דונלד טראמפ אישר בראיון לרשת NBC שפורסם הלילה (ראשון) כי "בהחלט" התקיימו שיחות ממשיות על סיפוח גרינלנד, אי באוקיינוס האטלנטי השייך לדנמרק אך מהווה טריטוריה אוטונומית.
"נשיג את גרינלנד. כן, מאה אחוז," אמר טראמפ.
הנשיא הוסיף כי קיימת "אפשרות טובה שנוכל לעשות זאת ללא שימוש בכוח צבאי", אך הדגיש כי "אני לא מוריד שום דבר מהשולחן."
הראיון הזה מגיע לאחר ביקורו בסוף השבוע של סגן הנשיא ג'יי.די ואנס בגרינלנד, שם דיבר בפני חיילים אמריקנים בבסיס תולה, בחוף הצפון-מערבי של האי. במהלך הביקור, ואנס מתח ביקורת חריפה על דנמרק וטען כי היא לא הצליחה לשמור על גרינלנד מפני "חדירות תוקפניות" מצד רוסיה וסין.
בתחילה לא תוכנן כלל שסגן הנשיא יגיע לאי, אלא רק אשתו, אושה, לטובת ביקור לא רשמי לצפייה במרוץ מזחלות כלבים בליווי יועץ הביטחון הלאומי מייק וולץ, וזאת למרות שלא הוזמנו על ידי הרשויות המקומיות. הכעס הציבורי התגבר עוד יותר כשואנס הודיע על הצטרפותו למשלחת.
כאשר נשאל בראיון איזה מסר תשלח רכישת גרינלנד לרוסיה ולשאר העולם, טראמפ ענה: "אני לא באמת חושב על זה. לא באמת אכפת לי. גרינלנד זה נושא נפרד לגמרי, שונה מאוד. זה שלום בינלאומי. זה ביטחון וחוזק בינלאומיים".
"יש לכם ספינות רוסיות ששטות מסביב לגרינלנד, מסין וממקומות רבים אחרים. ואנחנו לא נאפשר שיקרו דברים שיפגעו בעולם או בארצות הברית," הוסיף הנשיא.
על רקע המתיחות, ראשת ממשלת דנמרק מדה פרדריקסן תגיע לביקור באי בהמשך השבוע לשיחות עם ממשלתו החדשה. "מצפה להמשך שיתוף פעולה המבוסס על אמון בין גרינלנד ודנמרק", אמרה בהצהרה רשמית, "יש לי את הכבוד העמוק ביותר לאופן שבו העם הגרינלנדי והפוליטיקאים הגרינלנדים מתמודדים עם הלחץ הגדול על גרינלנד".
ראש ממשלת גרינלנד החדש, ינס-פרדריק נילסן, שהקים קואליציה רחבה רק שעות לפני ביקור ואנס, כבר הכריז על דנמרק כבעלת הברית הקרובה ביותר של גרינלנד. נילסן כינה את הביקור האמריקני "חוסר כבוד" וקרא לאחדות פוליטית מול הלחץ החיצוני. מפלגת "נארלק" שתומכת ביחסים חמים עם ארה"ב ובעצמאות מהירה לא הצטרפה לקואליציה, למרות שהשיגה כמעט רבע מהקולות.
הרעיון לרכוש את גרינלנד מדנמרק נדון בממשל האמריקני כבר מאז שנות ה-60' של המאה ה-19 ועלה מפעם לפעם מחדש, כולל הצעות קונקרטיות שהוגשו לדנמרק. עם זאת, האופן הישיר והנחרץ שבו ממשל טראמפ מקדם את הרעיון ספג ביקורת חריפה בארה"ב ומחוצה לה.
דנמרק שולטת בגרינלנד מאז 1721, אך האי קיבל אוטונומיה מסוימת ב-1979 עם הקמת הפרלמנט הראשון שלו. קופנהגן עדיין שולטת ביחסי החוץ, ההגנה ובמדיניות המטבע של האי. מאז 2009, האי יכול להכריז על משאל עם בשאלת עצמאותו אך בחר שלא לעשות זאת - למרות יחסיו המורכבים עם דנמרק לאור מה שנתפס כניצול משאביו על ידי קופנהגן.
גרינלנד, ששטחה פי 50 מדנמרק אך אוכלוסייתה מונה פחות מ-60 אלף איש, הפכה למוקד במאבק גיאופוליטי מעצמתי. האי עשיר במינרלים קריטיים ומתכות נדירות החיוניים לתעשיות מתקדמות, ושינויי האקלים הופכים את משאביו לנגישים יותר ופותחים נתיבי שיט אסטרטגיים חדשים. לגרינלנד גם חשיבות צבאית לארה"ב, כאשר מוצבים בה מערכות התרעה חשובות מפני טילים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו