הנשיא דונלד טראמפ אמר אמש (שני) במהלך מענה לשאלות עיתונאים בחדר הסגלגל לפני פגישה עם הנשיא הצרפתי עמנואל מקרון כי המלחמה באוקראינה עשויה להסתיים תוך שבועות, אך לא פירט כיצד. "המיקוד שלנו הוא בהשגת הפסקת אש בהקדם האפשרי, ובסופו של דבר שלום קבוע," אמר טראמפ.
טראמפ ציין כי הנשיא וולודימיר זלנסקי עשוי להגיע לוושינגטון השבוע או בשבוע הבא כדי לחתום על הסכם המחצבים בין ארה"ב לאוקראינה, אותו הגדיר כ"קרוב מאוד". מדובר ב״גרסה משופרת״ של המסמך שאותו הגישה ארה״ב לקייב שיעביר לידיה באופן מעשי את מחצבי המדינה כדי לפצות את ארה״ב בסכום של 500 מיליארד דולר, היקף הסיוע שטראמפ טוען שוושינגטון העבירה לאוקראינה (נתוני הממשלה מצביעים על סכומים נמוכים יותר).
French President @EmmanuelMacron corrects President Trump.
Trump: "Europe is loaning the money to Ukraine. They get their money back."
Macron: "No, in fact. To be frank we paid. We paid 60% of the total effort." pic.twitter.com/03gUM7WwpS
— CSPAN (@cspan) February 24, 2025
מקרון אמר כי אירופה מוכנה לספק ערבויות ביטחון לאוקראינה, כולל כוחות שמירת שלום, במקרה של הפסקת אש. טראמפ הביע תמיכה ברעיון ואמר כי פוטין אמר לו מפורשות שהוא מסכים לכך.
רגע של מבוכה התרחש כאשר מקרון תיקן את טראמפ בפומבי בנוגע לסיוע לאוקראינה. "רק שתבין, אירופה מלווה את הכסף לאוקראינה. הם מקבלים את כספם בחזרה," טען טראמפ, כשמקרון מיד תפס בזרועו להתערב: "לא, למעשה, אנחנו שילמנו. שילמנו 60% מהמאמץ הכולל. זה היה כמו ארה"ב: הלוואות, ערבויות, מענקים", אמר. טראמפ שלא נראה שהתתכנע מהדברים פנה לכתבים: "אם אתם מאמינים לזה זה בסדר מבחינתי".
בעוד טראמפ דחף להשגת עסקה מהירה עם פוטין, מקרון הזהיר: "איננו רוצים הסכם חלש." טראמפ הטיל על אירופה את "התפקיד המרכזי" בהבטחת הביטחון של אוקראינה, בזמן שמקרון עמד על כך שארה"ב חייבת להישאר מעורבת, והדגיש: "אנחנו זקוקים לגיבוי האמריקני הזה".
המנהיגים הציגו הבדלים נוספים: מקרון הדגיש את חוסר האמון שלו בנשיא הרוסי פוטין ותיאר אותו כ"תוקפן" בסכסוך, בעוד טראמפ נמנע מביקורת על המנהיג הרוסי. כשנשאל אם יכנה את פוטין דיקטטור כפי שכינה את זלנסקי, טראמפ ענה: "אני לא משתמש במילים האלה בקלות". טראמפ כאמור כינה את זלנסקי ״קומיקאי עם הצלחה בינונית״ ו״דיקטטור ללא בחירות״ עם ״4% תמיכה״.
הפגישה התקיימה בזמן שאוקראינה אירחה מנהיגים אירופאים לציון שלוש שנים למלחמה הכוללת עם רוסיה, כשבכירים אמריקנים נעדרו מהאירוע - המחשה ברורה למפנה של טראמפ לכיוון מוסקבה מאז שב לשלטון.
בו-בזמן, במחזה שקשה לחשוב על דומה לו - ארה״ב התייצבה לצד רוסיה והפילה הצעת החלטה שגינתה את פלישתה של מוסקבה וקראה לשמור על שלמותה הטריטוריאלית של אוקראינה. ישראל הצביעה נגד יחד עם ארה״ב, ועם שורה של מדינות קרובות למוסקבה כמו צפון קוריאה ובלארוס. בעלות ברית אחרות של מוסקבה כמו איראן וסין נמנעו.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו