חלקים רבים במחנה הדמוקרטי בארה"ב הצליחו לשכנע את יהודי אמריקה שרפובליקני זה אנטישמי • למרבה הצער, אלו השתכנעו ומוכנים לחבק גם בעלי תפקידים שהתבטאו נגד ישראל
בשבוע האחרון אנו חוזים בהתהוות של סוג אנטישמיות חדש בקרב חלק מהדמוקרטים בארה"ב. היא מעט מסורבלת ולא קל לעמוד על טיבה עבור אלה שנמצאים מחוץ למעגל הסגור של השיח האנטישמי החדש. אבל גם עם הסתירות הפנימיות, היהודים האמריקנים מרגישים את משב הרוח ומתאימים את עצמם למציאות החדשה.

היהודים הפרוגרסיביים הפנימו את המסר. ביידן בוועידת איפא"ק, 2016 // צילום: אי.פי
זה מתחיל במינויים של ג'ו ביידן. אנתוני בלינקן - מי ששימש סגן מזכיר המדינה של ג'ון קרי - ימונה למזכיר המדינה. כמו קרי, גם הוא תמך וביצע תפקיד מוביל בתפירת הסכם הגרעין שסלל את דרכה של איראן לנשק גרעיני. כמו קרי, גם בלינקן סבור שהפלשתינים הם מרכז העצבים האסטרטגי של המזרח התיכון ובלי האישור שלהם לא ניתן - או לא ראוי - להשיג שלום בין ישראל והעולם הערבי.
בלינקן היהודי נתפס כאיש הממסד ולא כאידיאולוג, למשל כמו חברת הקונגרס רשידה טליב שהגיבה לדבר מינויו בציוץ שנוי במחלוקת. בתגובה לדברי שבח למינוי שהביע הסנאטור הסוציאליסט ברני סנדרס, כתבה טליב שבלינקן ראוי, "כל עוד הוא לא מדכא את זכותי על פי החוקה לדבר נגד מדיניותו הגזענית והבלתי אנושית של נתניהו".
שני מינויים נוספים שעליהם פורסם השבוע ימצאו בוודאי חן יותר בעיני טליב. רימה דודין, פלשתינית אמריקנית, תכהן כסגנית מנהל המשרד לענייני חקיקה של הבית הלבן. אתר ההסברה Elder of Zion פרסם כי בשנת 2002, כסטודנטית באוניברסיטת קליפורניה בברקלי, נשאה דודין נאום בכנסייה פרוגרסיבית בתור מנהיגת התאגדות הסטודנטים המוסלמים המזוהה עם האחים המוסלמים. במהלך הנאום הצדיקה מחבלים מתאבדים ואמרה כי "המפוצצים המתאבדים הם המפלט האחרון של עם מיואש".
הדרך לזכות בצדק
לאחר שדבריה של דודין הסטודנטית פורסמו ברשת פוקס, פרסם הקמפיין של ביידן תגובה מתגוננת, אולם ללא כל ניסיון להתכחש או לגנות את אמירתה. "רימה תהיה הראשונה לספר לכם שמאז צעירותה דגלה בגישתה לדחיפה למען שינוי", היתה לשון ההודעה. במילים אחרות, עמדותיה לא השתנו, היא רק מדברת אחרת עכשיו, לאחר שהתבגרה.
כדוברת הבית הלבן צפויה להתמנות קארין ז'אן פייר, מי שהיתה ראש הסגל של קמאלה האריס. ז'אן פייר תומכת נלהבת של קמפיין החרמות (BDS) נגד ישראל ובשנה שעברה הובילה בעצמה קמפיין שהביא להחרמת הוועידה השנתית של השדולה הפרו־ישראלית איפא"ק. במאמר בשבועון "ניוזוויק" כתבה אז, "אתה לא יכול לכנות את עצמך פרוגרסיבי בזמן שאתה ממשיך להזדהות עם ארגון כמו איפא"ק".
ז'אן פייר גם האשימה את רה"מ נתניהו בביצוע פשעי מלחמה נגד פלשתינים וטענה כי ממשל טראמפ הוא אנטישמי.
ההתנהלות של ז'אן פייר - מצד אחד לפעול באופן אנטישמי, להחרים יהודים אמריקנים שומרי חוק שכל חטאם תמיכה בברית בין ארה"ב וישראל ולהוציא דיבתו של ראש ממשלת ישראל, ומצד שני לכנות את הנשיא הפרו־ישראלי ביותר בהיסטוריה אנטישמי - הופכת נדושה יותר ויותר בקרב הדמוקרטים. הדוגמה המובהקת ביותר לכך כיום היא כוונת הארגון האנטי־ציוני הקיצוני Jewish Voice for Peace - המשמש עלה תאנה "יהודי" לכל הקמפיינים להחרמת ישראל ותומכיה היהודים בקמפוסים בארה"ב - לערוך בחודש הבא, בשיתוף ארגונים "יהודיים" אנטי־ציוניים נוספים, כנס בנושא "מפרקים אנטישמיות, זוכים בצדק".
הכנס יארח מושב שבו ייטלו חלק ארבעה דוברים - לרבות טליב והעיתונאי היהודי האנטי־ציוני פיטר ביינרט - שתומכים בהחרמת תומכיה היהודים של ישראל ומוצריה. איך מתכוונים הדוברים ליישב את הסתירה? ז'אן פייר טוענת כי הם יסבירו שאנטישמיות היא למעשה מילה נרדפת לרפובליקני, או איש ימין, או ציוני. היטיב להסביר את הנקודה הכותב היהודי הפרוגרסיבי של ה"ניו יורק טיימס", ג'ונתן ויסמן, בספרו "שמיות: להיות יהודי באמריקה בעידן של טראמפ", שיצא לאור ב־2018. ויסמן הטעים בספרו שלהיות יהודי פירושו להיות פרוגרסיבי וכל מה שאינו פרוגרסיבי הוא אנטישמי. ועל פי פירוש זה, טליב ואילהן עומר הן יהודיות בכלל וטראמפ, הרפובליקנים, נתניהו וישראל ככלל הם אנטישמים. היהודים הפרוגרסיביים בהחלט הפנימו את המסר.
מחיקת הזהות היהודית
ב־5 בינואר יתקיימו בחירות בג'ורג'יה לשני מושבי המדינה בסנאט, לאחר ששום מועמד בשני המרוצים שהתקיימו בתחילת החודש לא זכה ברוב. אם הרפובליקנים יפסידו את שני המרוצים, הדמוקרטים ישתלטו על הסנאט, ובכך תושלם השתלטותם על שני בתי הקונגרס והבית הלבן. היות שהדמוקרטים כבר הודיעו שאם יזכו לרוב בשני בתי הקונגרס הם יפעלו מייד לערוך שינויים מהותיים במבנה הממשל האמריקני, מדובר בבחירות גורליות לעתיד החוקתי של ארה"ב.
המועמד הדמוקרטי לאחד המושבים הוא הכומר רפאל וורנוק. בשבועות האחרונים נחשפה קלטת ובה דרשה שנשא לאחר פתיחת שגרירות ארה"ב בירושלים. "היה זה שבוע קשה", אמר, "עמדו שם (בטקס החגיגי בירושלים) קרובי משפחה של הנשיא וכמה כמרים מנבלי פה אוונגליסטים שאחראים לבלאגן שבו אנו שרויים גם שם וגם פה - שמצטטים לא נכון את התנ"ך, שמדברים על שלום".
בהמשך השווה וורנוק את הפלשתינים לשחורים באמריקה ואת ישראל לחיות טרף: "ראינו את ממשלת ישראל יורה בפלשתינים בלתי חמושים כמו עופות דורסים... זה לא אנטישמי להגיד זאת, בדיוק כפי שזה לא אנטי־לבן בשבילי להגיד שחיי שחורים חשובים. חיי פלשתינים חשובים".
בשנה שעברה חתם וורנוק על גילוי דעת של אנשי דת שבו גינו את ישראל כמדינת אפרטהייד. לאחר שהדברים נודעו, מיהר להביע מחויבות לישראל ולביטחונה, גינה את קמפיין החרם נגדה ועוד. מייד לאחר מכן הוציאה קבוצה של 200 רבנים פרוגרסיביים גילוי דעת המביע הערכה ל"תמיכה החזקה של הכומר רפאל וורנוק בישראל והשותפות שלו עם העם היהודי". הרבנים הוסיפו כי יש יסוד סביר להניח ש"טענות חסרות בסיס ומתקפות" נגד וורנוק נובעות מגזענות.
במילים אחרות, הרבנים אמרו שאין להם שום בעיה עם ההקבלה שעשה וורנוק בין ישראלים לבין חיות, ובכלל - גזעני לראות בדבריו אנטישמיות. בשביל יהודים אמיתיים, מה שחשוב הוא להצביע לוורנוק כדי שהדמוקרטים (היהודים) ישתלטו על שני בתי הקונגרס והרפובליקנים (האנטישמים) יהפכו למיעוט.
התגובה הזאת של הרבנים היא ביטוי למחיקת הזהות היהודית בידי יהודים פרוגרסיביים והחלפתו בזהות פרוגרסיבית. היא גם ביטוי להשלמת רוב יהודי אמריקה עם האנטישמיות החדשה של חלק מהמחנה הפוליטי שלהם, הקובעת שלהיות אנטישמי הוא להיות רפובליקני. להיות נגד אנטישמיות וגם להיות יהודי פירושו להיות דמוקרטי. ואם דמוקרטי מביע עמדות אנטישמיות ואף בונה את עצמו מאמירות כאלה, משמעות הדבר היא שהם מפרקים את האנטישמיות וזוכים בצדק.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו