תושבי העיר אידליב בצפון סוריה חוגגים את השתלטות המורדים על חלב . צילום: AFP

האויבים של האויב: אלו המורדים שהנחיתו מכה על הציר האיראני בסוריה

ברית לא פשוטה של ארגונים היא שעומדת מאחורי התבוסה הקשה של משטר אסד במחוז חלב • מי הן אותן קבוצות, מה הכוח המוביל אותן ואיך הן קשורות לנוכחות הטורקית בסוריה? • מדריך למלחמת האזרחים שמסרבת לגווע

[object Object]

המורדים הסורים הצליחו להדהים את העולם שלשום (רביעי) כשפתחו במתקפת פתע נרחבת על קווי ההגנה של משטרו של נשיא סוריה, בשאר אל-אסד, בצפון המדינה. בתוך פחות מ-72 שעות המורדים הצליחו לכבוש חלקים נרחבים מהעיר חלב, העיר השנייה בגודלה במדינה, אותה לקח לכוחות המשטר יותר מארבע שנים על מנת לכבוש מידי המורדים.

המורדים עשו שימוש בטקטיקות שלנו כישראלים מוכרות עד כדי כאב: ירי רקטי, כטב"מים והגחה של כוחות קלים על טנדרים ממקומו מסתור ומנהרות שהוכנו מראש, על מנת להתחמק מחילות האוויר של רוסיה וסוריה השולטים בשמים מעל. המתקפה הייתה הצלחה מהדהדת, הצבא הסורי ובעלי בריתו, המיליציות האיראניות והצבא הרוסי הופתעו והתפוררו. תמונות וסרטונים של המורדים חוגגים את ניצחונם, לוקחים שבויים ונשק שנטש הצבא הסורי הנסוג וקוראים קריאות דתיות בהתרגשות.

סוריה: המורדים מתקדמים לתוך העיר חלב – כוחות המשטר מתפוררים

אך מי הם אותם מורדים ומהיכן הם באו, אחרי שנים בהם מלחמת האזרחים בסוריה נותרה מחוץ לתודעה? התשובה לכך היא מורכבת, כמעט כמו נבחי הפוליטיקה של המרד הסורי. באופן גס מאוד ניתן לחלק את כוחות המורדים לשתי סיעות מרכזיות. הראשונה היא זו של ארגון המורדים האיית תחריר א-שאם, או תחריר א-שאם בקיצור. מדובר בארגון אסלאמיסטי קיצוני ששורשיו נעוצים בפעילי ארגון אל קאעידה שהצטרפו למרד במשטר אסד עם תחילתו. בראש הארגון עומד אבו מוחמד אל-ג'ולני, האיש החזק ביותר בקרב המורדים בסוריה והכוח המניע מאחורי המתקפה הצפונית.

נשיא סוריה, בשאר אל-אסד, צילום: רויטרס

אנשי תחריר א-שאם התארגנו למתקפה במשך יותר משנתיים כשהם עוברים אימונים נרחבים, ככל הנראה במימון וסיוע של מדינות במפרץ הפרסי, בונים תשתיות פיקוד תת קרקעיות וצוברים נשק ותחמושת מטורקיה. עד כמה קיצוניים אנשי הארגון? על אף שג'ולני מיתן חלק מעמדותיו לאורך השנים, לפחות באופן פומבי, רבים מאנשיו הם יוצאי אל קאעידה ודאעש וחלקם אף נושאים בגאווה את דגל המדינה האסלאמית על מדיהם.

הכוח השני המוביל את המתקפה בצפון סוריה הם עשרות הקבוצות והארגונים תחת המטריה של "הצבא הסורי הלאומי" גוף שמקבל סיוע צבאי ישיר מטורקיה ונהנה מתמיכה בלתי מסויגת של אנקרה. חשוב לציין שהקבוצות תחת המטריה של הצבא הלאומי הן מגוונות והן נעות בין קבוצות מתונות בעלות תפיסה לאומית לקבוצות אסלמיסטיות של ממש. דבר נוסף שכדאי לדעת הוא שלא כל הקבוצות בתוך הצבא הלאומי משתפות בקלות פעולה זו עם זו ובחודשים האחרונים כמה מהארגונים אף נלחמו ביניהם בגלוי.

על אף שרק אחד מהם קשור ישירות לטורקיה ולסיוע שלה, שתי הקבוצות נעזרות בנוכחות הטורקית בצפון סוריה ומתקיימות במידה רבה בזכותה. הנוכחות הצבאית הטורקית בצפון סוריה היא שסייעהל מורדים בין השנים 2017 ו-2018 לייצב את קו החזית ולמנוע את כיבושו של מחוז אידליב, המחוז המרכזי האחרון שנותר בידי כוחות המורדים בסוריה. המחוז הפך לסוג של "מערב פרוע" בו נעשה שימוש במטבע הטורקי ומאות אלפי פליטים נאבקים על הישרדות בתנאי קיום קשים. מתוך האזור הזה, שמשתרע על חלקים נרחבים של צפון טורקיה, תכננו את המורדים במשך שנים את המכה שתשיב להם שליטה בארצם. הצטלבות קטלנית של רצון טורקי לנקמה במוסקבה והיחלשות של הציר האיראני בשל המכות שחטף ארגון חיזבאללה בלבנון הפכו חודשים של הכנות מדוקדקות לרגע של "סערה מושלמת". 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...