קשה לתאר, לפחות במונחים צבאיים, את גודל ההישג של המורדים הסורים במתקפה בה פתחו ביום חמישי בדרום המדינה. בתוך שלושה ימים הצליחו הכוחות, המורכבים מכמה ארגונים וקואליציות בעלות עבר בעייתי ומסוכסך, להכות את הצבא הסורי שוק על ירך, לפרוץ דרך האזורים הכפריים של המחוזות חלב ואידליב ולכבוש את רובה של העיר חלב, העיר השנייה בגודלה בסוריה.
הסרטונים והתמונות שפורסמו על ידי המורדים לא מותירים מקום לספק. אנשי הארגונים השונים, במדים טקטיים ועם סימוני קרב אזוריים כפי שנהוג באוקראינה, נראים חוגגים בכפרים, בערים, בבסיסי הצבא ובסמוך לאתרים ההיסטוריים במרכז העיר חלב. צבא המשטר הסורי נסוג בחופזה, כשהוא מותיר אחריו נשק רב ושבויים. אנשי המיליציות הפרו-איראניות שאמורים היו להחזיק את קו החזית מדרום מערב לעיר חלב הובסו ונמלטו והגנרל האיראני שאמור היה לפקד על הקרבות נהרג בפשיטה נועזת של המורדים.
כוחות של ארגון הגג של המיליציות הכורדיות, שמקיימים ברית לא קלה עם כוחות המשטר ה-SDF, השתלטו על צפון ומזרח העיר, מחליפים את היחידות הנמלטות של צבא אסד, בניסיון להגן על האוכלוסייה הכורדית הגדולה בעיר, המרוכזת באזור רובע שייח' מקסוד, בצפון מזרח העיר. מדרום הצליחו המורדים להשתלט על הציר המוביל לכיוון העיר חמה, כשהם כובשים ללא קרב את העיר מערת א-נעאמן, שהייתה מעוז של המורדים לפני שצבא אסד כבש אותה בשנת 2016 לאחר מצור ממושך.
قلعة حلب
— أبو أسامة الخالدي (@apo__osama) November 30, 2024
مدينة #حلب #سوريا #إدلب #الشمال_السوري pic.twitter.com/MiXnNAjlqH
בתוך פחות משלושה ימים הצליחו המורדים, שחומשו ואומנו על ידי טורקיה, לכבוש שטחים שלצבא המשטר לקח יותר מארבע שנים לתפוס מידי המורדים בעשור הקודם. הם עשו זאת בזכות הכנה מאסיבית שכללה בניית כוחות ניידים ומאומנים היטב, שימוש בכטב"מים על מנת להכות במפקדות ומאגרי התחמושת של כוחות המשטר וחפירת מערך הפיקוד ושטחי הכינו במנהרות חצובות בסלע.
בנוסף להכנות הצבאיות, למהלך קדמה עבודת הכנה מנהיגותית מרשימה. איש השעה במובן הזה הוא מנהיג ארגון תחריר א-שאם, אבו מוחמד אל ג'ולני. המפקד, שהיה בעבר איש ארגון הטרור אל קאיעדה, הצליח לחזק את הבריתות והתיאום עם הארגונים המתונים יותר, במיוחד עם אנשי הצבא הסורי הלאומי, המזוהה עם טורקיה, שיתוף פעולה שהוכיח את עצמו בשדה הקרב.
הברירות של טהרן
בנוסף להתארגנות המרשימה של המורדים לקראת המתקפה, סדרה של נסיבות היסטוריות הפכו אותה ל"סערה מושלמת עבור המורדים". ההתפתחות הראשונה היא היחלשותה המתמשכת של רוסיה בהקשר הסורי. במהלך הפלישה לאוקראינה, רוסיה צמצמה יותר ויותר את נוכחותה הצבאית במדינה כשהיא גורעת ממצבת כוח האדם ומפחיתה דרסטית את כמות מטוסי הקרב ומערכות ההגנה האווירית שהוצבו במדינה.
מפקד מארגון היאת תחריר א-שאם מכריז על היעד הבא שלהם מתוך בניין ממשלתי בעיר חאלב:
— Middle East OSINT (@MiddleEastOSINT) November 30, 2024
אנחנו בדרך לחמאה pic.twitter.com/4V4E426akJ
ככל שמצבה של מוסקבה בשדה הקרה האירופי נעשה מאתגר יותר, כך המשאבים שזרמו לחזית במזרח התיכון קטנו. אם בעבר יכול היה חיל האוויר הרוסי, יחד עם כוחות מיודים של מוסקבה, להכריע מתקפה גדולה של המורדים, כיום המצב רחוק מכך.
גם הציר האיראני, זרוע מגן נוספת של משטר אסד, הוכה ונחבל קשות בשנה החולפת בלחימה מול ישראל בסוריה ומחוצה לה. ארגון חיזבאללה ,שבעבר סיפק כוחות מיומנים עבור המשטר, איבד חלק גדול מכוחו הצבאי במהלך הלחימה בלבנון וכעת, לטענת גורמים במדינה, יתקשה לשלוח כוח משמעותי להילחם בסוריה, כשמעמדו בלבנון נמצא בסימן שאלה גדול.
גם המיליציות הפרו איראניות נפגעו, גם אם במידה פחותה, מהפצצות בלתי פוסקות של ישראל בשטחה של סוריה ומאגרי תחמושת ומערך הברחת הנשק ששימש אותן נשחק באופן משמעותי למה שהיה לפני שנה.
כעת, המורדים כבר מסמנים את מטרותיהם הבאות. בנאום מצולם שנשא בתוך חדר הישיבות של ממשל מחוז חלב, מפקד צבאי של ארגון המורדים תחריר א-שאם סימן את המטרה הבאה, העיר חמה, שנמצאת בידי המשטר מאז שדוכאה בה המחאה בשנת 2011. כעת זירת הקרב ברורה, המורדים מתכוונים לנוע דרומה ולהתעמת עם המשטר בשטחים שהולכים ומתקרבים לבסיסי הכוח שלו, באזור החוף מערבי של סוריה ובבירה דמשק. עבור משטר אסד זה קרב לחיים או למוות ויש לצפות שאנשיו יתעשתו וינסו לבסס קווי הגנה חדשים.
בעוד למשטר אסד אין ברירות מלבד להילחם, עבור הנהגת הציר האיראני באהרן, שסוריה מהווה אבן ראשה של המאמצים שלה נגד ישראל, יש כמה אפשרויות, שכולן גרועות. זניחת משטר אסד עלולה לפגוע אנושות בחיזבאללה ולשים סוף ל"טבעת האש" בה תכננה טהרן להקיף את ישראל.
שליחת כוחות פרוקסי נוספים מעיראק וממקומות אחרים עלולה להביא לפגיעה אנושה בהן, בין הפטיש של כוחות המורדים המתקדמים לסדן של תקיפות חיל האוויר הישראלי, שממשיך להפציץ מטרות בסוריה. לעומת זאת, התערבות ישירה של איראן בנעשה בסוריה עלולה לגרור קרב ממושך עם סיכוי לתבוסה, שתביא לביקורת קשה מבית על המשטר.
עבור ישראל המשך הקרבות הן הזדמנות להמשיך לשחוק עד דק את כוחה והשפעתה של טהרן באזור, איך היא רחוקה מלהיות המרוויחה העיקרית מהמצב. עבור טורקיה של ארדואן ההתפתחות בסוריה היא ניצחון מדיני והרחבה משמעותית של השפעתה של אנקרה בנעשה בצפון סוריה ובאזור כולו.
בהימור על כוחות המורדים והכשרתם זכה ארדואן כמעט ב"כל הקופה" והצליח להביך ולהשפיל את היריבות הדיפלומטיות בטהרן ובמוסקבה וייתכן שבעתיד לדרוש הסדר שיטיב את האינטרסים הטורקים עוד יותר.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו