האם יש קשר בין רמת ההשכלה שלכם לבין מספר השנים שתחיו? מחקר חדש ומקיף שנערך במכון המחקר הבריאותי IHME באוניברסיטת וושינגטון מספק תשובה מטרידה במיוחד לשאלה זו, לפחות בכל הנוגע לארה"ב. החוקרים, שעקבו אחר נתונים מ-3,110 מחוזות (counties) ברחבי המדינה לאורך 20 שנה, גילו כי רמת ההשכלה היא גורם מכריע בקביעת תוחלת החיים - עם פערים שהולכים ומתרחבים משנה לשנה.
הנתונים מראים כי בעוד תוחלת החיים של בוגרי תואר ראשון עלתה ב-2.5 שנים והגיעה ל-84.2 שנים, בקרב מי שלא סיימו תיכון לא נרשם כל שיפור בעשרים השנים האחרונות, ותוחלת החיים נותרה קפואה על 73.5 שנים. עוד נמצא כי בעלי תואר בארה"ב מדורגים במקום הרביעי בעולם מבחינת תוחלת חיים (מתוך 199 מדינות), בעוד שאלו ללא תעודת בגרות מדורגים במקום ה-137.
הפערים בין רמות ההשכלה נמצאו בכל המחוזות שנבדקו: בוגרי תואר חיים יותר שנים מבעלי השכלה חלקית בקולג', אלה חיים יותר מבוגרי תיכון, ובוגרי התיכון חיים יותר מאלו שלא השלימו את לימודיהם התיכוניים.
פערים גיאוגרפיים מעמיקים את המשבר
המחקר חשף גם הבדלים דרמטיים בין מחוזות שונים בארה"ב. בקרב אלו שלא סיימו תיכון, תוחלת החיים נעה בין 57.9 ל-90.1 שנים - פער מדהים של 32.2 שנים בין המחוזות השונים. לעומת זאת, בקרב בוגרי תואר הפער בין המחוזות היה קטן יותר משמעותית ונע בין 75.2 ל-93.9 שנים - פער של 18.7 שנים.
"בארה"ב, יותר השכלה פורמלית מתורגמת לעתים קרובות להזדמנויות תעסוקה טובות יותר, כולל משרות בשכר גבוה יותר שיש בהן פחות סיכונים בריאותיים", מסבירה פרופ' לורה דוויר-לינדגרן, חוקרת בכירה במכון וממחברות המחקר. "זה מציב אנשים בעמדה טובה יותר לבנות חיים בריאים ולקבל טיפול רפואי איכותי כשצריך".
הפערים הגיאוגרפיים בולטים במיוחד באזורים מסוימים. במחוזות בדרום-מזרח ארה"ב, בחלקים מהאפלצ'ים ובחלקים מדקוטה הדרומית נמצאה תוחלת חיים נמוכה במיוחד, בעיקר בקרב אלו שלא סיימו תיכון. ממצא מעניין נוסף מתייחס לקליפורניה, שם נרשמה דווקא עלייה משמעותית בתוחלת החיים של חסרי ההשכלה התיכונית, בשונה ממחוזות רבים אחרים. החוקרים משערים כי הדבר קשור לאוכלוסיית המהגרים הגדולה במדינה.
נתון מטריד במיוחד שעולה מהמחקר מראה כי בוגרי תואר במחוז בעל תוחלת החיים הגבוהה ביותר חיים 36 שנים יותר מאלו שלא סיימו תיכון במחוז בעל תוחלת החיים הנמוכה ביותר - פער שמדגיש את ההשפעה המשולבת של השכלה ומיקום גיאוגרפי על תוחלת החיים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו