למרות המסרים המרגיעים מצד השלטון החדש בדמשק, גורם במזרח התיכון מסר ל"ישראל היום" כי כבר עכשיו החלו סכסוכים במטה תחריר א-שאם, ובפלגי מורדים אחרים שהפילו את משטר אסד בתחילת השבוע.
הקרע בין פלגים חמושים של המורדים, מעריך הגורם המעורה במתרחש באזור, צפוי להעסיק בזמן הקרוב את מדינות ערב, לרבות סעודיה ואיחוד האמירויות. עובדה שתמנע מהן לעסוק בסוגיות אזוריות אחרות. לדבריו, אמנם משטר אסד נפל, אבל "השלטון עבר מדיקטטורה לשלטון טרור". לכן תשומת הלב של מדינות ערב ינוע לעבר מוקד של אי היציבות בסוריה.
המתיחות קשורה קודם כל לשאלת הקמת הממשלה החדשה. נכון לעכשיו, הוקמה ממשלה זמנית של מטה תחריר שתכהן עד תחילת מארס. אלא שלאחר מכן, אין תאריך מוסכם לבחירות או תוכנית לממשלה אחרת. נושא אחר נוגע ביחס למערב. בעוד אל-ג'ולאני מוביל קו פייסני וזהיר כלפי חוץ, לא כל הגורמים הג'יהאדיסטים שתחתיו מסכימים עם המדיניות הזאת. סוגיה נוספת היא היחס לישראל, כאשר ג'יהאדיסטים קוראים "לצעוד לעבר ירושלים".
מעבר לדברים אלה, אותו גורם צינן את ההתלהבות מהפגיעה שחווה הציר הפרו-איראני. למרות התקווה שיחול שינוי משמעותי בגזרות אחרות כמו תימן, הגורם לא מעריך שתהיה השפעה אמיתית על החות'ים, ארגון טרור הנתמך על ידי איראן ושולט בצפון המדינה.
"רק אם ינקטו בפעולה מול החות'ים תהיה השפעה אמיתית. אני לא צופה שיהיה מהלך רציני, אלא אם כן ישראל תציב עובדות בשטח – תעבור לתקיפות חזקות ותתמוך בכוחות בדרום תימן", אמר הגורם.
בנאומו השבוע מנהיג איראן עלי חמינאי האשים את ישראל, ארה"ב ו"מדינה נוספת" בנפילת משטר אסד. לצד זאת, חמינאי הדגיש כי "כוח ההתנגדות יתרחב מעבר למה שהיה בעבר ויכלול את כל האזור. ככל שיש יותר לחץ על ההתנגדות, ככה היא תהיה חזקה יותר". במילים אחרות, בטהרן העבירו מסר שהם הולכים להגדיל את התמיכה בשלוחות, במיוחד כאשר ארה"ב צפויה להסיג את שארית כוחותיה מעיראק ב-2026.
בהקשר זה, חוקר איראן מהמכון למחקרי ביטחון לאומי INSS, בני סבזי, אמר ל"ישראל היום" כי טהרן לא צפויה לוותר על תמיכתה בארגוני טרור במזרח התיכון. לדבריו, מדובר בחלק מרכזי באידיאולוגיה המהפכנית שמובילה הרפובליקה האסלאמית. אחת המטרות המרכזיות היא לייצא את המהפכה מתוך גבולות המדינה.
בינתיים, כחלק מהקו הפייסני כלפי חוץ, מנהיג המורדים אל-ג'ולאני אמר לרשת "סקיי ניוז" בערבית כי למדינות זרות אין מה לחשוש מסוריה אחרי נפילת משטר אסד. בראיון לערוץ אמר כי "הפחדים מיותרים". הוא הבטיח כי המדינה תשוקם ותנוע לעבר יציבות בעוד החשש היה מהמשטר הקודם. "האנשים מותשים מהמלחמה, אז המדינה לא מוכנה לעוד אחת והיא לא הולכת להיכנס למלחמת נוספת".
לדברי אל-ג'ולאני, "מקור החששות שלנו היה מהמיליציות הפרו-איראניות, חיזבאללה והמשטר שביצעו מעשי טבח". גם ראש הממשלה הזמנית, מוחמד אל-בשיר, פנה במסר מרגיע לפליטים הסורים וקרא להם לשוב. אל-בשיר הבטיח כי ביטחונם של כל העדות יישמר.
נכון לעכשיו, המורדים ממשיכים בשלהם. כוחות של תחריר א-שאם והמיליציות הפרו-טורקיות הצליחו לדחוק את הכוחות הכורדים בערים מנבג' ודיר א-זור. במקביל, ארגונים של המורדים העלו באש את קברו של חאפז' אל-אסד, הרודן ששלט במדינה שלושה עשורים והוריש אותה לבנו בשאר אל-אסד, שברח לרוסיה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו