יממה לבחירות בארה"ב: צפו במשאל הרחוב ליד הבית הלבן

תומכי האריס מודאגים מהשסעים החברתיים בארה"ב: "אני חושש מהשנאה כלפי מיעוטים" • לעומת זאת, תומכי טראמפ מביעים תקווה: "הוא יביא יציבות לעולם ולמזרח התיכון" • ארה"ב חצויה ביממה המכרעת

טראמפ והאריס. צילום: GettyImages/AP

יממה לבחירות בארצות הברית והמירוץ צמוד מאוד. הסקרים מראים שבכל המדינות המתנדנדות יש שוויון או יתרון קל לאחד מהמועמדים, דונלד טראמפ או קמאלה האריס.

למי תצביע? דני זקן מראיין תושבים בוושינגטון // דני זקן

בצד של האריס מרוצים ממה שנראה כמגמה חיובית, הנובעת בעיקר מהתבטאויות בעייתיות של טראמפ ושל תומכיו המרחיקות מצביעים מתלבטים. בביקור בקהילה הערבית במישיגן אמרה האריס כי תעשה כל שביכולתה לעצור את המלחמה בעזה.

התראיינה על רקע המטוס של טרמפ. האריס, צילום: AFP

אצל טראמפ מקווים לקבל הרבה יותר מצביעים יהודים בשל החשש ממדיניות האריס כלפי ישראל. בפנסילבניה, מדינת המפתח של הבחירות, הנתון הזה חשוב. עד כה הצביעו יותר מ-70 מיליון אמריקנים בהצבעה המוקדמת, והנתונים מראים שהפעם יש שוויון בין מצביעים דמוקרטים לרפובליקנים לעומת יתרון דמוקרטי מובהק בבחירות הקודמות.

נשיא ארה"ב לשעבר דונלד טראמפ, צילום: רויטרס

הקמפיין של קמאלה האריס נראה קצת אחרת ביממה האחרונה, הרבה יותר חיובי, עם אמירות מחבקות כלפי מי שיצביע ליריבה טראמפ, הצהרות על תכניות כלכליות מיטיבות עם מעמד הביניים וארגוני עובדים וכמעט בלי להזכיר את השם טראמפ. גורם במטה אומר ל"ישראל היום" כי סקרי העומק הראו שלציבור נמאס מהשיח המפלג (נשמע מוכר) והם מעדיפים לשמוע אמירות מאחדות.

אתמול במישיגן פיזרה האריס הרבה אמירות כאלה, לצד אופטימיות מתבקשת: "אנחנו במומנטום וצריך רק עוד מאמץ קטן". בעצרת שאירחו ראשי הקהילות הערביות במישיגן התייחסה לנעשה באזורנו ואמרה כי תעשה כל שביכולתה לסיים את המלחמה בעזה. האריס תחזור הערב (ב) לוושינגטון לעצרת סיכום הקמפיין באוניברסיטת הווארד שבה למדה.

יהודים תומכי טראמפ, צילום: רויטרס

האווירה בבירה האמריקנית נוטה לכיוונה, כך דיוויד מארקס, במקור מפלורידה, שהסתובב ברחבה שמול בניין הקונגרס עם אופניים ועליהם דגלי תמיכה בהאריס ובסגנה טים וולץ. בשיחה איתנו אמר כי האריס תביא את השינוי ההכרחי לארצו ולעולם. הוא מותח ביקורת קשה על ישראל: "בכל פעם שרואים מהדורת חדשות יש עוד עשרות פלשתינים הרוגים, התגובה לשבעה באוקטובר קשה מדי וחריפה מדי וצריך פיתרון של שלום".

טובי מארק, לשעבר חייל בצי האמריקני, אומר כי יצביע לטראמפ וכי הוא חושב שהוא יהיה טוב יותר לכלכלה וגם לעולם. "הוא זה שיביא יותר רגיעה בסכסוכים העולמיים הקיימים לרבות במזרח התיכון. זה יהיה קשה, אבל טראמפ יכול לעשות את זה. להאריס אין את הניסיון הנדרש להיות נשיאה, ואת העוצמה לעמוד בפני רוסיה, למשל".

אמריקני תומך בקאמלה האריס, צילום: דני זקן

הבית הלבן, המשכן של נשיאי ארצות הברית, מוקף בטבעת אבטחה שמעולם לא נראתה כאן. השירות החשאי האחראי על האבטחה הוסיף עוד שתי גדרות ברחובות מסביב למבנה המרשים, וכעת ניתן לראותו בקושי מבעד לגדרות. בנקודת התצפית פגשתי את טיירס בראון מטנסי (השחור עם המשקפיים ברקע הבית הלבן) והוא מציג תמונה מוכרת לנו: "אני מודאג מאוד, הקמפיינים הפוליטיים חשפו שסעים קשים בחברה האמריקנית.

"זה יהיה קשה, אבל טראמפ יכול להביא לרגיעה בסכסוכים במזרח התיכון"

השנאה עולה למי שלא דומה לך, למיעוטים ומהגרים, ליהודים, היספנים, שחורים ואחרים, וזה קשה לראות. אני אצביע להאריס, למרות שטנסי תלך לטובת טראמפ. אני מרגיש שאני משפיע, אצביע גם לקונגרס ובית הנבחרים. בהיבט הכלכלי נדמה שטראמפ נוטה יותר לצד החברות הגדולות שכמעט לא משלמות מיסים, בעוד אני משלם מס מלא כמו שאזרח טוב צריך להיות. לגבי ישראל והמזרח התיכון, חייב להיות פיתרון בדרכי שלום".

מול הבית הלבן, למרגלות אובליסק אנדרטת ג'ורג' וושינגטון, הציבו פעילים אנטי ישראלים מיצג בולט למרחוק ובו בובות של תינוקות בתכריכים לבנים, שביל בד אדום תחת הכתובת "רחובות פלשתין שטופים בדם", טנק מקרטון ועליו הכתובת "טנק השלום" וכתובת אחת מרגיזה במיוחד: "העולם עד לשואה פלשתינית".

מחאות פרו-פלשתיניות בוושינגטון, צילום: דני זקן

שאלתי את מי שנראתה כמארגנת, סבחה, מדוע לעשות את ההשוואה המקוממת. "אז כמו היום האנשים הטובים לא מנעו מהרעים לעשות את הזוועות". היא, כבת 30, מעידה על עצמה כבת למהגרים מ"פלשתין" שכם וחיפה. נולדה בארה"ב ומאז שזוכרת את עצמה לוחמת למען זכויות אדם. "השנה האחרונה מסמנת מפנה בדעת הקהל האמריקנית בכל הקשור לפלשתינים וזכויותיהם. הרחוב האמריקני כבר לא מוכן לקבל את הסברי התעמולה הישראלית על הפעל אלימות נגד פלשתינים בשם המלחמה בטרור לכאורה. האלימות ברצועת עזה ובגדה מזעזעת, ולאט לאט יותר ויותר אמריקנים מבינים שזה חייב להיפסק".

בוודאות לא אצביע להאריס או לטראמפ - שניהם נוראיים מבחינתי באותה מידה

שאלתי אותה אם יש לה מילה להגיד על האלימות של ה-7 באוקטובר. "אני לא מייצגת את הארגונים הפלשתינים, ולא יכולה לבקר את הדרך שבה הם נאבקים". שאלתי אם היא נגד אלימות כלפי יהודים. היא השיבה, "אני נגד שימוש באלימות לגבי כל אחד", אך סירבה לקבל את הגדרת חמאס כארגון טרור או לגנות ישירות את הטבח של ה-7 באוקטובר.

למי תצביעי? "לא החלטתי סופית, אבל בוודאות לא אצביע להאריס או לטראמפ. שניהם נוראיים מבחינתי באותה מידה, ואני לא יכולה יותר להצביע למשהו נורא כדי להימנע ממשהו נורא יותר, כפי שעשיתי בהצבעות עבור אובמה וביידן". התשובה הזו מעידה על הבעיה שיש להאריס בקרב החוגים הללו, הארגונים והקבוצות בשולי השמאל הפרוגרסיבי שאליהם משתייכות קבוצות פרו-פלשתיניות. הגוש הזה, ברובו, מצביע למועמדת השמאל הקיצוני ג'יל שטיין ממפלגת הירוקים. הקולות שילכו אליה במישיגן עשויים להטות את הכף נגד האריס.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר