"מדד העוצמה הצבאית": איראן עקפה את ישראל

האתר הצבאי Global Firepower פרסם את רשימת הצבאות החזקים לשנת 2023 והתוצאות גרמו להרמת גבה • מדד אחר שפורסם בשבוע שעבר הציב את צה"ל במקום העשירי

חיילים בחיל התותחנים /, צילום: אלברד סדיקוב, ג'יני

האתר Global Firepower אשר מתמחה בנושאים צבאיים פרסם את הדירוג לשנת 2023 של 145 הצבאות החזקים ביותר בעולם על פי "מדד העוצמה" (Power Index) אשר כולל בחינה של כמות הכוחות, ההיבט הפיננסי כמו גם יכולות לוגיסטיות ומיקום גיאוגרפי, בין היתר.

ישראל דורגה במקום ה-18 והבעייתי עם "מדד עוצמה" של 0.2757, ללא שינוי בהשוואה לשנה שעברה (2022) אך רחוקה מאוד מהמעצמות. צה"ל נמצא אחרי הרפובליקה האסלאמית (מקום 17) ואחרי מדינות כמו אוקראינה (12) ואיטליה (10).

בפירוט של המדד, אשר מיקם את הצבא הישראלי במקום השנוי במחלוקת, מציינים את העובדה כי ישראל נחשבת "מדינה בעלת נשק גרעיני שלא הכריזה על כך,, התייחסות לטענות במקורות זרים כי ישראל מחזיקה בנשק גרעיני. כמו כן מדגישים באתר שפרסם את המדד  את ההיבט הפיננסי הרגיש, לאור החוב הלאומי של ישראל, אשר מוערך -על פי האתר ב-135 מיליארד דולר. חשוב לציין כי מדובר באתר המופעל על ידי חובבי צבא וביטחון ולא עומד מאחוריו גוף מחקרי או חדשותי רציני. עם זאת, כלי תקשורת מובילים בעולם בחרו לפרסם את תוצאות המדד שפרסם האתר, שטוען כי הוא מחזיק בנוסחה בת עשרות פרמטרים שונים לחישוב עוצמתן הצבאית של המדינות השונות. 

המדד שפורסם מציג נקודות תמוהות נוספות. למשל, קשה להבין מדוע רוסיה, לאור הסתבכותה במלחמה הרת אסון וקשה באוקראינה המשתוללת מאז פברואר אשתקד, נשארה עדיין במקום השני, וזאת ללא שינוי כלשהו של הניקוד שלה. מדובר בדירוג משונה במיוחד בהתחשב ברצף הכישלונות בשדה הקרב בשנה האחרונה ומספר האבדות העצום הן בכוח אדם והן בכלים כמו טנקים, נגמ"שים, מטוסי קרב ומסוקים.

את הדירוג מובילה ארה"ב ואחריה רוסיה, סין, הודו ובריטניה, כאשר בתחתית נמצאת ממלכת בהוטן במקום ה-145 והאחרון.מנגד, בדירוג אשר פורסם בשבוע האחרון מטעם US News ו-World Report, ישראל נמצאת בתוך 10 המדינות בעלות הצבא החזק ביותר בעולם, בזמן שציינו כי "למדינה היהודית בריתות בינלאומיות מהחזקות ביותר".

בדירוג הזה, מבחינה צבאית צה"ל דורג במספר הרביעי והמכובד אחרי רוסיה, ארה"ב וסין, מבחינה השפעה הפוליטית ישראל הוצבה במקום השישי אחרי גרמניה וצרפת. אבל בקטגוריה הכללית, המדינה היהודית ניצבת במקום ה-37 מתוך 85.

"בגלל גודלה הקטן יחסית, המדינה מילאה תפקיד גדול בעניינים גלובליים", נכתב. "למדינה יש כלכלה חזקה, ציוני דרך בעלי חשיבות למספר דתות ויחסים מתוחים עם רבים משכנותיה הערביות", סיכמו.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר