זה 20 שנה שמספרן של הנשים בכנסת גדל. מתשע חברות כנסת בלבד בכנסת ה־14, הגענו ל־28 נשים בכנסת היוצאת. יותר מפי שלושה. נכון שזה הרבה פחות ממספרן היחסי של נשים באוכלוסייה, אך עדיין זאת התקדמות משמעותית ומשמחת. לקראת הפריימריז במפלגות השונות, חשוב להדגיש מדוע משמעותי כל כך שמגמה זו לא תיעצר בכנסת הקרובה.
הכנסת מחליטה כמעט על כל תחום בחיינו, אולם גברים ונשים חווים התרחשויות בצורה שונה לחלוטין. לכן חשוב כל כך שנשים יהיו סביב שולחן מקבלי ההחלטות. לדוגמה, בערים רבות בארץ יש קווי לילה שנועדו למנוע נהיגה בשכרות ולאפשר לנוער ולצעירים להגיע הביתה בשלום. האוטובוסים יוצאים ממוקדי הבילוי אל השכונות השונות אולם מורידים את בני הנוער בפתח השכונה ולא בתוכה, מה שמאלץ אותם להגיע הביתה ברגל ובחושך. אני מנחשת שאילו היתה יושבת מסביב לשולחן גם אישה, היא היתה חושבת על עצמה בגיל 16 ומייד היתה אומרת שאם האוטובוס לא עובר בתוך השכונה, אז אין בכך תועלת.
בואו נדבר על שוק העבודה, על האפשרות לשלב את פרנסת המשפחה ובילוי זמן איכות עם הילדים. כרגע זאת משימה כמעט בלתי־אפשרית. השאלה התמידית היא אם יש "סידור"? מי אוסף אותם מהגן? מי לוקח אותם לחוג? מי עושה איתם שיעורי בית? במציאות הכלכלית של ימינו, שני ההורים עובדים, נמצאים במרדף אינסופי אחרי ה"סידור" לילד. כשיום העבודה שלנו נגמר ב־17:00, מצופה מהאישה זמינות מלאה בכל שעה ודקה, מספר ימי החופשה שלנו אפסי, בטח ביחס לחופש הגדול. היחידות שמדברות על הנושא הזה הן נשים. צריך לשנות את שוק העבודה לטובת כולם, וצריך שנשים יישבו בשולחן מקבלי ההחלטות כדי שלא רק נסכים שזה חשוב, אלא נדאג שזה יקרה.
ודוגמה אחרונה מתחום הביטחון. במהלך מבצע צוק איתן הקמנו, קבוצה של נשים, מוקד סיוע למשפחות מילואימניקים בירושלים. החל בסיוע בבישולים, עזרה עם הילדים והפעלות אחר הצהריים, דרך דולות שליוו נשים ללידה, כשבני הזוג היו בחזית ולא היה להם סיכוי להגיע הביתה בזמן, וכלה בסיוע רגשי. הנשים היו אסירות תודה. אבל לא רק הן.
"לא היה פשוט בחזית, אבל הכל היה מטופל מבחינתנו", סיפר לי איש מילואים. "מה שהיה מעבר לכוחותיי היו שיחות הטלפון של אשתי, שכל פעם נשברה והתחילה לבכות. לבד, עם שני הקטנטנים, המתח והעומס הענק. מרגע שעזרתם לה, הפסקתי לדאוג לה והייתי מרוכז במבצע".
כל מי שפנינו אליו בנושא אמר "איך לא חשבנו על זה קודם?". לא חשבתם, כי אתם לא הייתם שם, כי כולנו, המייסדות של המוקד, נושאות איתנו את הצלקות של צו שמונה ויודעות היטב עד כמה זה קשה לבד במלחמה עם הילדים. שוב. נשים, בעמדות מפתח, מביאות את הצרכים של הנשים לשולחן. וזה נוגע בכל נושא.
זהו צו השעה. רגע לפני שהמפלגות סוגרות את רשימותיהן לבחירות, הן צריכות לוודא שיש להן ייצוג נשי משמעותי. ולא, נהיה במצב שבו הצרכים של אחוז עצום מהציבור אינם זוכים למענה.
הכותבת היא סגנית ראש העיר ירושליםטעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו