רעש בלתי פוסק והסגת גבול: בעיריית ירושלים יקיימו דיון מיוחד בנושא ההפגנות בעיר

תלונות התושבים נגד ההפגנות בבירה הצליחו לטלטל את הקואליציה המאוחדת בעיריית ירושלים • "על מזבח שלמות הממשלה הארורה בתולדות ישראל, חסימת כבישים היא מחיר שצריך לשלמו" אומרת אחת מחברות המועצה, כשמהצד השני מתעקשים שמדובר בפגיעה אנושה במרקם החיים • הוויכוח החריף הצליח להגיע עד לכנסת, כשהמתנגדים להסדרה טוענים: מדובר בוויכוח פוליטי גרידא • פרטים חדשים

צעדת מחאה נגד הממשלה  והחזרת החטופים  בירושלים , אורן בן חקון
צעדת מחאה נגד הממשלה והחזרת החטופים בירושלים. צילום: אורן בן חקון

בעקבות הפרסום ב"ישראל היום": בעיריית ירושלים קבעו דיון מקצועי כבר ביום חמישי הקרוב, שיעסוק בסוגיית ההפגנות שמתקיימות בימים אלה בבירה - כך נודע היום (שלישי) ל"ישראל היום". הדיון מגיע על רקע הפרסום אתמול על אודות קבוצת הווטסאפ החדשה שנפתחה ביוזמת מספר תושבי שכונת רחביה, בשם "ירושלמים נגד הפגנות", אותה פתחו תושבי השכונה עבור אותם תושבי ירושלים שמלינים, מזה תקופה ארוכה, על השלכות המחאות שמתקיימות מתחת לבתיהם.

מפגינים מפונים מכיכר המנורה בירושלים, צילום: רוני שפירא

אל הדיון, שעתיד להתקיים כאמור כבר השבוע בעירייה במסגרת אחת מישיבות ההנהלה, מוזמנים אנשים מהדרג המקצועי ולא רק מזה הפוליטי, במטרה לגבש רעיונות שיגשרו על הפערים בין שתי הקבוצות – זו של המפגינים וזו של התושבים. זאת ועוד, בחמישי הקרוב ידונו המשתתפים במדיניות האכיפה העירונית עצמה נגד מפרי חוק; מדובר בעיקר במקרים בהם עוצמת הרעש חורגת מהמותר בחוק, וכן באשר לאירועים נקודתיים במסגרתם פולשים "מסיגי גבול" לשטחים פרטיים במהלך המחאות.

תלונות על רעש והשגת גבול, פינוי מפגינים בירושלים, צילום: רוני שפירא

הרעיון לדיון עצמו הוצע בקבוצה הסגורה של חברי מועצת העיר, שנאלצים למצוא פתרונות על רקע הביקורת הציבורית שהולכת וגוברת בבירה סביב הנושא, ומנסים, בשלב הנוכחי, להנמיך את גובה הלהבות. עם זאת, בשיחה עם אחד מחברי מועצת העיר ירושלים, מצטיירת תמונה עגומה בכל הקשור ליישום פתרון בשטח בטווח הזמן הנראה לעין: "אנחנו מטפלים בסוגיה הזו זמן רב, ובטח בימים האחרונים", מציין.

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 1:53
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time 1:53
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions off, selected
    • default, selected

    המשטרה טענה כי ההצתה סיכנה את המפגינים עצמם. המחאה בירושלים || דוברות המשטרה

    "זה אירוע משטרתי בעיקר, כשהעירייה אחראית על הסטת קווי האוטובוסים ועל הנגשת המידע לציבור. למרות שקיימנו כמה ישיבות עם משרד התחבורה, עם מערך החירום העירוני שאחראי על הקשר עם המשטרה ועם הדוברות שאחראית על הפרסום של המהלכים הללו - את זה אנחנו ממשיכים לא להצליח לבצע כמו שצריך". בהמשך דבריו, הוסיף אותו חבר מועצה שבכל הקשור לאותו הדיון, "צריך להנמיך ציפיות. לצערי, אנחנו יכולים לצעוק אבל בסופו של דבר 'לא שמים' על חברי המועצה. אם זו הייתה החלטה של ראש העיר, לעומת זאת, דברים היו זזים כבר מחר".

    לכל אורך הקדנציה הנוכחית, בקואליציה המאוחדת, "מקיר לקיר" של ראש העיר משה ליאון נרשמים חילוקי דעות אידאולוגיים עמוקים, בעיקר בשל הסיבה שזו מונה 31 חברי מועצה מימין ומשמאל גם יחד, ללא אופוזיציה. כעת, חילוקי הדעות הללו מקבלים ביטוי גם בכל הקשור להפגנות בעיר. בתוך כך, לאחר שעלתה ההצעה לדון במתווה ההפגנות בבירה השיבה יערה ביטון דה-לנגה, חברת מועצת העיר מטעם סיעת "האיחוד הירושלמי" בראשות יוסי חביליו לשאלה האם היא בעד חסימת צירים בירושלים: "כשחרב מוטלת על המדינה והעיר שלי – כשאחים ואחיות נמקים ונושמים נשימות אחרונות, כשהבן שלי יצטרך לצאת לסכן חייו לשווא, אחייניי כל ילדינו, על מזבח שלמות הממשלה הארורה בתולדות ישראל – חסימת כבישים היא מחיר שצריך לשלמו".

    בניין עיריית ירושלים, צילום: אורן בן חקון

    בתגובה לכך, חבר מועצה נוסף השיב לה: "אל תשכחי שגם אני יכול לחשוב אותו הדבר על מקרה הפוך מחר. מה שלגיטימי למחנה שלך, לגיטימי גם לשלי, אלא אם את לא ממש מבינה מה זה דמוקרטיה".

    המחאה על המחאה הצליחה לפרוץ את גבולות ירושלים, כאשר זו הגיעה גם לפתחו של המשרד להגנת הסביבה בראשותה של השרה עידית סילמן. גורמים בסביבתה של סילמן הודו בשיחה עם "ישראל היום" כי בימים האחרונים התקבלו תלונות רבות על "מפגעי רעש בעוצמות גבוהות ולמשכי זמן ארוכים שעוברים את גבול הטעם הטוב", בסמוך למוקדי ההפגנות המרכזיים בבירה. למעשה, אין זו הפעם הראשונה שמשרדה של סילמן נקשר לאירועי המחאה העומדים במוקד המחלוקת; החל מרגע פתיחת קבוצת הווטסאפ העירונית אתמול, שבינתיים הספיקה להתמלא ולהביא לפתיחתה של קבוצה נוספת, תושבי העיר ואף חברי מועצה מציעים לפנות למשרד לאיכות הסביבה על מנת שזה ישלח פקחים לבתים הסמוכים למוקדי ההפגנות, במטרה לבחון את עוצמות הרעש שנשמע מבחוץ.

    מפגינים בירושלים, צילום: אורן בן חקון

    הצעה נוספת העלתה לפנות בכתב לראש אגף מניעת חשיפה לרעש במשרד, אינג' רועי גוטליב, על מנת לקדם אכיפה בנושא. בין היתר, מובילי הקבוצה ציינו בדלתיים סגורות כי נכון לכרגע, לצד הניסיון לרתום את העירייה למאמץ, הם לא פוסלים להפגין בעצמם מול ביתו של ראש העיר ומול ביתו של מנכ"ל העירייה.

    ולמרות כל אלה, בקבוצות המשותפות יש מי שבחרו להפוך את הדיון לפוליטי ואלים. חרף הבהרות חוזרות ונשנות כי המטרה המרכזית היא למצוא פתרון יעיל, שיצליח לרצות את שני הצדדים, מספר משתתפים הציעו לחסום, פיזית, את המחאות בתגובה, להשתמש בפצצות סירחון נגד מפגינים ואף להשתמש באלימות כדי לפנות את הדרך. אחרי ההודעות הללו, שפעמים רבות נמחקות בקבוצות הווטסאפ, מובילי הקבוצה מתעקשים: "אפשר להפגין בשמחה, תוך התחשבות בתושבי העיר. חובה למצוא פתרון שירצה את שתי הקבוצות".

    אך עדיין, חשוב לציין כי באותן הקבוצות מציעים גם פתרונות ״אגרסיביים״ יותר, דוגמת הגעה למוקדי ההפגנות עם רמקולים שיופעלו כלפי המפגינים והגשת תביעות אישיות וייצוגיות מצד בעלי עסקים בשכונות בהן ההפגנות מתקיימות.

    "למצוא פתרון שירצה את שתי הקבוצות", מפגינים בירושלים, צילום: רויטרס

    גם בעת הזו בעיריית ירושלים לא מאשרים או מכחישים כי יסייעו לתושבי העיר מול ערכאות משפטיות בסוגיה, ומציינים כי "העירייה קשובה לטענות התושבים אשר מתלוננים כבר שנים רבות ובוודאי ביתר שאת בתקופה האחרונה, על המטרדים הקיימים במרחב הציבורי, בקרבת בתיהם, כתוצאה מההפגנות והמחאות באזור בית ראש הממשלה. הדיון הקרוב בעירייה יתקיים בשיתוף הדרגים המקצועיים הבכירים הנוגעים לדבר. באשר לעצם קיום ההפגנות באזור, הרי שלעירייה אין שום מעמד בנושא, שכן האישור לקיום הפגנה או סירוב לקיימה הינו בסמכות משטרת ישראל בלבד. באשר להסרת שילוט לא חוקי, זו נעשית כמעשה שבשגרה, תוך שימת דגש לפעילות האכיפה והניקיון השוטפת של עיריית ירושלים".

    טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

    כדאי להכיר