האם אוזניות מבטלות רעש פוגעות ביכולת השמיעה של צעירים?

חמש מחלקות אודיולוגיה בבריטניה מדווחות על עלייה במספר הצעירים המתקשים לעבד צלילים, למרות ששמיעתם תקינה • מומחים: השימוש המוגבר באוזניות חכמות עלול לפגוע ביכולת המוח להבין קולות ודיבור

צעירה עם אוזניות. "כישורי ההקשבה נפגעים". צילום: Getty Images

מצלצול טלפון ועד המולת הרקע במשרד - המוח עובד ללא הרף כדי לפענח מאות צלילים בכל יום. כעת, נתונים חדשים מבריטניה מעלים חשש שהיכולת הזו נפגעת, במיוחד בקרב צעירים שמרבים להשתמש באוזניות מבטלות רעשים.

לפי דיווח ב-BBC, חמש מחלקות אודיולוגיה בשירות הבריאות הבריטי (NHS) רשמו עלייה במספר הצעירים המופנים אליהם מרופאי המשפחה בשל בעיות שמיעה. מדובר בתופעה מדאיגה: כשנבדקה שמיעתם של אותם צעירים, התוצאות היו תקינות לחלוטין. הבעיה, מסתבר, אינה באוזן אלא ביכולת של המוח לעבד את הצלילים.

חסימה קבועה של רעשי הסביבה עלולה לגרום למוח "לשכוח" כיצד לסנן רעשים, צילום: Mircea (Surprising Shots) / Pixaba_

השפעה על המוח המתפתח

"יש הבדל בין שמיעה להקשבה. אנחנו רואים שכישורי ההקשבה נפגעים", מסבירה ל-BBC רנה אלמיידה, מנהלת קלינית לאודיולוגיה למבוגרים בקרן הבריאות של אימפריאל קולג'. לדבריה, חשוב שהמוח ייחשף למגוון צלילים כדי שיוכל להחליט במה להתמקד.

קלייר בנטון, סגנית נשיא האקדמיה הבריטית לאודיולוגיה, מזהירה כי חסימה קבועה של רעשי הסביבה עלולה לגרום למוח "לשכוח" כיצד לסנן רעשים. בראיון ל-BBC אמרה כי באופן הזה אנשים יוצרים סביבה מלאכותית שבה הם מקשיבים רק למה שהם רוצים להקשיב לו. "כישורי ההקשבה המורכבים במוח מסיימים להתפתח רק לקראת סוף שנות העשרה. לכן, כששומעים בעיקר דרך אוזניות בתקופה הזו, זה עלול לעכב את היכולת לעבד דיבור ורעש", אמרה.

ד"ר אנג'לה אלכסנדר, אודיולוגית ובעלת ארגון APD Support, קוראת למחקר דחוף בנושא. היא מדגישה בפני ה-BBC: "מה יקרה אם לא נחקור את הקשר הזה? יש המון הורים ומורים שחושבים שהפתרון לילדים שסובלים מרעש הוא לתת להם אטמי אוזניים או אוזניות מבטלות רעש".

תימוכין נוספים לחשש מגיעים מבית החולים גרייט אורמונד סטריט, שם מדווח ד"ר עמג'ד מחמוד, ראש מחלקת האודיולוגיה, על "עלייה משמעותית בביקוש" לאבחונים במרפאת ה-APD של בית החולים לילדים מתחת לגיל 16, "במיוחד עם קשיים שהתגלו בבית הספר".

המומחים ממליצים על שימוש מושכל באוזניות. ד"ר אלכסנדר מציעה להפחית את זמן השימוש בהן, להעדיף את מצב השקיפות המגביר את רעשי הרקע, ולבחור בדגמים שאינם אוטמים לחלוטין את האוזניים.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר