הנשיא יצחק הרצוג התייחס הבוקר (חמישי) למערכת המשפט ולחקיקה המתוכננת בעניינה. בדבריו בוועידת החינוך של מרכז ישיבות ואולפנות בני עקיבא ו"מקור ראשון", התייחס למקורות היהודיים עליהם מושתתים יסודות המשפט במדינה וטען: "צריכים להמשיך לכבד את מערכת המשפט".
הרצוג אמר: "אנחנו עם שהניח את היסודות למשפט המודרני במשפחת העמים. אנחנו העם שאומות שלמות העתיקו מממנו ומעקרונות היהדות את 'צדק, צדק תרדוף'. אנחנו עם שתמיד כיבד את עולם המשפט ואנחנו צריכים להמשיך לכבד את מערכת המשפט ואת עולם המשפט. אפשר להתווכח, אבל יש דרך להתווכח. אני מאוד מודאג מכיפופי ידיים, פעם חוק, פעם פסק דין. אני כל כך מודאג שאני מרגיש שאנחנו לפני פיצוץ".
בהמשך, התייחס הרצוג לתקופה האחרונה בה אנו נמצאים: "במיוחד היום, כשאני רואה את חילופי המהלומות בתקשורת אני מודאג שאנחנו לפני פיצוץ במערכת המשפט וזה דבר איום ונורא ודבר אבסורדי – במקום לראות את האיום בו אנו חיים אנחנו מתמקדים ומתפרקים בתוכנו על הדבר הזה. אני קורא גם היום: שבו לדבר. אפשר לפתור הרבה מאוד מהסוגיות הללו! הפסיקו עם העקיצות ההדדיות ועם הנוקשות הזו. יש פה אחריות עצומה לכל צד. אף אחד לא יוכל לרחוץ בניקיון כפיו. אסור לנו לפרק את מערכת המשפט, היא בסיס יסודי בקיומנו כאומה וכמדינה. היא עוברת שינויים אבל צריך לדעת לדבר ולשמוע".
בהמשך, התייחס הנשיא הרצוג לפרשת המסמכים המסווגים ומתח ביקורת חריפה על כך שנאסר על חלק מהחשודים בה להיפגש עם עורכי דינם. "מערכת המשפט גם לא פטורה מביקורת", קבע. "אני מאוד מודאג, כמי שמאמין בזכויות אדם, מהשחיקה המתמשכת בפגיעה בזכויות נחקרים ועצורים. שלילת הזכות למפגש עם עורך דין, שנעשית בצורה יותר מדי חופשית וביד קלה מדי בתקופה האחרונה, מאוד מטרידה אותי".
לאחר מכן, אף ציין כי מצפה מארגוני זכויות אדם ומבכירים במערכת המשפטית למחות נגד הסוגיה. "אני הייתי מצפה שכל הפקולטה למשפטים ואנשים שעוסקים בזכויות אדם יקרינו אור על הדבר הזה. זו לא מלחמה בטרור; כשזה לא מלחמה בטרור, ובטח בסוגיות בתחומים האפורים, צריך להיזהר מפגיעה בזכויות עצורים, נחקרים ובוודאי להיזהר כפל-כפליים משלילת הזכות להיוועץ בעורך דין", אמר הנשיא.
בשאלת קיום משפט נתניהו תוך כדי מלחמה והאפשרות לבקש להפסיקו בעת הזו, אמר הרצוג: "אני מאמין בחובה לכבד את שלטון החוק. לא הרגשתי שהיה זה יום שמח לראות את רה"מ בבית המשפט, וכל אזרח צריך לחוש כך. כן אומר שתמיד אפעיל את כל סמכויותיי על פי צו מצפוני ועל פי הכללים הנהוגים בעניין הזה, וזה מחייב. אנשים צריכים לבקש, לרצות, ודברים ייבחנו, אבל כרגע זה לא על הפרק, זה לא התבקש. זה תהליך שיש בו הרבה גורמים שמעורבים".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו