למרות העלייה בביקוש לסיוע נפשי: עדיין אין תקציב להעלאת שכר הפסיכולוגים בשירות הציבורי

מהדיון עולה כי עוד לפני המלחמה היה מחסור בפסיכולוגים בשירות הציבורי • בנוסף, מנתוני משרד הבריאות עולה כי יש ביקוש גבוה לסיוע נפשי אך רק אחוז נמוך ממבקשי הסיוע מקבלים מענה • במשרד האוצר דנים על מתווה מענק לפסיכולוגים אך הוא אינו פותר את הבעיה • ח"כ לזימי: " משבר בריאות הנפש יתעצם אם המחדל לא יתוקן בהקדם האפשרי"

דיון הסכם השכר הפתוח של הפסיכולוגים בשירות הציבורי. צילום: שירה פלג

בוועדת הבריאות של הכנסת התקיים היום (רביעי), דיון לבקשת חברת הכנסת נעמה לזימי ממפלגת העבודה, בעניין הסכם השכר הפתוח של הפסיכולוגים בשירות הציבורי.

ח"כ נעמה לזימי, צילום: יעקב בכר

 במהלך הדיון עלה כי יותר מחודשיים לאחר פרוץ המלחמה, עדיין אין תקציבים להעלאת שכרם של הפסיכולוגים אשר משתכרים בשירות הציבורי כ 50 ₪ לשעה. בשל השכר הנמוך, רק שליש מהפסיכולוגים בישראל עובדים במערך הציבורי, בדרך כלל בחצי משרה. השאר פונים לשוק הפרטי. כתוצאה מכך יש מחסור עצום בפסיכולוגים בשירות הציבורי.

מנתוני משרד הבריאות, אשר הוצגו בדיון, עולה כי עוד לפני המלחמה כ-30 אחוזים מהמבוטחים בקופות החולים פנו לקבלת סיוע נפשי, אך המערכת נתנה מענה רק ל-5 אחוזים מהפונים. זמן המתנה לטיפול באזור המרכז עמד על כשנה בממוצע וזמן המתנה לאבחון עמד על כשנה וחצי.

במסמך העמדה, שהגיש לקראת הדיון פורום הארגונים למען הפסיכולוגיה הציבורית, מתריעים כי ריבוי האירועים והיקפם בתקופה האחרונה יוצר מציאות בה כל אזרח בישראל חווה באופן אישי, משפחתי או קהילתי חוויה משברית המשפיעה באופן מידי על בריאותו הנפשית. האוכלוסייה במדינה, שעוד לפני המלחמה סבלה מפוסט טראומה, סובלת כבר כעת מהשלכות המלחמה הנוכחית. "המשבר הנוכחי פוגש מערך פסיכולוגיה ציבורית מדולדל, מוזנח ומופרט, אשר יכולתו לתת מענה לאוכלוסייה שנזקקת לשירותי בריאות הנפש היא נמוכה".

סרטון הזוועות של טבח חמאס: מסוכן נפשית, כמעט כמו להיות באירוע עצמו (ארכיון) // ללא קרדיט

התעלמות מהפסיכולוגים החינוכיים

במשרד האוצר דנים בימים האלה עם ההסתדרות על הסכם השכר של הפסיכולוגים בשירות הציבורי, ובפורום הארגונים אומרים כי יש צורך בשיפור משמעותי בשכר על מנת להחזיר את אלה שפנו לשוק הפרטי. לפני מספר ימים פורסם מתווה שגובש בין משרד הבריאות, לאוצר ולהסתדרות אשר עניינו מתן מענקים לקליטה ולהגדלת משרה עבור פסיכולוגים במשרד הבריאות. עם זאת ההסכם אינו נותן מענה לסוגיית שכר הבסיס הנמוך המשולם לפסיכולוגים בשירות הציבורי והוא משאיר מחוץ לו כ-3500 פסיכולוגים חינוכיים ומתמחים.  

כאמור, בדיון התברר כי אין עדיין תקציבים להעלאת שכרם של הפסיכולוגים למרות המודעות שהמצוקה והביקוש רק הולכים ומתעצמים. בסיומו של הדיון קבעו חברי וועדת הבריאות כי על משרד האוצר להחיל את מתווה המענקים גם עם הפסיכולוגים החינוכיים ודרשו ממשרדי הבריאות, האוצר וההסתדרות להגיע להסכם שכר ראוי לפסיכולוגים בשירות הציבורי. ח"כ לזימי אמרה: "לא הגיוני ולא סביר שמדינת ישראל לא מבינה ששיקום מערך בריאות הנפש הציבורי, שהוזנח ויובש במשך שנים, חייב להתחיל בהעלאת שכר הפסיכולוגים. משבר בריאות הנפש העצום של העת הנוכחית עוד ילך ויתעצם, אם המחדל החמור הזה לא יתוקן ובהקדם האפשרי".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר