הקולנוע הישראלי, על שלל גווניו, הוא המראה המשקפת את החברה הישראלית.
ממש היום רפורמה משמעותית שמוביל שר התרבות והספורט מיקי זוהר יוצאת לדרך. המהלך מבקש להפוך את הציבור עצמו ללקטור של תעשיית הקולנוע. יש מי שקוראים למהלך הפיכה קולנועית, אבל זה בדיוק ההפך, בעיניי. מדובר בבשורה אמיתית.
הרפורמה מציעה שינוי בתפיסת התמיכה הממשלתית, בדגש על עידוד הפקות שיש להן פוטנציאל מסחרי, לצד תוספת תקציבית של 30 מיליון שקלים לקולנוע הישראלי, שיעמוד כעת על 130 מיליון שקלים בשנה, לחמש השנים הבאות. מה שמבטיח מעל לכל - יציבות בתעשיית הקולנוע.
המהלך מבקש להעניק לצופים את האפשרות לראות את עצמם ואת סיפוריהם על המסך הגדול, ובכך לחזק את הזיקה בין היצירה לקהל.
הרפורמה שואפת להרחיב את מנעד היצירות ולהבטיח שגם סרטים עם פוטנציאל קופתי יזכו לתמיכה, ובכך יגדל מספר הצופים בסרטים ישראליים
אבל מעבר לזיקה בין הקהל לבין היצירה זה אמור לחסוך לאנשים כסף - היום אנשים משלמים סכומי עתק בבתי הקולנוע. בעקבות הרפורמה מחיר של כרטיס קולנוע יעמוד על 17 שקלים, פופקורן יעלה 8 שקלים ומשכורת של שחקן תוכל להגיע גם ל־4 מיליון שקלים. היינו כחולמים?
לגרום לאנשים לצאת לקולנוע, לרכוש כרטיסים ולראות יצירות כחול־לבן - זו המטרה. הרפורמה שואפת להרחיב את מנעד היצירות ולהבטיח שגם סרטים עם פוטנציאל קופתי יזכו לתמיכה, ובכך יגדל מספר הצופים בסרטים ישראליים.
הקולנוע הישראלי זכה להישגים מרשימים בשנים האחרונות, סרטים זכו להצלחה בינלאומית ובפרסים יוקרתיים. הרפורמה מבקשת לבנות על הצלחות אלו ולהבטיח שתעשיית הקולנוע תמשיך לצמוח ולהתפתח, תוך מתן דגש על יצירות שמדברות אל הקהל הרחב.
תהיה יותר תמיכה בסרטים שמצליחים בקרב קהל ישראלי, יותר תמיכה בקולנוע אזורי בנגב, בגליל וביהודה ושומרון, יקודמו יוצרים צעירים, נשים, סרטי סטודנטים וגם סרטי ביכורים, ויקודמו טכנולוגיות חדשות.
הרפורמה מציעה הזדמנות לתעשיית הקולנוע הישראלית להתחדש ולהגיע לקהלים חדשים, מזמינה את היוצרים לחשוב מחוץ לקופסה, לשלב בין אמנות למסחר, לבדר ולהשפיע. ובסופו של דבר, להבטיח שהסיפורים שלנו, של הישראלים, ימשיכו להיות מסופרים, נצפים ואהובים.
המתנגדים רואים הפיכה קולנועית - אני רואה צעד אמיץ שמחזק את הקולנוע הישראלי. ובשנה של מלחמה, שבה כל המשרדים מקוצצים מכל הכיוונים - דווקא עולם התרבות, ובעיקר עולם הקולנוע, מרוויח תוספת של יותר מ־30% לתקציב השנתי.
יותר תקציב זה יותר עובדים שמתפרנסים מתעשיית הקולנוע, אלה יותר יוצרים שיזכו לבמה, זה כסף ציבורי שחוזר אל הציבור בצורה שהוא יכול באמת ליהנות ממנו, וכשקולנוע מחובר לציבור ולמה שהוא אוהב - הציבור יוצא מהבית ומגיע לבתי הקולנוע.
במילים הכי פשוטות - יהיו עוד סרטים, והם יהיו כאלה שהקהל מאוד אוהב לראות. ואין דרך אחרת לראות זאת - זו בשורה שנותנת לתעשיית הקולנוע שלנו תקווה.
הכותבת היא יזמית ואקטיביסטית בתחום התרבות
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו