החריקות בתוכנית המצרית לשיקום עזה: קהיר ממשיכה במאמצים כדי לארגן ועידה בינלאומית בהקדם האפשרי, אבל מתמודדת עם שורה של סיבוכים בשטח. כך אומרים מקורות מצריים.
התוכנית המצרית לשיקום הרצועה הוכרזה בתחילת החודש בפסגה של הליגה הערבית בקהיר. לפי ההצהרה המסכמת, מדינות ערב הביעו תמיכה. פרטי היוזמה דלפו לתקשורת הערבית וכוללים תוכניות בנייה לאורך שנים בעלות של עשרות מיליארדים, הקמת נמל, אי מלאכותי, נמל ואיזורי מגורים ארעיים למאות אלפי עזתים.
רשתות ערביות
לפי המקורות ששוחחו עם התקשורת הערבית, היוזמה המצרית לארגן ועידה בינלאומית במהלך חודש אפריל נתקלת בכמה מכשולים, בראשם התחדשות הלחימה נגד חמאס ברצועת עזה, והלחצים של ארה"ב וישראל ליישום התוכנית לפינוי תושבי עזה - יוזמה שקהיר דחתה בתוקף.
למרות זאת, שר החוץ המצרי בדר עבד אל-עאטי ניהל בימים האחרונים שיחות עם עמיתיו ממדינות ערב לגבי ארגון הוועידה, ביניהם שר החוץ הבחרייני עבד אל-לטיף בן ראשד אל-זיאני ושר החוץ הכווייתי עבדאללה אליחיא. שיחות בנושא מתקיימות גם מול הצד הקטארי בכל העת.
בשלב זה, מצרים מהמרת על כך שחמאס יהיה מוכן לוותר לחלוטין על הממשל בעזה לטובת הקמת ועדה טכנית עצמאית, שתתנהל בשיתוף פעולה עם המוסדות הבינלאומיים. במצרים סבורים כי צעד זה חיוני כדי לפתוח את הדלת לתחילת הליך השיקום של רצועת עזה, במיוחד לאור החשש של כמה מדינות תורמות כי הכסף יזלוג ל"גורמים לא אזרחיים" - כלומר, ארגוני טרור.
בעיתון "אל-ערבי אל-ג'דיד" דווח כי קהיר שואפת לגבש עמדה ערבית ובינלאומית שתתמוך בתוכנית השיקום, אבל האתגרים לא מוגבלים לצד הישראלי או לצד האמריקני בלבד. לפי הפרסום, מצרים מתמודדת גם עם קשיים בתיאום עמדה פלשתינית מאוחדת, זאת לאור הפיצולים הפנימיים בין הארגונים השונים. הכוונה היא בעיקר לפת"ח ולחמאס. גם בגיבוש עמדה ערבית ובינלאומית מאוחדת קהיר מתמודדת עם קשיים.
מקורות מצריים אמרו כי הוועידה שאותה מתכננת מצרים תתקשה להשיג את מטרותיה אם היא לא תלווה בהפסקת אש ארוכת טווח. הסיבה היא שלא ניתן ליזום פרויקטים של שיקום ללא ערובות ביטחוניות. נוסף על כך, קיים קושי לשכנע מדינות להעניק תרומות לאור הפוטנציאל להתחדשות הלחימה
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו