הוועדה לקידום מעמד האישה קיימה הבוקר (רביעי) דיון מעקב בסוגיית המאבק בסמי האונס. בעקבות הדיון המיוחד, עדות אמיצה של נפגעת הביאה לשינוי דרמטי בנהלי המשטרה. "הוא אנס אותי בצורה ברוטלית", סיפרה הנפגעת נועה לוי, "עד הדיון היום לא ידעתי על בדיקת השערה. הפרקליטות סגרה את התיק שלי מחוסר ראיות בלי לחקור עדים".
"לפני שנתיים יצאתי לדייט עם מישהו שטען שהוא רופא והיה בעצם סטודנט", סיפרה לוי. "הדייט היה בחוץ ועבר אליו לבית. הוא נתן לי משקה והרגשתי לא טוב. הוא אנס אותי בצורה ברוטלית. התחתונים שלי נקרעו והבגדים שלי נקרעו והיו לי די והותר הוכחות. באיכילוב אליו הגעתי אמרו שאין חדר 4, אחר כך העבירו אותי לוולפסון. הייתי במצב מאוד קשה נפשית ואני פה כדי שתבינו מה מרגישים, הצלקות הללו נשארות שנים עד יום מותי בזמן שהוא התקדם בחיים שלו - הוא רופא ויש לו גישה לחומרים מסוכנים והוא עלול לעשות זאת לאחרות".
המשפטנית קאפח שמלווה את הנפגעת, פנתה אל נציגת המשטרה בדיון: "מדוע משטרת ישראל לא מוציאה צו חיפוש ומחפשת בביתו של חשוד בשימוש בסם אונס ומשיגה ראייה נסיבתית שקושרת אותו לביצוע העבירה?", שהשיבה, "צודקת, ייבדק ויטופל".
יו"ר הוועדה ח"כ תמנו שטה (המחנה הממלכתי) זעמה על הסחבת של משרדי הממשלה: "ב-73 אחוז ממקרי התקיפה היה שימוש של סם אונס. תביאו את פתרון מעבדת השער לישראל, תפרסמו את הנוהל החדש של משרד הבריאות תוך חודש ימים ותוודאו שנשים ידעו מה הזכויות שלהן. אתם מסבנים את נבחרות הציבור".
"זאת תופעה שמשפיעה על ביטחונן של נשים וגברים בישראל", המשיכה שטה, "הסם מהווה אמצעי מסוכן לניצול ופגיעה באמצעות שלילת החירות של אדם להתנגד. יותר מ-200 פניות נרשמות מדי שנה במרכזי הסיוע בנושא. בשנת 2022 נרשמה עליה של 36% במקרים של שימוש בסם אונס. במרכז נטע נמצא כי ב-73 אחוז ממקרי התקיפה היה שימוש של סם אונס".
ח"כ נעמה לזימי, מיוזמות הדיון: "ניכר שהתופעה הזאת רחבה ויכולה לתפוס כל אחד ואחת. המדינה יודעת למגר תופעות קשות כשהיא מחליטה ובהקשר של פגיעות מיניות וניצול ואינוס המדינה מחויבת לעשות את מה שהיא צריכה". ח"כ מטי צרפתי: "במבחן התוצאה השימוש בסמי האונס הולך ועולה. העובדה שעדיין אין מעבדה בישראל שבודקת שערה ואנו נסמכים על מעבדות באיטליה ובסופו של דבר אין אנס שהורשע מבדיקת שערה אז יש תחושה שהמגמות הפוכות שבה התופעה עולה ואנחנו לא מתקדמים בנהלים". היו"ר: "משרדי הממשלה תכינו את עצמכם היטב".
אופיר הילי, נפגעת סם אונס, אמרה בדיון: "6 שנים אחרי ואני עדיין מתרגשת. אין אנסים שיושבים בכלא כי הוכחנו שהם השתמשו בסם אונס. רוב האנסים סדרתיים ולא תופסים אותם. הפרקליטות מחכה לראייה פורנזית. בתי חולים טועים עוד פעם ועוד פעם ולא לוקחים את הבדיקה בזמן". רן מלמד מנכ"ל נקודת מפנה: "נדהמתי כשעלה נושא הנהלים, אמרתי שאני חייב להציע לה לבוא לדבר כי לא יכול להיות שמחכים שנה לתוצאות הבדיקה. אני שמח שעם תוצאות הבדיקה התהליכים נגד הפוגע נמצאים בתנופה".
פ' נפגעת סם אונס חשפה באומץ רב את תהליך הגילוי על הפגיעה מסם אונס ועל התמשכות הטיפול בתיק שלה: "במשרד הבריאות אמרו שהזמן לקבלת תשובה של בדיקת השערה הוא 3-6 חודשים. לכן בסופו של דבר כתבתי להם על האונס ונגשתי אליהם כדי שייקחו את השיער מהראש. הם גם צילמו את התהליך כולו גם בוידאו וגם בסטילס. למשרד הבריאות הלכתי לבד וזאת הייתה טעות גדולה כי החוויה הייתה מאוד מאוד לא נעימה לעבור לבד. רציתי להגיש כבר אז תלונה במשטרה אבל החלטתי לחכות לתוצאות כדי להיות בטוחה שאני לא משוגעת. חשבתי שזה יקח 3-6 חודשים כמו שהם אמרו אבל בפועל זה לקח כמעט שנה שבמהלכה התפרקתי וההתפרקות הייתה גדולה עוד יותר כאשר קיבלתי את התוצאות שהוכיחו שבמשך תקופה ארוכה סוממתי בסם אונס ובקטמין. במשך שנה שבה חיכיתי לתוצאות, הרגשתי שאף אחד לא מאמין לי. שאף אחד לא מאמין שסוממתי ונאנסתי".
פ' סיכמה: "רק עכשיו אחרי לא מעט חודשים קיבלתי אומץ והחלטתי להתלונן במשטרה. אמנם אני לא מסוממת יותר אבל אני נמצאת בטיפול פסיאטרי ופסיכולוגי, הוכרתי כנכה ואיבדתי את כושר העבודה שלי". יו"ר הוועדה תמנו שטה השיבה לה: "הסיפור שלך מאוד קשה ובגלל אי הידיעה התחלת לפקפק בעצמך". פ': "לא הסכמתי להגיש תלונה עד שקיבלתי את התוצאות". מלמד: "אתמול פ' חגגה יום הולדת ואיחלתי לה שמי שפגע בה ישלם את חלקו ושהיא תוכל להשתקם".
פתרון המעבדה בישראל
אלינה פופרנו ממשרד הבריאות, אמרה בדיון: "הנוהל הקיים של בדיקות דם ושתן בבתי החולים פורסם בדצמבר 2018. אנחנו רוצים לפרסם חידוד לנהלים בהתאם לדרישות מהשטח. העברנו הכשרה לצוותי כל בתי החולים בארץ"". תמנו שטנו שאלה אותה "האם העברתם נוהל גם לקופות החולים?", ופופרנו השיבה שלא. ח"כ תמנו שטה: "אז תפרסמו בכל מקום ושיהיה נהלים בכל מקום. שלא יהיה מצב שנפגעת לא תדע מה לעשות אם היא חושדת שהיא נפגעה מסם אונס".
"בעקבות ההכשרה מספר הבדיקות עלה פי 5 מ-27 מקרים ב-2020 ל-121 מקרים תוך שנה וכל שנה העלייה הגיעה בשנת 2024 ל-211 מקרים", אמרה פופרנו. ח"כ תמנו שטה: "אבל אם באיטליה יש מעבדות לשערה אני רוצה שגם לנו יהיו, שנוביל בעולם".
פופרנו, נציגת משרד הבריאות, טענה כי "לעשות נוהל זה מורכב", לכך השיבה תמנו שטה "כשאישה קמה בבוקר אחרי שהיא נאנסה מסם אונס - זה מורכב". היו"ר דרשה מד"ר זהר סהר, מנהלת המחלקה לטיפול בפגיעות מיניות במשרד הבריאות, פריסה ופילוח של בתי החולים שמעניקים את הטיפול והבדיקות לנפגעות, "תביאו את פתרון המעבדה בישראל, תפרסמו את הנוהל החדש תוך חודש ימים ותוודאו שנשים ידעו מה הזכויות שלהן. אני לא רואה התקדמות. אתם מסבנים את נבחרות הציבור וזה לא מתקבל על הדעת".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו