הבכירים האמריקנים שהתפטרו בשל התמיכה בישראל: "זה הגיע מהנשיא"

בעוד הנשיא ביידן סופג ביקורת בישראל בשל מניעת אמל"ח ודרישותיו במלחמה בעזה, תוכנית התחקירים "60 דקות" של סי-בי-אס ראיינה שורה של בכירים שהתפטרו במחאה על תמיכתו של הנשיא בירושלים • "המסר שרה"מ נתניהו קיבל הוא שהוא זה שהוא בכיסא הנהג והתמיכה האמריקנית מובטחת"

אנדרו מילר, בכיר במחלקת המדינה שהתפטר. צילום: מתוך: 60 דקות, סי-בי-אס

תוכנית התחקירים האמריקנית של סי-בי-אס, "60 דקות", חשפה אתמול (ראשון) סדרת ראיונות עם פקידים בכירים בממשל האמריקני שהתפטרו במחאה על מדיניות ביידן כלפי ישראל. בראיונות טענו העובדים כי הונחו לאשר מיידית כל בקשה ישראלית, "זה הגיע מהנשיא, ממזכיר המדינה ומהסובבים אותם".

לפי התחקיר, שלושה עשר בכירים, בהם אנשי מחלקת המדינה, הבית הלבן והצבא, התפטרו במחאה על מה שהם כינו כ-"תמיכה עיוורת" בישראל.

"יש קשר ישיר בין כל פצצה שמוטלת בעזה לבין ארצות הברית, מכיוון שכל פצצה מוטלת ממטוס אמריקני", אמר ג'וש פול, ששירת 11 שנים כמנהל בלשכה למדיניות צבאית במחלקת המדינה והיה אחד מהבכירים האחראים על אישור עסקאות נשק משמעותיות לבעלות ברית של ארה"ב. לדבריו, מאז תחילת המלחמה העבירה ארה"ב סיוע צבאי בשווי 18 מיליארד דולר לישראל, בעיקר בצורת נשק במימון משלמי המסים האמריקנים. בתחילת החודש משרד החוץ האמריקני אישר עסקת נשק עם ישראל בשווי 8 מיליארד דולר. 

האמירות של הבכירים מגיעות לאור הדיווחים במהלך המלחמה והטענות לפיהן ממשל ביידן עיכב משלוחי פצצות כבדות וחימושים כבדים לישראל

הרס ברצועת עזה, ארכיון, צילום: אי.פי.אי

"נתניהו בכיסא הנהג"

אנדרו מילר, לשעבר סגן עוזר מזכיר המדינה לענייני ישראל והפלשתינים, והבכיר ביותר שהתפטר מהממשל, טוען בראיון כי המסר לישראל היה ברור: "המסר שראש הממשלה נתניהו קיבל הוא שהוא זה שבכיסא הנהג, הוא שולט בזה, והתמיכה האמריקנית תהיה שם, והוא יכול לקחת אותה כמובנת מאליה". לדבריו, לא הוצבו קווים אדומים אמיתיים מעבר ל"שפה הרגילה" על ציות לחוק הבינלאומי.

האלה רהריט, דיפלומטית אמריקנית שהתפטרה גם היא במחאה על מדיניות ביידן, טענה כי ננזפה כאשר ניסתה לפרסם תמונות מהצד העזתי במטרה "להתריע על המחיר ההומניטרי הכבד". "ננזפתי. 'אל תשימי את התמונה הזו שם. אנחנו לא רוצים לראות את זה'".

נתניהו יכול לקחת את התמיכה האמריקנית כמובנת מאליה, צילום: אורן בן חקון

בכיר בבית הלבן שהתראיין לתוכנית הגן על המדיניות וטען כי עורכי הדין של הממשל לא קבעו שישראל הפרה את דיני המלחמה, ולכן משלוחי הנשק ממשיכים לזרום. מילר, לעומת זאת, רואה את המציאות אחרת: "ללא התערבות מצד ארצות הברית או מישהו אחר שיכפה או יכריח החלטה, זה יסתיים כשנתניהו יאמר שזה נגמר". 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר