לאחר סוף שבוע קשה במיוחד עם שבעה הרוגים וחמישה פצועים בשני פיגועים בירושלים, ועל רקע המתיחות הביטחונית השוררת בכל חלקי הארץ, התכנסה הבוקר (ראשון) ישיבת הממשלה.
בתום הישיבה, נתניהו הודיע על שורת צעדים: להנחות את השב"כ להביא באופן מיידי הצעות לצעדים מרתיעים נוספים כלפי בני משפחות מחבלים שהביעו תמיכה בטרור. כמו כן, בקשה ממ"מ שר הפנים והיועמ"שית לממשלה להגיש הצעת חוק ממשלתית לעניין שלילת תושבות ואזרחות ממחבלים.
בין היתר, בקשה משר העבודה והיועמ"שית לממשלה להכין תזכיר חוק למתן אפשרות לפטר באופן מיידי עובדים שתמכו בטרור.
כאמור, בפתח ישיבת הממשלה הצהיר נתניהו כי בכוונתם לדון בשלילת תעודות זהות ותעודות תושבות למשפחות מחבלים תומכות טרור. "ישראל לא מחפשת הסלמה, אך אם יהיה צורך אנחנו ערוכים", חזר ואמר. "אנחנו מגבירים את הפעילות של כוחות הביטחון וגובים מחיר ממבצעי הטרור ותומכיהם. אטמנו את ביתו של המחבל ובהמשך ביתו ייהרס, נדון היום על צעדים נוספים בהם שלילת אזרחות של מחבלים".
השרים בישיבת הממשלה
השר אקוניס אמר בישיבת הממשלה: "בפלפולים משפטיים לא נלחמים בטרור, צריך לבטל כל אזרחות או תושבות של תושבי מזרח ירושלים שהיו מעורבים בפיגועים באופן מיידי וזה בסמכות שר הפנים. אם האבא של הרוצח שמח יותר מאשר בחתונה - שיגורש. זה צריך להיות מיידי ואפקטיבי".
נזכיר כי אמש כונס הקבינט בו הוחלט לאטום את ביתו של המחבל מהפיגוע בשכונת נווה יעקב בירושלים. כמו כן הוחלט, בין היתר, לזרז מתן רישוי לכלי ירייה ולדון בשלילת תעודות זהות למשפחות מחבלים תומכות טרור. בנוסף הוחלט על צעדים לחיזוק ההתיישבות.
"התשובה לטרור: יד קשה"
דבריו המלאים של ראש הממשלה בפתח ישיבת הממשלה: "אני בא עכשיו מבתי החולים שערי צדק והדסה הר הצופים, שם ביקרתי את הפצועים משני הפיגועים הקשים בירושלים. כולנו מאחלים להם רפואה שלמה ומהירה ומחזקים את הצוותים הרפואיים שמטפלים בהם במסירות אין קץ.
"הקבינט אישר אתמול שורה של צעדים למאבק בטרור. ביד אחת אנו מגבירים את הפריסה והפעילות של כוחות הביטחון, וביד השנייה אנו גובים מחיר ממבצעי הטרור ותומכיהם. אטמנו הבוקר את ביתו של המחבל שביצע את הפיגוע הנפשע בירושלים ובהמשך ביתו ייהרס. החלטנו על שלילת זכויות בביטוח הלאומי ממשפחות תומכות טרור.
"בממשלה נדון היום על שני צעדים נוספים: שלילת תעודות זהות ושלילת תושבות ממשפחות מחבלים תומכות טרור. במקביל אנחנו מרחיבים ומזרזים מתן רישוי לנשק לאלפי אזרחים ישראלים, זה כולל גם את שירותי ההצלה.
"לדוגמא, לזק"א יש 3,000 מתנדבים רכובים ברחבי הארץ, רק קומץ קטנטן מהם חמושים. תארו לכם, שהם וגם אחרים, יהיו חמושים. זה כמובן מגדיל באופן משמעותי את יכולת התגובה, כי אנחנו רואים פעם אחר פעם, כולל אתמול בעיר דוד, שאזרחים גיבורים, מיומנים וחמושים, מצילים חיים.
"כמו כן, נחליט בקרוב על צעדים לחיזוק ההתיישבות ביהודה ושומרון, כדי להבהיר לטרוריסטים שמבקשים לעקור אותנו מארצנו שאנחנו כאן כדי להישאר. בנוסף הנחיתי את ראש המל"ל לבדוק צעדים נוספים שעלו בקבינט שיוצגו לציבור בהמשך.
"איננו מחפשים הסלמה, אבל אנחנו ערוכים לקראת כל אפשרות. התשובה שלנו לטרור היא יד קשה ותגובה עוצמתית, מהירה ומדויקת.
"אני מבקש לשבח שוב את השוטרים שחתרו למגע וחיסלו את המחבל בנווה יעקב. אני מבקש לשבח גם את סגן נ' קצין הצנחנים, שהיה בחופשה בעיר דוד עם יתר בני המשפחה, ויחד עם אביו, בתושייה ובגבורה חתרו למגע ונטרלו את המחבל. אני מבקש לשבח את כל כוחות הביטחון שפועלים מסביב לשעון במאבק נגד הטרור.
"גורמי הטרור מבקשים לטבוח בנו ללא הבחנה ולכן כולנו חייבים להתלכד כאיש אחד במאבק בלתי מתפשר נגדם. אנחנו ננצח אותם".
בן גביר ידרוש הכשרת ישובים ביו"ש
עוד נודע כי השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר ידרוש הבוקר בישיבת הממשלה, לאשר בתוך שבעה ימים הכשרת שבעה ישובים מההתיישבות הצעירה ביהודה ושומרון ולהסדיר תשתיות חיוניות בשאר יישובי ההתיישבות הצעירה - בתגובה לפיגוע הרצחני בירושלים.
הישובים הם אביגיל ועשהאל בהר חברון, שחרית בשומרון, תל ציון וגבעת הראל בבנימין, אבנת בים המלח, וקדם ערבה בבקעת הירדן.
"ננקוט ביד קשה ובתקיפות נגד המחבלים ונגד הטרור, ויש לנקוט סל אמצעים להרתעה - גם צעדים בשטח וגם צעדים מדיניים", אמר בן גביר. "הכשרת היישובים תצטרף לאטימת בית המחבל ולפעילות המשטרה הבוקר להריסת בתים במזרח ירושלים, ולעוד שורה של צעדים להרתעה נגד הטרור".
ההרוגים בפיגוע ליד בית הכנסת בשכונת נווה יעקב בירושלים הם: רפאל בן אליהו (56), אלי מזרחי (40), נטלי מזרחי (40), אשר נתן (14), שאול חי (68), אירינה קורולובה, ואיליה סוסנסקי (26).
אושרה הקמת קבינט דיור
בישיבת הממשלה אושרה גם הצעתו של שר הבינוי והשיכון, יצחק גולדקנופף, להקמת קבינט דיור חדש בראשותו.
מדובר בוועדת שרים לענייני דיור, בניה ומקרקעין שיהיו בה חברים בנוסף אליו גם שר האוצר, שר הפנים, שר האנרגיה, שרת התחבורה, שר החינוך, השר לפיתוח הפריפריה הנגב והגליל, השרה להגנת הסביבה, שרת ההתיישבות ושר החקלאות.
במשרד הבינוי והשיכון אומרים כי להצעת ההחלטה שאושרה הבוקר, חשיבות מכרעת בפתרון משבר הדיור משום שלקבינט יהיו סמכויות לקביעת מדיניות ממשלתית בתחום הדיור, לאישור וקידום רפורמות ושינויים מבניים לייעול מדיניות הממשלה בתחומי המקרקעין, ייזום תכנון וביצוע בניה למגורים, מעקב אחר יישום ההחלטות ועוד.
"זהו מהלך משמעותי וחשוב להשגת פתרונות והסרת חסמים לקידום בניית יח״ד חדשות", אמר גולדקנופף לאחר ההחלטה. "אני סמוך ובטוח שכלל הגורמים ירתמו לתהליך בכדי לממש את המשימה המרכזית וחובתנו המוסרית – מתן אפשרות לרכישת קורת גג לזוגות צעירים ומחוסרי דיור".
לדבריו הוא מתכוון לזמן את חברי הקבינט לישיבה ראשונה כבר בימים הקרובים.
בנוסף הממשלה אישרה את מינויו של הפרופ' אבי שמחון לראש המועצה הלאומית לכלכלה במשרד ראש הממשלה. פרופ' שמחון שימש בתפקיד בין השנים 2016 עד 2021 וכיועץ הכלכלי של ראש הממשלה.
השתתפו בהכנת הידיעה: איציק סבן, אמיר אטינגר, חנן גרינווד
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו