"ידיד אמת - אובדן גדול": בישראל הגיבו היום (שישי) בתדהמה להירצחו של ראש ממשלת יפן לשעבר, שינזו אבה, על ידי מתנקש.
ראש הממשלה יאיר לפיד כתב: "בשם ממשלת ישראל ועם ישראל, אני שולח את תנחומיי לעם היפני ולממשלתו על מותו הטרגי של ראש הממשלה לשעבר, שינזו אבה. אבה היה ממנהיגיה החשובים של יפן בעידן המודרני, ידיד ישראל שהוביל את היחסים עם מדינת ישראל לפריחה ושגשוג. הרצח המתועב לא יקטע את מורשת חייו המפוארת. ישראל מרכינה ראשה היום ומתאבלת עם יפן על לכתו של אבה".
נשיא המדינה, יצחק הרצוג, ספד: "אני נחרד מהרצח הנתעב של שינזו אבה, מהמנהיגים הבולטים של יפן בעידן המודרני. נפגשנו כשהייתי ראש האופוזיציה, והתרשמתי עמוקות ממנהיגותו, מחזונו והערכתו למדינת ישראל. אבלים עם משפחת אבה ועם כל העם היפני".
יו"ר הליכוד, בנימין נתניהו, כתב: "רעייתי שרה ואני, יחד עם כל אזרחי ישראל, אבלים על הירצחו של מנהיג דגול של יפן וידיד ענק של ישראל, יקירינו שינזו אבה. אנו שולחים תנחומים מעומק ליבנו לרעייתו אקיה ולעם היפני. אזכור אותו תמיד בהערכה עצומה ובהוקרה גדולה על הידידות האמיצה בינינו".
ח"כ צבי האוזר, צייץ: "מרכין ראש עם הירצחו של שינזו אבה, ראש ממשלת יפן לשעבר. אבה תרם ויכול היה לתרום עוד רבות ליפן ולעולם החופשי. האובדן הוא גדול. ישראל איבדה היום ידיד אמת, תרומתו לחיזוק היחסים בין המדינות לא תשכח".
ח"כ אמיר אוחנה, צייץ אף הוא: "התפללתי הבוקר לשלומו לאחר שנורה ונפצע, וקיבלתי כעת בצער רב את הידיעה על מותו. אני מבקש לשלוח את תנחומי לבני משפחתו של אבה, ולאומה היפנית כולה. יהי זכרו של המנהיג הגדול הזה ברוך".
מוקדם יותר היום צייץ ראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו כי הוא מאחל רפואה שלמה לאבה וסיפר על היחסים הקרובים עימו. "אבה, מראשי הממשלה הבולטים שהיו ליפן, ביקר בישראל פעמיים ואני ביקרתי ביפן בהזמנתו. התפתח בינינו קשר אישי עמוק ומיוחד. הוא הוביל לארץ שתי משלחות של בכירי התעשיינים ביפן וההשקעות היפניות בישראל זינקו בעקבות כך למימדי ענק. יחד הבאנו את היחסים בין יפן וישראל לפסגות שלא הכרנו".
עוד הוסיף: "הוא אדם מעמיק, נבון ורגיש, שתרם רבות ליפן ואזרחיה והאמין שהשותפות בין מדינותינו תביא תרומה אדירה לאזרחינו. לאחר שעזבתי את תפקיד ראש הממשלה בשנה שעברה הוא ביקש להיפרד ממני בשיחת טלפון שכללה את בכירי ממשלתו. לא אשכח את המחווה המרגשת הזאת".
גם שגריר ישראל ביפן, גלעד כהן, כתב: "אני המום לחלוטין מהחדשות. היה אחד המנהיגים המרכזיים ביפן. ארכיטקט של היחסים העדכניים בין ישראל ליפן. שימש כאחד הגורמים המרכזיים ליחסים שפורחים היום בין המדינות".
השתתפו בהכנת הידיעה: שמעון יעיש, יהודה שלזינגר, יורי ילון ואמיר אטינגר
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו