שורדת השואה רוז ג'ירון הלכה אתמול (שני) לעולמה, והיא בת 113. לפי ההערכות, רוז הייתה שורדת השואה המבוגרת בעולם, כך לפי ועידת התביעות.
רוז נולדה בכפר יאנוב שבמזרח פולין ב-1912. בילדותה עברה המשפחה לעיר המבורג שבגרמניה, שם משפחתה ניהלה חנות למכירת תלבושות לתיאטרון. ב-1938 היא התחתנה בשידוך עם יוליוס מנהיים, יהודי גרמני. הם עברו לעיר ברסלאו (היום, ורוצלב שבשטח פולין). לאחר ליל הבדולח, וכשהיא בחודש השמיני להריונה, מנהיים נעצר ונכלא במחנה הריכוז בוכנוואלד.
ב-1939 הם הצליחו להימלט לשנחאי שבסין, ששימשה באותה העת מקום מקלט ליהודי אירופה בתקופה שבה כל השערים נסגרו בפניהם. "הם נתנו לאבא שלי לצאת בתנאי שנשלם להם ונצא תוך שישה שבועות", אמרה בתה רהא בניקסה.
שנות המלחמה עברו עליהם בשנחאי בקושי רב, אך שם היא גם למדה לסרוג, מה שהפך מהר מאוד להיות מקור פרנסתה. ב-1947 המשפחה הצליחה להשיג ויזה לארה"ב. הם הורשו לקחת איתם עשרה דולר בלבד, אך רוז ניצלה את כישורי הסריגה שלה ובתוך כפתורי הסוודרים שתפרה היא החביאה 80 דולר. מסין הגיעה המשפחה באונייה לסן פרנסיסקו, ומשם עברה לניו יורק שם פגשה את בני משפחה שהצליחו גם הם לשרוד את השואה.
ב-1968 רוז התגרשה ממנהיים והתחתנה מחדש עם ג'ק ג'ירון. הם עברו לגור ברובע קווינס שבניו יורק, ורוז נעשתה מורה מפורסמת לסריגה ובעלת סטודיו מיתולוגי בשכונה.
"אמא הייתה גאה מאוד בכל העיצובים שלה", סיפרה בתה ל"ניו יורק ג'ואיש וויק": "אנשים היו מביאים מודעות מ'ווג' ואומרים שהם רוצים משהו בדיוק כמו בתמונה הזו. אמא הייתה יושבת ומפענחת אותן. היא אהבה את זה." ב-1980, בגיל 68, ג'ירון מכרה את העסק שלה — אך מעולם לא הפסיקה לסרוג.
על פי הלונג איילנד הרלד, לאחר מות בעלה, ג'ירון חיה לבדה בדירתה בקווינס, עד גיל 103. לפני כ-3 שנים עברה למוסד סיעודי. "הסוד לחיים ארוכים ובריאים הוא פשוט: לחיות כל יום עם מטרה, שיהיו לך ילדים מדהימים, ולאכול הרבה שוקולד מריר", היא סיפרה ביום הולדתה ה-113 אותו ציינה ב-13 בינואר 2025. "היא פשוט הייתה אישה נהדרת", אמרה בניקסה לניו יורק ג'ואיש וויק אתמול, "לא היה דבר שהיה קשה מדי עבורה. היא פשוט הייתה נהדרת".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו