ג'יהאן סאדאת, אלמנתו של אנואר סאדאת, מתה בגיל 87

אשתו של נשיא מצרים לשעבר, הלכה לעולמה לאחר מאבק ממושך במחלה • בני הזוג נישאו ב-1949 והיו ביחד 32 שנים, עד לרציחתו של הנשיא ב-1981

ג'יהאן סאדאת , צילום: Getty Images

ג'יהאן סאדאת, אלמנתו של הנשיא המנוח אנואר סאדאת, הלכה לעולמה הבוקר (שישי) בגיל 87 - לאחר שחלתה ואושפזה. קרוב משפחתה סיפר כי היא נאבקה במחלה במשך כשנה וחצי, וקיבלה טיפול רפואי בחו"ל בטרם חזרתה למצרים. היא אושפזה במתקן רפואי בשבועיים האחרונים, ובריאותה התדרדרה. לא צוין מהי המחלה שממנה סבלה, אך ככל הנראה לא מדובר בקורונה.

בלשכתו של הנשיא עבדל פתאח א-סיסי מיהרו לפרסם הודעת אבל: "קיבלנו בעצב ובצער את ההודעה על מותה", נמסר מקהיר. לדבריהם, "היא היתה מודל לתמיכה בבעלה וסייעה לו להשיג את הניצחון הגדול במלחמת אוקטובר (מלחמת יום הכיפורים)".

ג'יהאן מצביעה למובארק על רקע תמונתו של הנשיא סאדאת. ארכיון // צילום: איי.פי, איי.פי

היא הגיעה ממשפחה ממעמד בינוני-גבוה, ומשפחתה חששה שתינשא למהפכן ללא עבודה ומרקע לא גבוה. בסופו של דבר, הם הכירו כשהיתה בת 15 והוא היה בן 31, והם התחתנו במאי 1949. שלוש שנים לאחר מכן, סאדאת נטל חלק פעיל בהפיכת הקצינים החופשיים נגד מלך מצרים, פארוק הראשון. 

היא עברה עם בעלה את כל המסלול עד לנשיאות, מלחמת יום הכיפורים, וכן הסכם השלום עם ישראל. ג'יהאן היתה אישה משכילה מאוד. היא סיימה תואר ראשון בספרות ערבית באוניברסיטת קהיר בשנת 1977. במוסד זה גם המשיכה לתואר שני בספרות השוואתית אותו סיימה בשנת 1980, ולאחר מכן לדוקטורט אותו סיימה ב-1986. לאחר שסיימה את לימודיה, הפכה למורה במרכז לאמנים ומופעים בקהיר. מעבר לכך, היא הייתה פרופסור אורח באוניברסיטה אמריקן יוניברסיטי, באוניברסיטת דרום קרוליינה ובאוניברסיטת רדפורד בארה"ב.

בין מנהיגי העולם ששלחו הודעות השתתפות בצער העם המצרי על פטירתה של מי שהייתה דמות חברתית אהובה, היה נשיא מדינת ישראל החדש יצחק (בוז'י) הרצוג, ששיתף בטוויטר:

גם שר הביטחון בני גנץ שיתף ציוץ בו הביע את תנחומיו:

בנוסף, כחלק מפעילותה ההומניטרית למען זכויות נשים וילדים, ביקרה בשנת 1979 אשת הנשיא בפגיית בית החולים רמב״ם, יחד עם רעיית ראש הממשלה דאז, הגב׳ עליזה בגין ז״ל. עם היוודע דבר הביקור המתוכנן של גב׳ סאדאת, החלה הנהלת בית החולים בראשות ד״ר ראובן אלדר ז״ל, במבצע הרחבת הפגייה הוותיקה.

הסיור של המשלחת המצרית בשדרת הביתנים המיתולוגית של רמב״ם בליווי ד״ר ראובן אדלר ז״ל // צילום: ארכיון ביה"ח רמב"ם,
במהלך הביקור של אשת הנשיא בפגייה החיפאית // צילום: ארכיון ביה"ח רמב"ם,

פרופ׳ שרגא בלזר, מי שניהל את הפגייה לפני שנים אחדות והצעיד אותה למשכנה החדש בבית החולים ״רות״ ברמב״ם, והיה רופא מתמחה צעיר באותן השנים ההיסטוריות, משתף מזיכרונו: ״לשם כך התכנסו פרופ׳ מתתיהו זלצר ז״ל, מנהל הפגייה וד״ר פולו סוחוב, רופא בכיר במחלקה, לנצח על המבצע, שבמסגרתו שטח הפגייה גדל משמעותית, התווסף אזור המתנה למשפחות, הוקם מתחם לטיפול נמרץ בפגים וילודים, ובוצע רכש לציוד מתקדם ומכשור רפואי. מדובר במהלך שהשביח את הטיפול בילודים הצעירים לעשרות שנים קדימה״.

עוד הוסיף כי ״אשת הנשיא הייתה אדם מרשים בצורה בלתי רגילה, עם אנגלית בריטית מצוחצחת, אמפטית מאד, והראתה התעניינות רבה בעשייה של המחלקה״, הוא מוסיף. ״במהלך הביקור שארך מספר שעות, היה לה חשוב לראות את הטיפול בפגים, לא פחות מההתייחסות למשפחות ולאימהות הצעירות״.

מביה"ח נמסר: "הקריה הרפואית רמב״ם מרכינה ראש, ומצדיעה לאשת הנשיא, הגב׳ גי׳האן סאדאת, עם היוודע דבר לכתה ומשתתפת בצד האומה המצרית". 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר