מתוך הסרט "הכל בכל מקום בבת אחת". גיבורה ביקומים מקבילים. צילום: באדיבות סרטי יונייטד קינג

בגוגל טוענים - השבב החדש שלהם מוכיח שיש יקומים מקבילים

החברה הכריזה על השבב הקוונטי החדש שלה Willow - עם ביצועים חסרי תקדים • מייסד גוגל קוונטום AI טוען: התוצאות כה מדהימות, שהן מובילות למסקנה מרחיקת לכת

[object Object]

גוגל הכריזה ביום שני על Willow, השבב הקוונטי החדש והמתקדם ביותר שלה. הדיווח על ביצועי השבב זכו לכותרות בכל העולם - אבל טענה אחת בבלוג החברה משכה את תשומת הלב של תעשיית הטכנולוגיה, וגם של חובבי מדע בדיוני.

הרטמוט נוון, מייסד גוגל קוונטום AI, כתב בבלוג של גוגל כי השבב מהיר באופן כה מדהים, עד שלטענתו הוא חייב לשאוב כוח חישובי מיקומים אחרים. לדבריו: "הוא ביצע חישוב בפחות מחמש דקות שהיה לוקח למחשב-העל המהיר ביותר כיום 10²⁵ שנים, או 10 ספטיליון שנה - כלומר 10,000,000,000,000,000,000,000,000 שנה. מספר זה חורג מקנה המידה המוכר בפיזיקה ועולה בהרבה על גיל היקום".

על בסיס זה, טען נוון כי הדבר "מחזק את הרעיון שחישוב קוונטי מתרחש ביקומים מקבילים רבים, בהתאם לתפיסה שאנו חיים במולטיוורס, תחזית שנעשתה לראשונה על ידי דיוויד דויטש".

בעוד חלק מהתגובות הביעו ספקנות לגבי הטענה הדרמטית הזו, אחרים טענו כי מסקנותיו של נוון אפשריות. המולטיוורס - כלומר יקום שבו עולמות מקבילים - למרות היותו מוכר בעיקר ממדע בדיוני, הוא גם תחום מחקר רציני של מייסדי הפיזיקה הקוונטית.

המבקרים מציינים כי הטענות על ביצועי השבב מבוססות על מדד שגוגל עצמה יצרה לפני כמה שנים למדידת ביצועים קוונטיים. עובדה זו לבדה, הם טוענים, אינה מוכיחה שגרסאות מקבילות שלנו מתרוצצות להן ביקומים אחרים - היא רק מצביעה על מקור כלי המדידה.

השבב החדש Willow. חי במולטיוורס, צילום: Google/Handout via REUTERS

איך עובד מחשב קוונטי?

בשונה ממחשבים דיגיטליים קלאסיים המחשבים על בסיס האם ביט הוא 0 או 1 (דלוק או כבוי), מחשבים קוונטיים מסתמכים על קיוביטים זעירים להפליא. אלה יכולים להיות דלוקים/כבויים או שניהם (משהו באמצע), והם יכולים גם לנצל שזירה קוונטית - חיבור מסתורי ברמות הזעירות ביותר של היקום בין שני חלקיקים או יותר, שבו המצבים שלהם קשורים זה בזה ללא קשר למרחק שמפריד ביניהם.

מחשבים קוונטיים משתמשים במכניקה קוונטית כזו כדי לחשב בעיות מורכבות מאוד שלא ניתן כרגע לטפל בהן עם מחשבים קלאסיים.

הבעיה היא שככל שמשתמשים ביותר קיוביטים במחשב, כך הם נוטים יותר לשגיאות. טרם ברור אם מחשבים קוונטיים יהיו אי פעם אמינים ועוצמתיים מספיק כדי לעמוד בציפיות שלהם. המשימה של גוגל עם Willow הייתה להפחית את השגיאות האלה, ונוון אומר שהמטרה הזו הושגה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו