החלטת משרד החינוך להקפיא את השימוש במערכת "בינה" בבתי הספר היא צעד אחראי, שימנע הטמעה מהירה ולא מבוקרת של טכנולוגיה חדשנית במערכת החינוך.
מערכת "בינה" במתכונת שהושקה חשפה שורה ארוכה של קשיים בכל הנוגע לתהליכי ההטמעה. בין היתר, עלו טענות על היעדר הכשרה מקצועית מספקת למורים, מנגנוני פיקוח רופפים, תכנים שטחיים שהתחמקו מנושאים רגישים וערכיים, והחלשת מעמד המורים כמובילי תהליך הלמידה. זאת, נוסף על תקלות במידע ובעיות באמינותו שהתגלו בכלי הבינה המלאכותית שהותאם במיוחד למערכת.
ללא מתן מענה מהותי לבעיות אלה, לא נוכל להבטיח לילדינו חינוך מפוקח ומבוקר שיידע לנצל את הפוטנציאל העצום שהבינה המלאכותית טומנת בחובה, מבלי לפגוע בערכים חינוכיים בסיסיים ובתהליכי חשיבה ביקורתיים, וחשוב מכך - מבלי לנתק את הקשר האישי שבין המורים לתלמידים, שהוא ליבת החינוך האנושי.
חובה לשמר את מעמד המורים כמעצבי ערכים, ולהבהיר שבינה המלאכותית היא כלי עזר, ולא תחליף לחשיבה אנושית, להבנה ערכית ולהובלה חינוכית. לצד ההתפתחות הטכנולוגית, החינוך חייב להמשיך להתבסס על קשר אנושי, רגישות תרבותית והנחלה של אחריות מוסרית לדור העתיד
יודגש: אין לנו את הפריבילגיה לדחות את שילוב הבינה המלאכותית לצמיתות או להעלים אותה מסדר היום. הבינה המלאכותית כבר הפכה לחלק אינטגרלי מחיי העבודה והחברה של תלמידינו, ומוטב שנקדים להכין אותם לכך בתיווך חינוכי נכון. אם נפעל נכון, נוכל להפוך את האתגר להזדמנות אמיתית ללמד את ילדינו לצרוך מידע באופן סלקטיבי ומבוקר, להטיל ספק במידע שעולה בפניהם, לשאול שאלות ולהבין הקשרים. חינוך לבינה מלאכותית שמתמצה בהקניית מיומנויות טכניות בלבד חוטא לתהליכי הלמידה, ומאידך - שימוש מושכל ונבון יאפשר לנו לעצב דור של לומדים עצמאיים, חושבים ומוסריים.
המהלך הנכון הוא להקים תשתית הכשרה יסודית לכלל המורים, לקבוע סטנדרטים לפיקוח על תכנים, לבנות מודל מדורג לפיילוט מבוקר במוסדות חינוך נבחרים, ולבצע מחקרי השפעה מקיפים לפני כל פריסה רחבה. במקביל, חובה לשמר את מעמד המורים כמעצבי ערכים, ולהבהיר שבינה המלאכותית היא כלי עזר, ולא תחליף לחשיבה אנושית, להבנה ערכית ולהובלה חינוכית. לצד ההתפתחות הטכנולוגית, החינוך חייב להמשיך להתבסס על קשר אנושי, רגישות תרבותית והנחלה של אחריות מוסרית לדור העתיד.
מעבר להיבטים הפדגוגיים והטכנולוגיים, שילוב נכון של בינה מלאכותית במערכת החינוך מחייב גם מתן מענה לשאלות אתיות עמוקות. איך מונעים תלות עיוורת במידע שמסופק על ידי מכונה? כיצד מבטיחים שתלמידים יפתחו כישורי חשיבה עצמאיים, ולא יסתמכו על תשובות אוטומטיות?
אלו שאלות קריטיות, שיש לטפל בהן עוד לפני ההטמעה בפועל. חינוך לערכים, לאחריות אישית ולחשיבה מוסרית חייב להיות חלק בלתי נפרד מתהליך השילוב. בלי זה, נסתכן ביצירת תלמידים שהם אכן חכמים יותר, אך גם מנותקים יותר מבחינה רגשית וחברתית. החינוך לבינה מלאכותית חייב להיות גם חינוך לבינה אנושית.
ההחלטה לעצור את המערכת כעת היא לא סוף הדרך, אלא הזדמנות לפתיחה מחודשת, מדויקת ואחראית, שמבינה שהמפתח להצלחת הבינה המלאכותית בחינוך, בראש ובראשונה, הוא הבינה האנושית.
- פרופ' אבי לוי הוא נשיא האקדמית דתית לחינוך שאנן בחיפה