ברזיל: הנשיא לשעבר הפרו-ישראלי יעמוד לדין על ניסיון הפיכה

ז'איר בולסונרו יעמוד לדין מואשם בקשירת קשר עם גורמים בצבא כדי להפוך את תוצאות הבחירות ב-2022, במראות שהזכירו את אירועי 6 בינואר בוושינגטון • ההחלטה התקבלה פה אחד על ידי הרכב של חמישה שופטי בית המשפט העליון במדינה, ובעקבות החלטת התובע במדינה • בולסנרו תקף: "לשופטים יש משהו אישי נגדי"

בולסנרו אחרי פסיקת בית המשפט העליון , REUTERS
בולסנרו אחרי פסיקת בית המשפט העליון. צילום: REUTERS

נשיא ברזיל לשעבר ז'איר בולסונרו יעמוד לדין בגין ניסיון הפיכה בעקבות הניסיון של תומכיו לשבש את חילופי השלטון במדינה לאחר שהפסיד בבחירות ב-2022, כך פסק היום (רביעי) בית המשפט העליון בברזיל.

ההחלטה התקבלה פה אחד על ידי חמשת השופטים בהרכב. אם יורשע, בולסונרו, ממנהיגי הימין במדינה, צפוי למאסר של עד 40 שנים. בפתח המשפט, השופט שעמד בראש ההרכב אלכסנדר דה מוראס הראה תיעוד המציג את המראות האלימים בשבוע שלפני השבעת מחליפו של בולסונרו, הנשיא הנוכחי לולה.

הסרטון שהוצג בבית המשפט, צילום: AFP
בולסנרו בעצרת לפני הכרעת בית המשפט, צילום: REUTERS

מוראס קבע כי ההתקוממות הייתה תוצאה של "מאמץ שיטתי" מצידו של בולסונרו לפגוע באמינות הבחירות שהפסיד בהן, ולאחר מכן ניסיון להפוך את תוצאותיהן תוך שימוש בכוח ובעזרת קצינים בכירים בצבא וחברי קבינט.

בולסונרו היה נשיא ברזיל בין 2019 ל-2022, נחשב למנהיג זר שהיה קרוב לרה"מ בנימין נתניהו ותומך של ישראל. הוא מואשם בחמישה אישומים, כולל ניסיון לבטל באלימות את שלטון החוק הדמוקרטי והפיכה. במהלך האירועים פרצו תומכיו של בולסנרו לקונגרס ולבית המשפט העליון, במראות שהזכירו את אירועי 6 בינואר בוושינגטון.

השופט אלכסנדר דה מוראס, צילום: AFP
בולסנרו בדיון בבית המשפט, צילום: AFP

הפסיקה של בית המשפט העליון מגיעה בעקבות כתב אישום שהוגש על ידי התובע הכללי במדינה נגד בולסונרו ו-34 חשודים נוספים. בולסונרו הצהיר כי יתמודד בבחירות הבאות ב-2026, וזאת למרות פסיקה שאסרה עליו להתמודד על תפקיד ציבורי עד שנת 2030 בעקבות ניסיונו לערער על אמינות מערכת ההצבעה במדינה.

לאחר פסיקת בית המשפט, בולסונרו קיים מסיבת עיתונאים בברזיליה שבה תקף את פסק הדין. "אלה האשמות חמורות וחסרות בסיס," אמר, וטען כי השופטים פועלים נגדו באופן אישי. "נראה שיש להם משהו אישי נגדי," הוסיף. לגבי ההפיכה, אמר כי "הפיכות צריכות להיות עם כוחות, נשק והנהגה - והם טרם מצאו מי היה המנהיג הזה".

תומכי בולסנרו מנסים לפרוץ לפרלמנט ב-2022, צילום: AFP

לפני הדיון בבית המשפט, בולסונרו ערך עצרת בריו דה ז'נרו בניסיון לגבש תמיכה מסביב לדרישתו לחקיקה שתמנע את עמדתו לדין על רקע התמיכה היורדת בלולה. סוכנות הידיעות רויטרס דיווחה כי בין 20 ל-30 אלף אנשים הגיעו לעצרת.

לאונרדו ברטו, שותף בחברת הייעוץ Think Policy בברזיליה, אמר: "יש שני משפטים: האחד נגד הנאשמים – והשני על בית המשפט העליון עצמו".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר