"אמרו לנו שיבואו לשחוט אותנו, אז ארזנו מזוודות ועזבנו. הבעלים שלנו היו קצינים בצבא המטומטם הזה", כך אמרה אישה עלאווית לתקשורת הצרפתית, כשנפגשה עם כתבים באזור דמשק.
"הבית שלי לא שייך לי אלא לצבא. ככה בשאר אל-אסד רצה שנחיה. אם המדינה תעזוב אותך - אתה תאבד הכול ותמות. אביו של אסד היה מספיק חכם כדי ליצור בריתות עם שבטים, עדות וגורמים אחרים בחברה", סיפר עלאווי אחר.
עשרות סרטונים ברשתות החברתיות מציגים תמונת מצב מדאיגה לגבי העלאווים. כמיליון בני המיעוט בסוריה, שמהווים עשרה אחוזים בלבד מתוך האוכלוסייה. אנשי העדה מפוזרים בעיקר באזור החוף, אבל גם בערים הגדולות: הבירה דמשק, חומס, חלב וחמה. עבור מוסלמים סונים רבים, ובעיקר אלה מהזרמים האסלאמיסטיים והשמרניים, העלאווים הם כופרים ואינם נחשבים למוסלמים.
يجب أن يرتفع صوتك لوقف الابادة الجماعية للطائفية العلوية على يد المتطرفين السُنة في #سوريا_الان شارك المنشورات.
— علي فاهم (@alkindy2073) December 27, 2024
Your voice must be raised to stop the genocide of the Alawite sect by Sunni extremists in #Syria; see posts pic.twitter.com/2CWFAM7495
מעבר לאיבה הדתית לעלאווים, יש גורם לא פחות מסוכן: נקמה. מאז פרוץ מלחמת האזרחים ב-2011, הצבא והמיליציות הנאמנות למשטר, שהתבססו על האוכלוסייה העלאווית, ביצעו פשעי מלחמה נגד המורדים.
לפי ההערכות, כחצי מיליון איש נהרגו במלחמה, רובם על ידי אותם גורמים. הפשעים בוצעו עוד לפני המרד, במסגרת הדיכוי של משטר אסד. אלה כללו עינויים והוצאות להורג בבתי הכלא, ומעשי טבח המוניים.
כעת, בתיעודים שמצלמים כוחות השלטון החדש בעצמם, הם משכיבים גברים עלאווים על האדמה ומכריחים אותם לנבוח כמו כלבים. את חלקם מכים עם הקתות של הרובים או קושרים לעמודי חשמל. באחד הסרטונים, החמושים פשוט דורכים על הגברים העלאווים. "השבויים האלה הם חזירים עלאווים", אמר דובר בסרטון והפנה את מצלמת הטלפון לשלושה גברים שעמדו בכיפוף ברכיים בצמוד לקיר.
بعد اعطائهم الأمان وتسليمهم لسلاحهم وتسوية اوضاعهم.. عناصر #الجولاني ينشرون فيديوهات من قرى #اللاذقية و #طرطوس وهم يقومون بإعدامات ميدانية وتعذيب وحشي بحق أهالي الساحل السوري من أبناء الطائفة العلوية - عاجل 🔴 #سوريا_تحارب_الإرهاب #سوريا_الجديدة pic.twitter.com/Zcx7cTiy5X
— الأحداث السورية 🇸🇾🗨 (@Syriaevents) December 26, 2024
העלאווים שמושפלים ומוכים הם אלו ש"התמזל מזלם". החיילים האסלאמיסטים מתעדים גם גופות של נרצחים או הוצאות להורג של צעירים במחוז טרטוס. במשפטי השדה האלה הצעירים מואשמים בהיותם חברים ב"שביחה", המיליציות של המשטר הקודם. אשמה נוספת היא השתתפות בהפגנות.
מצד אחד, עלאווים רבים חגגו את קריסת משטרו של בשאר אל-אסד וריסקו את הפסלים של אביו חאפז', הרודן הקודם. מצד שני, קיים חשש מוצדק מפני הגורמים שעלו לשלטון. "עד עכשיו יש הרגשה של פחד והעתיד לוט בערפל", אמר בימים האחרונים בן לעדה העלאווית לערוץ ה-BBC בערבית. "אף אחד לא יודע מה יקרה בהמשך. האנשים מפחדים מהעתיד. בחלק מהאזורים יש גניבות, מעשי רצח וחטיפות".
לדבריו, "יומיים או שלושה אחרי קריסת המשטר, באו חלק מהפלגים (של המורדים) וקיבלו את כל הנשק מהאזורים העלאווים. לאור הכאוס שנוצר והגניבות, הגנו על הבתים שלנו רק בעזרת השגחה עליהם בלי נשק. רק מצלמות כדי לתעד כל הפרה או הפרעה".
ברשת הקטארית "אל-ג'זירה" מציגים את הנרטיב של השלטונות. בערוץ ציטטו גורם ביטחוני סורי, שהודיע על מבצע נרחב במחוז לטקייה כדי "להחזיר את הביטחון והיציבות". לדברי הגורם, כוחות נפרסו בבאניאס כדי לשמור על שלום האזרחים ולרדוף את שרידי המשטר הישן.
בערוץ הוסבר שחלק מאנשי משטר אסד סירבו למסור את הנשק שלהם, הפכו לפורעי חוק ו"מהווים סכנה לשלום הציבור". בימים האחרונים דווח על חילופי אש מול אנשי המשטר הקודם, שבמהלכו נהרגו כמה חמושים אסלאמיסטים.
מקורות סוריים דיווחו גם על מעורבות של חיזבאללה ואיראן במהומות בחומס ובאזור החוף, זאת במטרה לחולל כאוס מחדש. במסגרת המבצע של האסלאמיסטים, הוקם מחסום על הדרך לבסיס חמימים, שנותר בשליטת רוסיה.
המחסום נועד כנראה למנוע בריחה של אנשי המשטר הישן לרוסיה. מהבסיס ממריאות מדי יום טיסות למוסקבה, שמפנות ציוד צבאי של הכוחות הרוסיים. נוסף על כך, סוכנות הידיעות הסורית, שעברה לידי השלטון החדש, הציגה את "מרכזי ההסדרה". משרדים אזוריים שבהם ניתנת אפשרות לחיילים של המשטר הישן למסור את הנשק שלהם.
מנהיג סוריה בפועל, אחמד א-שרע (אל-ג'ולאני), מקפיד לחזור על מסרים מפייסים שנועדו להרגיע את המיעוטים במדינה. לדבריו, "הם יחיו בביטחון ובשלום". א-שרע הורה שלא לערוך משפטי שדה ולבצע מעשי נקמה. למרות זאת, בשטח המציאות שונה בתכלית וניכר פער גדול בין ההצהרות למעשים עצמם.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו