחסון הנתונים הדיגיטליים "ווסטרן דיגיטל" שפורסם לאחרונה, חושף מגמות מעניינות בנוהלי גיבוי נתונים בקרב צרכנים. הסקר, שכלל 6,118 משיבים מעשר מדינות, מצא ש-79% ממשתמשי המחשבים כיום מגבים באופן פעיל את המידע שלהם, באופן אוטומטי או ידני, זאת בעיקר בגלל חשש מאיבוד קבצים חשובים, הצורך לפנות מקום אחסון במכשיר וכהגנה מפני איומי סייבר.
בנוסף, כמעט מחצית (42%) מהמשיבים הודו שכבר חוו אובדן נתונים עקב כשל במכשיר, מחיקה בשוגג או מתקפות סייבר. 35% מהנשאלים שאינם מגבים את המדיע שלהם ציינו שאינם יודעים כיצד לבצע את התהליך, 26% מאמינים שאין להם צורך בגיבוי, 23% נתקלים במחסור במקום אחסון ו-21% נרתעים מכמות הזמן הנדרשת לבצע את הגיבוי.
הסקר מדגיש ש-56% מהמשיבים היו מעדיפים לגבות נתונים בתדירות גבוהה יותר אם התהליך היה אוטומטי וקל.
בנוסף, משתמשים רבים בוחנים מחדש את גישות האחסון שלהם בשל המגבלות של אחסון ענן חינמי. המחקר מצביע על כך ש-62% מהמשתתפים מסתמכים על פתרונות ענן חינמיים, אך 35% נתקלו במחסור במקום בששת החודשים האחרונים. כתוצאה מכך, 44% עברו לשלם עבור מקום אחסון נוסף, כאשר 65% סבורים שעלויות אלה נמצאות במגמת עלייה.
תקלות היסטוריות מפורסמות
היסטורית מקרי אובדן מידע כוללת סיפורים מפתיעים גם מחברות טכנולוגיה מובילות. אחד המקרים המפורסמים אירע לסטודיו האנימציה המצליח פיקסאר, שאיבד כמעט 90% מהסרט האהוב "צעצוע של סיפור 2" בשל פקודת מחשב שגויה. הישועה הגיעה כאשר אחד הטכנאים נזכר שהוא הכין גיבוי של הסרט בכונן חיצוני.
סיפור דומה אירע לחברת מיקרוסופט וטי-מובייל עם פלטפורמת Sidekick, שכמעט איבדו את כל נתוני הלקוחות שלהם ולבסוף איתרו אותם בגיבוי שבוצע באופן שגרתי.
אך לא רק חברות ענק חוו אסונות דיגיטליים. אתר שיתוף הסימניות Mag.nolia נאלץ לסגור את שעריו לצמיתות לאחר שאיבד הן את מאגר הנתונים הראשי שלו והן את הגיבוי.
"כולנו מכירים מישהו שאיבד מידע קריטי, בין אם אלו וידאו, תמונות, מוזיקה, עבודות או מסמכים אישיים", אומר איסמעיל ג'אדון, מייסד יום הגיבוי העולמי. "אני מקווה שהיום הזה יגרום לכולם לחשוב על המצב שלהם, ללמוד על האפשרויות השונות ולגבות את הקבצים שלהם".
אל תהיו טיפשים
התאריך של יום הגיבוי העולמי נקבע ליום שלפני 1 באפריל (April Fool's Day) כדי להעביר מסר ברור: אל תהיו טיפשים - גבו את התמונות, המצגות, מכתבי האהבה, תמונות החתולים והמסמכים הפיננסיים החשובים שלכם לפני שיהיה מאוחר מדי.
היוזמה החלה ב-2011 ברשת החברתית רדיט, על ידי כמה משתמשים מודאגים, וצברה תאוצה עד שהפכה לתנועה עולמית.
מומחי אבטחת מידע ממליצים על שילוב של גיבוי מקומי (כונן חיצוני שאפשר לאחזר בקלות בבית) וגיבוי בענן/מרוחק (שירות גיבוי מקוון או כונן קשיח המוצב בבטחה במיקום אחר) לביטחון מקסימלי.
זה נשמע מסובך, אבל אם מכניסים את הגיבוי לשגרת העבודה, מדובר במטלה שנמשכת רק כמה דקות שיכולות לחסוך המון כאב לב. אם בעבר התקני האחסון החיצוניים היו מסורבלים לשימוש ומאכזבים מבחינת יכולת האחסון שלהם, הרי שהיום יש בשוק שלל מוצרים מתקדמים ונוחים לתפעול כדי לגבות בכונן חיצוני את המדיע החשוב.
כך, למשל, לאחרונה התנסינו בגיבוי מידע עם דיסק או קי חדש של חברת סנדיסק עם יכולת אחסון של 2 טרה-בייט, שמגיע עם חיבורי USB-C ו-USB-B מובנים המציעים מהירות העברת נתונים של עד 1000MB/s בפורמט קופמקפטי ובמשקל 23 גרם בלבד. השימוש בו היה מהיר ונוח והוא בהחלט ענה על צרכי הגיבוי שלנו.
אז כדי להימנע מאובדן מיותר של מידע, הכנו רשימת טיפים לגיבוי חכם שכדאי ליישם:
- תשמרו על סדר – זה קריטי: לפני שמגבים, ודאו שהקבצים מסודרים. יצירת תיקיות לפי קטגוריות או תאריכים תאפשר לכם למצוא במהירות את מה שאתם צריכים. חשוב לתת שמות ברורים לקבצים ולהימנע מכפילויות מיותרות
- שיטת הגיבוי 1-2-3: כדי לשמור על המידע שלכם בטוח, כדאי להכין שלושה עותקים מכל קובץ חשוב; בשני סוגי אחסון שונים, למשל, ענן וכרטיס זיכרון; עם עותק אחד במקום נפרד למקרה של תקלה או אסון
- כונן גיבוי חיצוני – הגנה פיזית למידע: השקיעו בכונן חיצוני לאחסון נתונים חשובים. כוננים אלה מציעים מקום נוסף לשמור את הקבצים שלכם בצורה פיזית ומאפשרים גישה קלה ומהירה למידע גם אם המחשב או המכשירים האחרים לא זמינים
- תדירות גיבוי – עניין של הרגל: קבעו לוח זמנים בהתאם לחשיבות הנתונים. אם אתם עובדים על מסמכים שמתעדכנים תדיר, כדאי לבצע גיבוי יומי. לקבצים שפחות משתנים, גיבוי שבועי או חודשי יכול להספיק
- פנו מקום אחסון בעת הצורך: הימנעו מהצטברות קבצים כפולים או מיותרים. מדי פעם, בדקו את הגיבויים שלכם ומחקו קבצים שאין בהם צורך, כדי לפנות מקום לקבצים חדשים ולייעל את האחסון
- אל תסירו התקנים בצורה פתאומית: כאשר אתם משתמשים בכונן חיצוני או כרטיס זיכרון, הקפידו להוציא אותם בבטחה דרך מערכת ההפעלה כדי למנוע נזק לקבצים. שליפה לא נכונה עלולה לגרום לשחיתות נתונים ולהפוך את הקבצים שלכם לבלתי ניתנים לשחזור
- תחזוקה ומעקב שוטפים: בדקו את הגיבויים שלכם באופן קבוע כדי לוודא שהם נגישים בעת הצורך. שמרו את אמצעי האחסון שלכם במקום בטוח והקפידו לחבר ולנתק אותם נכון כדי למנוע נזק