שר העלייה והקליטה אופיר סופר (הציונות הדתית) הוא אחד האנשים השקטים והמאופקים בכנסת. לא מתלהם, לא צועק, לא מתפרץ. סופר נפצע קשה במהומות מנהרות הכותל ב־1996, ונותר הלום קרב עד היום. בנו, קצין בצנחנים, נפצע פעמיים בעזה.
ניכר על סופר שסוגיית הגיוס מוציאה אותו משלוותו. קולו רועד, אמירותיו נחרצות. בראיון שנערך עימו לרגל יום השידורים המיוחד "כתף אל כתף" בנושא חוק הפטור מגיוס, שישודר מחר באתר "ישראל היום", אומר השר סופר: "אני נמצא בתחושה שקצת הוניתי בתקופה האחרונה. חשבתי שאת שנת 24' נסיים עם הרבה יותר מגויסים מהמגזר החרדי. רציתי לראות תהליכים אמיתיים. התחושה שלי היא שמגלגלים את הזמן, מגלגלים את הבלוף. זה לא אירוע פוליטי - זה אירוע היסטורי, אירוע מהותי. זה אירוע של רוח הלחימה של עם ישראל, אירוע של איתנות של עם ישראל.
"מי שמסתכל על האירוע הזה כעל קונסטרוקציה פוליטית שוגה. האתגר שלנו הוא להפיל את האסימון להנהגה החרדית, לרבנים החרדים. אנשים מדממים למוות פשוטו כמשמעו, במשמעות הכי כואבת ואמיתית. זה משהו שהחברה הישראלית צריכה לשנות - לא רק מול הציבור החרדי, אלא שינוי סולם הערכים של החברה הישראלית".
אתה יושב שם. תטיל אולטימטום: "או גיוס, או שאני בחוץ"?
"אני הראשון שלפני חודשים ארוכים נקב באמירה ברורה את המספר 3,000 חרדים נוספים. בחודש האחרון אני מטיל ספק במספר הזה. אנחנו צריכים הירתמות של הדרג המדיני. הוא צריך לתבוע מצה"ל להתקדם בצורה יותר מהירה. לא עשינו מספיק בעניין הזה מבחינת קשב וריכוז. יש אנשים בהנהגה החרדית שלא נפל להם האסימון. המצב השתנה. חובתנו כרגע היא לדאוג שהם יבינו זאת".
"פתרון זה תהליך"
הקולות המתנגדים לחוק הפטור מגיוס בקרב מצביעיו, בני הציונות הדתית, מתגברים. סופר שומע אותם. "אנחנו במלחמה", הוא מסביר. "אני לא רוצה שגולדקנופף ודרעי (יצחק גולדקנופף, שר הבינוי והשיכון, ויו"ר ש"ס אריה דרעי; י"ש) יסתכלו על זה כדאגה למגזר. לוחמי מילואים עשו יותר מ־200 ימי מילואים. את מי גייסנו בשנה האחרונה? איפה הגדלנו את כוח האדם?".
סופר מאיים כי אם לא יראה התקדמות בסוגיית הגיוס - יצביע נגד חוק המעונות. "אני שמח לדאוג לתעסוקת נשים, זה חשוב לכלכלה, אבל כרגע מעניינים אותי האנשים שאוחזים בנשק. לכן לא אדון בסוגיית המעונות לפני שאראה התפתחות אמיתית בסוגיית הגיוס".
תצביע נגדו?
"הוא לא יגיע להצבעה מבחינתי".
החרדים יביאו אותו להצבעה. מה תעשה?
"ראית שחוק הגיוס עבר?"
לא.
"זה לא קורה סתם, יש דינמיקות, דברים לא יקרו סתם".
איך תצביע כשיגיע חוק המעונות?
"הוא לא יגיע, ואם צריך אז אצביע נגדו".
אז מה הפתרון?
"צריך שיתוף פעולה. פתרון זה תהליך, אבל אנחנו לא זוכים לשמוע את זה. כשאני קורא את הראיונות עם גולדקנופף אני מרגיש שיש פה בלוף. סנקציות זה מרכיב - צריך תגמול, מקלות וגזרים זה חלק מהמערכה. גם בתש"ח היתה כיתה שהתפקיד שלה היה לאסוף משתמטים. צריך לטפל במשתמטים כמו שמטפלים במשתמטים. בן אדם שיקבל צו ולא יתייצב - יידון כמשתמט".
אתה בעד סנקציות פליליות?
"בוודאי. למה לא? אני בעד הכל כדי שהעסק יתחיל לעבוד. בעד שמישהו יתחיל להתייחס לזה ברצינות, ולתחושתי כרגע זה לא קורה".
לדבריו, "אנחנו חברה לוחמת. הגיע הזמן לדבר בשפה הנכונה. אני בעד לעשות הבדל בין דם לדם. מ"פ ומג"ד במילואים מתקשים להיות גם מנכ"ל חברת הייטק, וצריך לתקן את זה. אם אתה מוסר נפש - אתה צריך לקבל יותר. אלו הערכים הלאומיים.
"אני לא פוטר את ההנהגה הרבנית והפוליטית. אדם עומד על שפת הים ורואה את אח שלו טובע. הוא יכול לקרוא תהילים והוא יכול לרוץ להציל אותו - אז ברור שירוץ להציל אותו. אין פה שום פטנט יהודי אחר מלבד לצאת למלחמה. שכן שלי התחתן ואחרי ארבעה ימים יצא לקרב בסיירת גולני, אז אל תספרו לי סיפורים".
בתוך כך, ההתנגדות לחוק המעונות מתחילה לצבור תאוצה בקרב נבחרי הציבור ומקבלי ההחלטות. הבוקר ח"כ דן אילוז (ליכוד) צייץ: "גם אם סנקציית המעונות מעלה שאלות בשל השלכותיה על תעסוקת נשים חרדיות או על טובת הילדים, אין לבטל אותה ללא קידום סנקציה חלופית ומשמעותית – כמו שלילת כל הנחה בארנונה למי שאינו משרת".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנוגם אם סנקציית המעונות מעלה שאלות בשל השלכותיה על תעסוקת נשים חרדיות או על טובת הילדים, אין לבטל אותה ללא קידום סנקציה חלופית ומשמעותית – כמו שלילת כל הנחה בארנונה למי שאינו משרת. בלעדי זה, חוק המעונות מסיר את התמריץ האישי לגיוס והופך בפועל ל”חוק אי-גיוס” במסווה.
— דן אילוז - Dan Illouz (@dillouz) October 30, 2024