המשמעות של הרשעת לה פן, התגובות והיורש: "הדמוקרטיה בצרפת הוצאה להורג"

בית המשפט הרשיע את מנהיגת הימין במדינה במעילה בכספי האיחוד האירופי • נאסר עליה להתמודד בבחירות הקרובות - ונגזר עליה עונש מאסר • נשיא מפלגתה והיורש המסתמן, ז'ורדן ברדלה, היה הראשון להגיב • מנהיגי הימין באירופה התייצבו לצידה: "Je suis Marine", הקרמלין גם גינה • ד"ר אייל רובינסון, מומחה ליחסים בינלאומיים: "לא סבור שהמשמעות היא סוף הקריירה הפוליטית שלה"

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:20
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:20
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions off, selected
    • default, selected
    לה פן מגיע לבית המשפט לקראת הכרעת הדין במשפטה // רויטרס

    בית משפט בצרפת הרשיע היום (שני) את מרין לה פן, מנהיגת מפלגת "האיחוד הלאומי", בהטיית כספי האיחוד האירופי. לה פן נידונה ל-4 שנות מאסר (שנתיים מתוכן על תנאי), קנס של 100,000 יורו, ונפסלה מלהתמודד לתפקידים ציבוריים למשך 5 שנים באופן מיידי. לה פן, שטרם הגיבה ויצאה מאולם בית המשפט עוד במהלך הדיון, צפויה לערער על ההחלטה.

    ללא שינוי, המשמעות היא שלה פן לא תוכל להתמודד בבחירות ב-2027 - וזאת כאשר היא המועמדת המובילה לפי השעה. ז'ורדן ברדלה נשיא האיחוד הלאומי ויורשה האפשרי, היה הראשון להגיב. "היום לא רק מרין לה פן הורשעה באופן לא צודק, הדמוקרטיה הצרפתית עצמה הוצאה להורג", כתב ברדלה, מטאור פוליטי בן 29.

    ז'ורדן ברדלה ומרין לה פן, צילום: AFP
    לה פן מגיעה לבית המשפט, צילום: EPA

    על פי כתב האישום, אנשי מפלגת "האיחוד הלאומי" (בשמה הקודם, החזית הלאומית) השתמשו בכספים של האיחוד האירופי שהיו מיועדים לתשלום משכורות לאנשי המפלגה במוסדות האיחוד בבריסל - והטו אותם לטובת תשלום לעובדים בצרפת בין השנים 2004 ו-2016, ביניהם עוזרת אישית ומאבטח.

    התביעה טענה כי "הם הפכו את הפרלמנט האירופי לפרה חולבת והם התכוונו להמשיך בכך", והוסיפה כי "אם האיחוד האירופי לא היה מתריע על מעשיהם, המעילה הייתה ממשיכה". התביעה העריכה את היקף הכספים ביותר מ-4 מיליון יורו. יחד איתה הורשעו עוד 21 אנשי "האיחוד הלאומי", ביניהם חברי פרלמנט אירופי ועוזרים פרלמנטריים.

    אריק סיוטי, לשעבר נשיא מפלגת הרפובליקנים ממרכז-ימין הצרפתי שהודח מתפקידו בעקבות קריאתו לחבירה ל"איחוד הלאומי", טען כי ה"גורל דמוקרטי של האומה שלנו שנלקח על ידי קנוניה משפטית שערורייתית. המועמדת המובילה בבחירות לנשיאות נמנעת מלהתמודד. זה לא תקלה פשוטה. זו שיטה להשתלט על השלטון, שבאופן שיטתי מסלקת כל מועמד שנמצא רחוק מדי בימין ושיש לו סיכוי לנצח."

    מחוץ לצרפת, בעלי בריתה האידאולוגיים מיהרו להתייצב לצידה. ראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן הגיב ברשת X: "גם אני מרין (Je suis Marine)". סגן ראש ממשלת איטליה מטאו סלביני כינה את גזר הדין "הכרזת מלחמה מצד בריסל". סנטיאגו אבסקל, נשיא מפלגת ווקס (VOX) הספרדית, אמר כי "הם לא יצליחו להשתיק את קולו של העם הצרפתי".

    התייצבו לצידה. מנהיגי הימין באירופה (ארכיון), צילום: REUTERS

    חירט וילדרס, ההולנדי, צייץ: "אני המום מפסק הדין הקשה להחריד נגד מרין לה פן. אני תומך ומאמין בה ב-100% ואני בטוח שהיא תזכה בערעור ותהפוך לנשיאת צרפת." דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב גינה את ההרשעה כ"הפרה של נורמות דמוקרטיות", שמתגברת בבירות אירופה.

    ד"ר אייל רובינסון, מומחה ליחסים בינלאומיים מהמחלקה למזרח תיכון ומדע המדינה באוניברסיטת אריאל, סבור כי למרות חומרת פסק הדין, אין מדובר בהכרח בסוף הקריירה הפוליטית של לה פן.

    "אני ממש לא סבור שהמשמעות היא סוף הקריירה הפוליטית שלה," אומר ד"ר רובינסון. לדבריו, הדבר עשוי דווקא לסייע ללה פן: "זה כבר מצייר אותה כקורבן. אפשר לראות למשל את ההתייחסות של ויקטור אורבן, ראש ממשלת הונגריה, שצייץ 'Je suis Marine' - כלומר, אני מזדהה. אני מניח שכל עולמות הימין הפופוליסטי באירופה ימהרו לגבות אותה".

    ד"ר אייל רובינסון, מומחה ליחסים בינלאומיים. "לא סבור שהמשמעות היא סוף הקריירה הפוליטית", צילום: ISA
    ברדלה. יורשה האפשרי של לה פן, צילום: אורן בן חקון

    רובינסון מוסיף כי "מדובר בעבירה שנמצאת בממשק העדין שבין התחום האפור לבין המותר," והטענות של לה פן על תקדימים באופן שבו הועברו כספי האיחוד האירופי עדיין לא נבחנו באופן מלא.

    הסוגיה עוררה שאלות גם מעבר לתומכי לה פן. ראש הממשלה פרנסואה ביירו ושר המשפטים ג'רלד דרמנן, כמו גם יריבים משמאל, הביעו אי-נוחות מכך ששופטים ולא בוחרים יחליטו מי יכול להתמודד לתפקיד.

    המועצה החוקתית של צרפת צפויה להכריע בהחלטה נפרדת ביום שישי על חוקיות פסילת נבחרי ציבור מכהונה באופן מיידי גם כשיש ערעור - החלטה שעשויה להשפיע על עניינה של לה פן ולהכריע האם תוכל להתמודד בבחירות 2027.

    לה פן (ארכיון). הקריירה הפוליטית עשויה להסתיים, צילום: REUTERS

    "יש עדיין אי-בהירות לגבי השאלה האם היא יכולה לערער," מסביר ד"ר רובינסון. "ישנה פרשנות מסוימת על כך שהיא יכולה לערער על האלמנטים הפליליים, על הקנס ועל הסבירות לצעדים פליליים נוספים, אבל היא לא יכולה לערער על ההשעיה מהחיים הפוליטיים. אם זה נכון, אז המשמעות היא עוד נדבך שיכול להצטרף לתפיסת הקורבנות". הוא מוסיף כי "מוקדם להגיד איך זה ישפיע על מערך הכוחות בשדה הפוליטי".

    לה פן, שמובילה בסקרים לקראת הבחירות ב-2027, האשימה את התובעים בניסיון לגרום ל"מוות פוליטי" שלה, וטענה שיש מזימה למנוע מ"האיחוד הלאומי" להגיע לשלטון.

    לה פן החליפה בתפקיד נשיאות "החזית הלאומית" את אביה, הפוליטיקאי האנטישמי ז'אן-מארי לה פן. ב-2018 היא החליפה את שמה של המפלגה ל"איחוד הלאומי" בניסיון להתנער מעברה הקיצוני והאנטישמי.

    היא התמודדה מטעמה לנשיאות ב-2017 וב-2022, והפסידה פעמיים בסיבוב השני לעמנואל מקרון. כאמור, לאחר מכן החליף בתפקיד היו"ר ז'ורדן ברדלה - מטאור פוליטי בן ה-29 שכבר הוביל את המפלגה לבחירות האחרונות לפרלמנט האירופי בהם הגדילה את כוחה לכדי יותר מ-30% מקולות המצביעים.

    ברדלה הצטרף למפלגה כשהיה בן 16 בלבד והתקדם במהירות בשורות המפלגה, ובין השאר שימש כדובר שלה וכנשיא המשמרת הצעירה. ב-2019 הוא הפך למחוקק הצעיר ביותר בתולדות הפרלמנט האירופי, ובאותה שנה מונה לסגן נשיא המפלגה. בראיון ל"ישראל היום" שנערך לכבוד הגעתו לישראל לכנס המאבק באנטישמיות, ענה לגבי האפשרות שירוץ לנשיאות במקום לה פן כי היא "חפה מפשע".

    טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

    כדאי להכיר