דריכות במערב וברוסיה, ואוליגרך עם שורשים ישראליים במוקד: אזרחי מולדובה הולכים לבחירות גורליות

המולדובים יצביעו מחר בבחירות לנשיאות ובמשאל עם, שנועד להכריע אם יש לעגן בחוקה את השאיפה להצטרף לאיחוד האירופי • הנשיאה המכהנת והפרו-אירופית צפויה לנצח, גם במשאל אמור להיות רוב לתומכי ההצטרפות • אבל לפי הרשויות המולדוביות, רוסיה שפכה מיליוני דולרים למבצע השפעה נגד ההצטרפות - והאיש שמוביל אותו הוא הפוליטיקאי הנמלט והמורשע במעילת ענק אילן שור

דגל האיחוד האירופי עשוי מאבנים בבירת מולדובה, היום. היעד: אירופה. צילום: אי.פי

פחות משלושה מיליון בני אדם מתגוררים במולדובה, אבל אחרי הבחירות לנשיאות ומשאל העם שייערך במדינה הקטנה מחר עוקבים בדריכות בוושינגטון ובבריסל מחד, ובמוסקבה מאידך.

הנשיאה מאיה סנדו אמנם מובילה בפער על המתמודדים האחרים, וגם במשאל שעניינו הצטרפות עתידית לאיחוד האירופי יש רוב גדול לתמכים, אבל זה חודשים ארוכים בוחשת רוסיה בפוליטיקה של המדינה הענייה כמעט בגלוי ותרצה מחר לבדוק את מידת ההצלחה של המאמצים להחזיר אותה תחת השפעתה.

הנשיאה סנדו מצטלמת עם ילד במהלך קמפיין בחירות, היום, צילום: אי.פי

הנשיאה סנדו (52), שניצחה בבחירות ב-2020, צפויה לקבל כ-36%. שלושת המתמודדים האחרים זוכים לפי הסקרים בפחות מ-10% כ"א, אולם במצב הנוכחי ייכפה על סנדו סיבוב שני ומכריע: מועמדת או מועמד לנשיאות חייבים לזכות ב-50% מהקולות לפחות.

סנדו ונשיאת הנציבות האירופית פון דר לאיין בקישינאו, החודש, צילום: אי.פי.אי

הפוליטיקאית הפרו-מערבית, שביצרה את שלטונה ב-2021 כאשר מפלגתה "פעולה וסולידריות" זכתה גם בבחירות לפרלמנט בקישינאו והרוב אפשר למנות ממשלה בלי צורך בקואליציה. אלא שסנדו נבחרה בעיתוי מורכב ביותר: מגיפת הקורונה פגעה קשות בכלכלת המדינה הקטנה; אחריה הגיע הזינוק במחירי הגז שהביא לאינפלציה גבוהה שהולידה תסיסה; ואם לא היה די באלה, פוטין פלש לאוקראינה ושוקי הייצוא החשובים של החקלאים המולדוביים, רוסיה ובלארוס, נסגרו.

סטויאנוגלו בעצרת בחירות, בשבוע שעבר. הואשם לשווא, צילום: אי.פי.אי

סנדו מודה שגם השלטון שלה עשה טעויות במאבק נגד הנגע הקשה ביותר: השחיתות. הניסיון לטהר את מערכת המשפט משופטים מפוקפקים ולהפוך אותה לשקופה יותר נחל כישלון, ולעתים הרצון להגיע לתוצאות ומהר הוליד גם בעיות חדשות: אלכסנדר סטויאנוגלו, השני לסנדו ברמת התמיכה במרוץ לנשיאות, הוא תובע כללי לשעבר, שהודח ב-2019 בעקבות האשמות בשחיתות ובחריגה מסמכות - אך התיק נגדו התפרק בבית המשפט. בית הדין האירופי לזכויות אדם גם קבע כי מולדובה פגעה בזכותו למשפט הוגן.

הכנת הבמה להגעת הנשיאה. ברקע - שלט הקורא להצביע לסנדו ו"כן" במשאל, צילום: אי.פי

לפי חלק מפרשנים הפוליטיים, על רקע הקשיים והשגיאות, הגה הצוות של סנדו את המשאל, שטרתו לעגן בחוקה את שאיפת קישינאו להצטרף לאיחוד האירופי. עיגונים כאלה נעשו בעבר בחוקות אוקראינה וגיאורגיה, אולם אין להם כל משמעות מעשית: תהליך הקבלה לאיחוד מנוהל לפי פרוטוקולים של בריסל. אם כך, המשאל נהגה כדי למקד את תשומת הלב הציבורית בהצטרפות לאיחוד – ולהפוך את סנדו למזוהה עם המטרה הפופולרית. לפי סקרי דעת הקהל, בין 55% ל-63% מאזרחי מולדובה תומכים בעתיד אירופי.

אבל גם אם המשאל הוא לפחות בחלקו טריק, שנועד לחזק את התמיכה בסנדו, עבור מולדובים רבים מדובר בהרבה מעבר לכך. "יש לו ערך קיומי עבורנו, אזרחי מולדובה, כי הוא יקבע את הבחירות הציביליזציוניות של המדינה והחברה שלנו", אמר לאתר "יורוניוז" הפרשן הפוליטי אנטול צראנו. "זו בחירה אם נהיה אירופים ונצטרף לציביליזציה האירופית, או שנישאר סובייטים, חברים בציביליזציה שנעלמה".

אילן שור במוסקבה, בחודש שעבר, צילום: אי.פי.אי

לא סנדו ולא עשרת המתמודדים והמתמודדות האחרים לא מתנגדים לאינטגרציה של מולדובה באירופה, אולם שלושת המועמדים הצמודים אליה רוצים לפתח במקביל גם את היחסים עם המשטר של פוטין ברוסיה. הפוליטיקאי המולדובי היחיד שמתנגד להצטרפות לאיחוד האירופי אינו מתמודד לנשיאות ואפילו לא נמצא במולדובה. מדובר באילן שור, אוליגרך מולדובי-ישראלי גולה, שמתגורר ברוסיה לאחר שהורשע בהוצאת מיליארד דולר מבנקים במדינה. ב-2023 נגזרו עליו (בהיעדרו) 15 שנות מאסר.

שור, שמצוי ברשימת הסנקציות האמריקניות ומוגדר בידי ארה"ב נכס רוסי, מנהל את גוש המפלגות "ניצחון" וכן ברשת נרחבת של תומכים. עיתונאית של כלי התקשורת המולדובי ZdG פעלה במסווה של מתנדבת ברשת התומכים של שור, גילתה כיצד פותחים עבורם חשבונות בבנקים רוסיים וכמה משלמים להם תמורת "פעילות ברשת", שכללה גיוס של חברים חדשים וחלוקת עלונים בגנות ההצטרפות לאיחוד. "במשך שלושה חודשים, קיבלה הכתבת שיחות ממוסקבה שבה הודו לה על העבודה", דיווח האתר.

על פי האתר המולדובי Newsmaker, התביעה הכלכלית בקישינאו ערכה בחודשים האחרונים חיפושים במסגרת חקירה של הלבנת הון ומימון בלתי חוקי של מפלגות, הקשורות בשור. משטרת מולדובה הודיעה בתחילת החודש כי רק במהלך ספטמבר הזרימה רוסיה 15 מיליון דולר במסגרת קמפיין ההשפעה כדי לקנות קולות ולפגוע בבנייני ממשל. את התשלומים קיבלו לפחות 130 אלף אזרחי מולדובה. שירות הביטחון בקישינאו הודיע בשבוע האחרון כי רוסיה הכשירה יותר מ-100 אזרחי מולדובה בסרביה ובבוסניה ליצור פרובוקציות ולהיאבק ברשויות החוק.

מקורות במדינה אמרו לאתר התחקירים הרוסי The Insider, כי לרשות שור עומדים כ-300 אלף איש - סדר גודל של כ-10% מהמצביעים. "ברגע האחרון, הוא צפוי להודיע למי להצביע", אמר לאתר הרוסי הפרשן המולדובי ויקטור צ'ובנו. אנשי הרשת של שור יצטרכו גם להצביע "נגד" ההצטרפות לאיחוד האירופי - או לפחות לא להגיע למשאל, שעלול להיכשל אם יהיה שיעור השתתפות נמוך.

"בהיעדר תוצאות כלשהן בשדה המערכה באוקראינה, בעיני מוסקבה יהיה ניצחון גדול לנסות לשנות את מסלול ההתפתחות של מולדובה ללא ירייה אחת", הוסיף צ'ובאנו. "אחרי זה, אפשר יהיה מבחינתה לעבור למטרה האסטרטגית: בחירות לפרלמנט בקישינאו בשנה הבאה".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר