בעוד הלחימה בצפון הארץ ממשיכה והקהילות באזור מפוזרות בכל רחבי הארץ, בולט מצבן הנפשי הקשה של הקהילות הדרוזיות המתגוררות בסמוך לגבול. על פי עמותת "פותחים עתיד" מבית הסוכנות היהודית, העוסקת בקידום רווחת ילדים ובני נוער במצבי סיכון בפריפריה החברתית והגיאוגרפית של מדינת ישראל, ישנה עלייה דרמטית של 200% בביקוש למענה שמספקת העמותה בקרב ילדים בחברה הדרוזית.
מזה למעלה משנה, המציאות בכפרים הדרוזיים בצפון, ובמיוחד ביישובים הסמוכים לגבול, מציבה אתגר מיוחד בפני הילדים והוריהם. בעוד שבמגזרים אחרים משפחות רבות התפנו לאזורים בטוחים יותר, רבות מהמשפחות הדרוזיות בחרו להישאר בבתיהן, מתוך תחושת מחויבות למקום ולקהילה.
הילדים מוצאים את עצמם כעת בתוך מציאות של אזעקות תכופות, ושגרת לימודים שהופרה לחלוטין. רבים מהילדים מתמודדים עם אתגר נוסף – אבותיהם משרתים בקבע ובמילואים והם נותרים בבית עם אימהות הנושאות לבדן בנטל היומיומי, בקהילה שבה המבנה המשפחתי המסורתי והתמיכה ההדדית תמיד היוו עוגן של יציבות.
עמותת "פותחים עתיד" מבית הסוכנות היהודית פועלת בכ-50 יישובים בפריפריה החברתית והגיאוגרפית של מדינת ישראל. העמותה מלווה ילדים ומשפחות במצבי סיכון באמצעות מודל נאמנוּת ייחודי, המעניק ליווי הוליסטי ואינטנסיבי למשך שלוש שנים. ליבת העבודה הינה חיזוק החוסן האישי והמשפחתי, שיפור הסביבה החינוכית, והנעת תהליכי מוביליות חברתית. העמותה פועלת בחברה הדרוזית כבר 16 שנים, מאז מלחמת לבנון השנייה, ולמודת ניסיון והיכרות עם החברה הדרוזית, ובפרט בסיוע במצבי חירום ודחק.
בעקבות שיח מתמשך עם ראשי מועצות ומנהיגי הקהילה הדרוזית, שיח אשר התקיים בהובלתו של מופיד מרעי, ממונה לקידום החברה הדרוזית מטעם הסוכנות היהודית, עמותת "פותחים עתיד" זיהתה את הצורך הדחוף להרחיב את המענה עבור ילדים מקרב הקהילה. העמותה החליטה להוסיף כ- 20 נאמנות בשלב הראשון, אשר יפעלו במרכזים דרוזיים שונים בצפון ויוכלו לתת מענה לכ-420 משפחות נוספות (1,260 נתמכים ישירים). עד היום פעלה העמותה, בחורפיש באמצעות 5 נאמנות בלבד, המסייעות מדי שנה ל-100 ילדים ומשפחותיהם.
ביום ראשון האחרון, לראשונה מאז היוסדה של הסוכנות היהודית – חבר הנאמנים של הסוכנות היהודית החליט על צירופו של הנציג הדרוזי הראשון לשורותיו, אל"מ (במיל') מופיד מרעי. ההחלטה התקבלה במהלך כינוס חבר הנאמנים של הסוכנות היהודית בישראל, בו לוקחים חלק כ- 200 נאמנים מרחבי העולם. מופיד ממונה על קידום החברה הדרוזית מטעם הסוכנות היהודית, גם בתוכנית החשובה "פותחים עתיד".
"עלייה דרמטית במספר הילדים הדרוזים בסיכון היא תמרור אזהרה עבור כולנו", אומרת רותי שיינפלד, מנכ"לית עמותת פותחים עתיד. "העדה הדרוזית היא חלק בלתי נפרד מהמרקם החברתי של ישראל, עם תרומה שאין כמותה.
"בימים אלה, בהם מתעצמת גם המתיחות בצפון, התגייסנו לעמוד לצד הקהילה ולהרחיב את מערך התמיכה ואנו מצליחות לעשות זאת תודות לשותפים כמו הסוכנות היהודית ומפעל הפיס המכירים בחשיבות ומסייעים בהובלת המהלך, אך זה לא מספיק. רשויות אלו ראויות לכל הסיוע הנדרש להשתקם ולהתמודד עם המצב, קריטי לוודא שכל ילד יזכה למעטפת תומכת, גם בקהילות הקטנות והמרוחקות ביותר".
הח"כ לשעבר, אל"מ מופיד מרעי, ממונה לקידום החברה הדרוזית מטעם הסוכנות היהודית, אמר כי "אין ספק שלאור המלחמה והימצאותם של הישובים הדרוזים בחזית הלחימה הצפונית, קיים צורך עז לחזק את החוסן הקהילתי והאישי, בייחוד בקרב דור העתיד שלנו. בימים אלו אני פועל יחד עם ראשי הרשויות ומנהלת הפיתוח של הישובים הדרוזים והצ'רקסיים לקידום הפעלת התוכנית בישובים דרוזים נוספים בצפון".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו