חדשות טובות לישראל: זוהי השופטת שצפויה להתמנות לנשיאות ביה"ד בהאג

ג'וליה סבוטינדה האוגנדית צפויה להתמנות, לכל הפחות באופן זמני, לנשיאת בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג (ICJ) • סוביטנדה זכורה בישראל בשל פסיקתה לטובת המדינה בתביעה של דרום אפריקה נגד ישראל באשמת רצח עם במלחמה בעזה

הדיון בהאג. דרום אפריקה תובעת את ישראל על הפרת אמנת האו"ם למניעת רצח עם. צילום: אי.פי.אי

השופטת האוגנדית ג'וליה סבוטינדה צפויה להתמנות, לכל הפחות באופן זמני, לנשיאת בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג (ICJ). סוביטנדה זכורה בישראל בשל פסיקתה לטובת המדינה בתביעה של דרום אפריקה נגד ישראל באשמת רצח עם במלחמה בעזה.

סבוטינדה תמלא את התפקיד בעקבות החלטת הפרלמנט בלבנון לקבל את בקשתו של הנשיא הטרי ג׳וזף עאון להטיל על נוואף סלאם, שכיהן עד עתה כנשיא בית הדין הבינלאומי לצדק, להרכיב את הממשלה הבאה. בעקבות כך סלאם צפוי לסיים את תפקידו במוסד הבינלאומי.

דחתה על הסף צווים לעצירת המלחמה. השופטת סבוטינדה, צילום: אתר בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג

בחודש יולי הקרוב צפויה ישראל להגיש את כתב ההגנה שלה נגד התביעה של דרום אפריקה. עד עתה דן בית הדין בבקשותיה של דרא״פ לצווים זמניים שיעצרו את המלחמה בעזה. סוביטנדה דחתה דרישות אלה על הסף, כשהיא קובעת ״כי הסכסוך בין מדינת ישראל לבין העם הפלשתיני הוא פוליטי במהותו ובתולדותיו. אין זה סכסוך לגלי שצריך להיות מיושב על ידי בית משפט״.

לפי חוקת בית הדין, הנשיא וסגן הנשיא המוסד נבחרים כל 3 שנים בהצבעה של חברי ההרכב. הנשיא מפקח על הניהול האדמיניסטרטיבי של המוסד וכן יושב בראש הרכביו, כאשר קולו מהווה שובר שיוויון במקרה תיקו בין השופטים. נוואף וסבוטינדה נבחרו לתפקיד בפברואר 2024. האו״ם כעת יצטרך לבחור שופט שיחליף את מקומו של סלאם כנציג מאזור אסיה.

האו״ם יצטרך לבחור שופט שיחליף את מקומו כנציג אסיה. נוואף סלאם, צילום: רויטרס

מי היא השופטת סבוטינדה? היא נולדה כג'וליה סממבו בפברואר 1954 לאב עובד מדינה ואם עקרת בית במחוז מרכז של אוגדנה. ב-1996 מונתה לשופטת בבית המשפט העליון באוגנדה, ובכובע הזה ישבה בראש שלוש ועדות שחקרו את השחיתות במולדתה.

ב-2005 מונתה לשופטת בבית המשפט המיוחד לפשעי מלחמה בסיירה לאון, וישבה בהרכב שדן את נשיא ליבריה צ'רלס טיילור על הפשעים שביצע במדינה השכנה. בפברואר 2012 מונתה סבוטינדה לבית הדין הבינלאומי לצדק ועשתה היסטוריה כאישה הראשונה מאפריקה שמכהנת בו כשופטת.

האישה הראשונה מאפריקה שכיהנה כשופטת בביה"ד בהאג. ישיבת בית הדין, צילום: אה.אף.פה

לאחר שהתפרסמה פסיקתה בעד ישראל, התנער שגריר אוגנדה באו״ם אדוניה אייבארה מעמדתה של בת ארצו: ״החלטת השופטת סבוטינדה בבית הדין לצדק אינה מייצגת את עמדת ממשלת אוגנדה באשר למצב בפלשתין״.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר