חבית אבק שריפה במזרח אסיה: כוחות של משמר החופים הטייוואני השתלטו היום (שלישי) על כלי שיט מסחרי המניף את דגל טונגה ונמצא בבעלות סינית ועצרו את אנשי צוותו.
על פי טענת הרשויות בטייפה, הספינה הסינית עסקה בחבלה בתשתית תקשורת תת-ימית המובילה לאי ומשמר החופים הצליח לתפוס את הצוות בשעת מעשה.
על פי דיווחים בתקשורת במדינה, אנשי הצוות נעצרו ונלקחו לחקירה בשטחה של טייוואן. בבייג'ינג טרם הגיבו להסלמה, אך באי חוששים מפני השתלטות סינית על כלי שיט טייוואניים או אפילו הסלמה נוספת מצד סין באזור האיים המזרחיים השייכים לטייוואן. בשבוע שעבר שיגרה סין עשרות מטוסי קרב ומפציצים שחדרו לשטחה האווירי של טייוואן. ספינות סיניות הואשמו בעבר בחבלה בכבלים תת-ימיים בים הצפוני.
ים סין הדרומי הוא אחת מנקודות החיכוך שנחשבות לנפיצות ביותר בעולם. טייוואן מתפקדת כמדינה דה-פקטו מאז שכוחות הקומינטאנג נמלטו אליה ב-1949, לאחר שהפסידו למפלגה הקומוניסטית במלחמת האזרחים הסינית. מאז, סין הקומוניסטית תובעת בעלות על האי ורואה בו "מחוז מורד". "הקומינטאנג", תחת מנהיגותו של השליט הצבאי צ'יאנג קאי שק, הקים בטייוואן מדינת אי שהמשיכה לתבוע בעלות על סין כולה ושמה הרשמי היה "הרפובליקה הסינית".
סין מאיימת שכל הכרזת עצמאות של טייוואן תיענה בפעולה צבאית ובהשתלטות על האי. בטייוואן, שמתפקדת כדמוקרטיה פרלמנטרית מאז שנות ה-90', עלתה לשלטון בעשור האחרון מפלגה הדוגלת בנבדלות של טייפה מסין היבשתית. באופן מסורתי, נחשבת ארה"ב כמי שערבה לביטחונה של טיוואן. על רקע זה, המתיחות בין המדינות הולכת ומחריפה בשנים האחרונות, כאשר לפי דיווחים במערב סין סימנה את 2027 כתאריך היעד למוכנות לפעולה צבאית בעניין.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו