קצר וקולע: סוד הקסם של ג'ארד הארפר

הגארד של הפועל ירושלים הספיק להיבחר כבר פעמיים לשלחקן המחזור ביורוקאפ וממוקם ראשון בשלל קטגוריות סטטיסטיות • הקומבינציה של מהירות, זריזות, אתלטיות, כח, שליטה בכדור וקליעה הופכת אותו לבלתי עציר • המומחיות שלו בשליטה בקצב מאפשרת לו לזהות מצבים בהם הוא יכול לנצל טעויות של היריב • צפו בביצועיו

אחרי שבעה מחזורים בעונת 2024/25 כבר יש מועמד מובהק לתואר ה-MVP של העונה ביורוקאפ. ג'ארד הארפר, שחתם בקיץ האחרון לשנתיים בהפועל ירושלים, מוכיח שהמפעל הזה קטן על מידותיו, ומציג עליונות ודומיננטיות מוחלטת על הפרקט. הוא הספיק להיבחר פעמיים למצטיין המחזור וקלע בכל המשחקים בהם שותף יותר מ-13 נקודות.

משחק השיא שלו היה במחזור השישי מול צדביטה לובליאנה בו קלע 30 נקודות, מסר 5 אסיסטים, סחט 12 עבירות וסיים עם מדד 43. הוא מוביל את המפעל בנקודות למשחק (22.0), זריקות עונשין (11.6), סחיטת עבירות (9.0) ומדד (28.5). 

עד כה כמעט אף יריבה לא מצאה פתרון יעיל שמצר את צעדיו. הקומבינציה של מהירות, זריזות, אתלטיות, כח, שליטה בכדור וקליעה הופכת אותו לבלתי עציר. הוא מקבל את מרב ההחלטות בהתקפה הירושלמית ויתכן שגרם לספידי סמית' תחושה של אי נוחות, אחרי שנתיים בהן שלט ביד רמה בקו האחורי של המועדון. כידוע, הרכז שזכה בשני גביעים עם הפועל ירושלים דרש לעזוב באופן מיידי וקיבל הודעת שחרור בשבוע שעבר. לפיכך, עד שיגיע מחליף, המשקל הסגולי של הארפר רק יגדל.

ג׳ארד הארפר, צילום: דני מרון

אז מהו סוד הקסם של הארפר? ראשית, הוא מצליח לחדור לסל בזריזות יוצאת דופן. זה מאלץ את השומרים לנסות לעמוד בקצב שלו ולעתים לבצע עבירות כדי לעצור אותו. באמצעות שינוי כיוון חדים הוא מצליח להקפיא את המגנים, וכל תנועה לא מדויקת מצדם עלולה להוביל לעבירה. 

הגארד האמריקאי יודע מתי בדיוק לשנות קצב או תנועה, מה שמציב את היריב בעמדת חולשה, שבה הוא נאלץ לבחור בין עבירה לבין סיכון של נקודות קלות. הוא גורם ללא מעט כאבי ראש עבור מאמני היריבות, שצריכים לבחור באיזה טיפול להתשמש בפיק אנד רול מולו, בהתאם לכלים שיש להם. 

הארפר יודע לטרוף שחקנים גבוהים שכבדים ברגליים ולדהור כל הדרך עד הטבעת לפני שהם מצליחים להגיב. לכן, חילופים בפיק אנד רול זו לא האופציה הטובה ביותר עבור יריביו. גם טיפולים כמו אנדר או דרופ נפסלים על הסף, כי הארפר מדייק ב-43.5% מחוץ לקשת ויודע לנצל את המרחב כדי לעלות לזריקה נקייה או לאיים בזריקה ולייצר לעצמו מסלול פתוח לחדירה. 

ג'ארד הארפר., צילום: עודד קרני

מסתמן כי הטיפול היעיל ביותר מולו הוא באמצעות אדג' (Hedge). קלוז' עשתה זאת מולו והצליחה מעט לתסכל אותו. מדובר בטיפול הגנתי בפיק-אנד-רול שבו השומר של השחקן החוסם יוצא לרגע מעבר לחסימה, על מנת להפריע לרכז המוביל את הכדור ולכפות עליו להתרחק מהסל או לעצור את התקדמותו. המטרה של האדג' היא ליצור לחץ זמני על הכדרור של הרכז ולעכב את ההתקפה, כך ששומר הכדור יוכל לעבור את החסימה ולהצמד לרכז מחדש. גם דאבל אפ שמאלץ אותו להיפטר מהכדור יכול להיות אפקטיבי למדי. צפו בדוגמה ממהלך במשחק מול קלוז'.

דוגמה לאדג' יעיל שמקשה על הארפר בפיק אנד רול

האתלטיות יוצאת הדופן של הארפר משכיחה את נתוניו הפיזים. עם גובה של כ-1.78 מטר, הוא נחשב נמוך יחסית גם לעמדות הגארד. עם זאת, זה לא מונע ממנו לחדור בקלילות עד הטבעת.

מעבר ליכולות האישיות שלו, הארפר טיפח גם יכולת מנהיגות. הוא לא רק סקורר, אלא גם שחקן שמוכן לקחת אחריות במצבי לחץ. ברגעים הקריטיים במשחקים צמודים, הארפר לוקח את הכדור לידיו, מקרין רוגע וביטחון על חבריו לקבוצה, ומשדר שהם יכולים לסמוך עליו. הוא עשה זאת נגד אריס סלוניקי, כאשר ברבע האחרון קלע 6 נקודות ומסר 7 (!) אסיסטים.

ג'ארד הארפר, צילום: הפועל ירושלים

לצד הכישרון שלו, הארפר גם עבר התפתחות אישית. בעבר הוא התמודד עם ביקורות על קבלת החלטות לא מספיק מהירה, במיוחד במצבי לחץ, אבל כעת הוא מפגין שיפור בולט. הוא מצליח לנצל את הניסיון שצבר בשנתיים האחרונות עם ולנסיה ביורוליג כדי לזהות מצבים מורכבים ולהגיב בצורה מדויקת ואפקטיבית. השיפור הזה עוזר לו לנוע לעמדת הרכז. המשחק מול אריס סלוניקי שוב מהווה מקרה בוחן, מכיוון שהוא קבע בו שיא קריירה יוצא דופן של 15 אסיסטים. באופן מפתיע, הוא ממוקם המקום השישי במפעל באסיסטים למשחק (5.7).

israelhayom

הכתבות ועידכוני הספורט החמים אצלך בטלגרם

להצטרפות

לסיכום, השליטה של הארפר בקצב המשחק היא מרשימה במיוחד. הוא יודע בדיוק מתי להאיץ, מתי להאט, ומתי להפעיל לחץ על ההגנה של היריב. המומחיות שלו בשליטה בקצב מאפשרת לו לזהות מצבים בהם הוא יכול לנצל טעויות של היריב ולייצר יתרון עבור הקבוצה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר