חומרים זעירים המיוצרים על ידי חיידקי המעיים משפיעים על פעילות המוח ויכולים להפחית חרדה - כך מגלה מחקר חדש שנערך בבית הספר לרפואה Duke-NUS והמכון הלאומי למדעי המוח בסינגפור.
החוקרים בדקו עכברים שגודלו בסביבה סטרילית לחלוטין - ללא חיידקים במעיים. במבחני התנהגות מיוחדים, העכברים הסטריליים הראו סימני חרדה מובהקים: הם בילו פחות זמן באזורים פתוחים והציגו פעילות מופחתת בהשוואה לעכברים רגילים. כאשר החוקרים העבירו חיידקים למערכת העיכול של העכברים הסטריליים, או כשנתנו להם חומרים הנקראים אינדולים - תוצרי חילוף חומרים של חיידקי מעיים - רמת החרדה שלהם פחתה באופן משמעותי.
מנגנון חדש להפחתת חרדה
"הממצאים שלנו חושפים את התהליך העצבי הספציפי והמורכב שמקשר בין חיידקים לבריאות הנפש", מסביר פרופ' שון ג'ה מהמחלקה למדעי המוח והפרעות התנהגות ב-Duke-NUS. "העכברים ללא חיידקים במעיים הראו רמות גבוהות יותר של התנהגות חרדתית. למעשה, היעדר החיידקים הללו שיבש את האופן שבו המוח שלהם תפקד, במיוחד באזורים השולטים בפחד וחרדה".
פרופ' פטריק טאן, סגן דיקן ב-Duke-NUS, מוסיף: "הממצאים שלנו מדגישים את הקשרים האבולוציוניים העמוקים בין חיידקים, תזונה ותפקוד המוח. יש לכך פוטנציאל עצום עבור אנשים הסובלים ממצבים הקשורים בלחץ, כמו הפרעות שינה או כאלה שאינם יכולים לסבול תרופות פסיכיאטריות סטנדרטיות. זו תזכורת שבריאות הנפש אינה רק במוח - היא גם במעיים".
המחקר, שפורסם החודש בכתב העת EMBO Molecular Medicine, מצביע על אפשרות חדשה לטיפול בחרדה. צוות המחקר מתכנן כעת לבחון בניסויים קליניים האם פרוביוטיקה או תוספים המכילים אינדולים יכולים לשמש ביעילות כטיפול טבעי בחרדה. אם יצליחו, זה עשוי לסמן את תחילתו של עידן חדש בבריאות הנפש - כזה שבו חיידקי המעיים עוזרים לשמור על השלווה הנפשית שלנו.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו