המשבר בין דרום אפריקה לארה"ב מחריף: שר האנרגיה הדרום אפריקאי גוודה מנטשה הצהיר כי מדינתו תשקול הצעות מאיראן ורוסיה להרחבת תוכנית הגרעין האזרחית שלה, כך דיווח היום (ראשון) סוכנות הידיעות רויטרס. ההצהרה מגיעה לאחר שהנשיא טראמפ חתם על צו נשיאותי להקפאת כספי הסיוע האמריקני למדינה.
"אנחנו לא יכולים לחתום על חוזה שאוסר עלינו לקבל הצעות מאיראן או רוסיה, אנחנו לא יכולים לקבל תנאי כזה", אמר מנטשה בראיון לסוכנות הידיעות רויטרס. "אם הם הטובים ביותר מבחינת ההצעה שעל השולחן, ניקח כל מדינה". בלשכת נשיא דרום אפריקה סיריל רמפוזה מסרו בתגובה כי לפרטוריה אין שיתוף פעולה עם איראן בנושא. דובר מחלקת המדינה האמריקנית סירב להגיב.
דרום אפריקה מפעילה את הכור קוברג, תחנת הכוח הגרעינית היחידה באפריקה, ומתכננת להוסיף 2,500 מגה-וואט של כושר ייצור חדש. הרחבת היכולת הגרעינית נועדה להתמודד עם משבר החשמל החריף במדינה, שבו סובלים האזרחים מהפסקות חשמל ממושכות – שיכולות להימשך שעות ארוכות. הכישלון בניהול משק החשמל, שנובע משחיתות בחברת החשמל הלאומית Eskom וכשל מתמשך של הרשויות, תרם למפלת מפלגת השלטון "הקונגרס האפריקאי" (ANC) בבחירות האחרונות, שבהן איבדה לראשונה מאז 1994 את הרוב המוחלט בפרלמנט.
המכרז לפרויקטים הגרעיניים החדשים, שתוכנן במקור לשנה שעברה, הושהה בעקבות עתירות משפטיות שהגישה מפלגת "הברית הדמוקרטית" (DA), שהובילה אז את האופוזיציה וכיום חברה בממשלה יחד עם הקונגרס האפריקאי.
מוקדם יותר החודש חתם נשיא ארה"ב דונלד טראמפ על צו נשיאותי חריף דרום אפריקה. הצו כולל שורת האשמות, בהן ברדיפת האוכלוסייה האפריקנרית (צאצאי המתיישבים ההולנדים), נקיטת עמדות "אגרסיביות כלפי ארה"ב ובעלות בריתה" - שהתבטאו בין היתר בתביעה נגד ישראל בבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג - ו"חידוש הקשרים עם איראן לקידום הסכמים כלכליים, צבאיים וגרעיניים".
שר החוץ של דרום אפריקה רונלד למולה, אמר כי מדיניות הקרקעות שהעלתה חמתו של טראמפ והתביעה נגד ישראל בהאג אמר "אינן נתונות למשא ומתן".
דרום אפריקה וארה"ב מנהלות כבר עשור שיחות על הסכם גרעיני אזרחי חדש - תנאי הכרחי לייצוא דלק או ציוד גרעיני מתוצרת ארה"ב. ההסכם הקודם, שנחתם ב-1997, ותוקפו פג בדצמבר 2022. זיזמלה מבמבו, בכיר במשרד האנרגיה הדרום אפריקני, מסר כי השיחות הושלמו ברמה הטכנית, אך התהליכים המשפטיים בשתי המדינות טרם הסתיימו. "למיטב ידיעתנו שני הצדדים נותרו מחויבים בתוקף להשלים את ההסכם", הוסיף.
האנרגיה הגרעינית איזבל בוסמן הזהירה כי "הטענות בצו הנשיאותי עלולות לסבך משמעותית את חידוש ההסכם". לדברי אנליסטים, כישלון בהשגת ההסכם עלול למנוע אספקת דלקים חיונית להפעלת הכורים הקיימים בדרום אפריקה. בנוסף, הדבר צפוי להקשות על חברות אמריקניות כמו חברת TerraPower שייסד ביל גייטס לפעול במדינה.
בתקופת משטר האפרטהייד הייתה לדרום אפריקה תוכנית גרעינית למטרות צבאיות והיא אף החזיקה בכמה פצצות גרעיניות. לפי פרסומים זרים, היא פיתחה תוכנית זאת בשיתוף פעולה עם ישראל. כחלק מתהליך הרפורמות שהוביל לפירוק משטר האפרטהייד, התפרקה דרום אפריקה מנשק זה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו