"מוטגים" בזיל הזול: כך הפך הכפר הפלשתיני לאימפריית הברחות

הכפר ברטעה שבשומרון הפך ללהיט בקרב הישראלים בשל תעשיית זיופים לא קטנה • בכל שבוע מגיעים אליו עשרות אלפי ישראלים, שמעודדים את התעשייה שפוגעת בסוחרים הרשמיים • "הפסדים של מיליארדים לכולם" • אמיתי הורוביץ: "יש כבר יותר מ־150 אלף זוגות נעליים מזויפים בשטח"

שוטרי מג"ב בוחנים סחורה באחת מהחנויות בכפר. צילום: דוברות המשטרה

"עללא מודה – מוטגים", נכתב באותיות גדולות ובשגיאת כתיב בולטת בחנות ברחוב הראשי של הכפר ברטעה. את השוטרים רעולי הפנים זה פחות הצחיק. הם פשטו על החנות, ועל רבות נוספות, כדי למצוא בהן מותגים מזויפים וסיגריות מזויפות.

בסוף המבצע הם יצאו עם שלל בשווי של לא פחות מחצי מיליון שקלים מחנות טבק בכפר, ומדובר רק בטיפה בים. כך הפך כפר פלשתיני באמצע שום מקום לבירת הזיוף של המדינה וללהיט אדיר בקרב עשרות אלפי ישראלים.

שוטרי מג"ב בפתח החנות "עללא מודה - מוטגים", צילום: דוברות המשטרה

ברטעה הוא כפר שנמצא בלימבו, פשוטו כמשמעו. עם הקמת גדר ההפרדה הוחלט להכניס חלק מצפון השומרון, מעבר לקו הירוק, אל תוך שטח ישראל דה־פקטו. יישובים כמו שקד, ריחן וחיננית, שעדיין נמצאים בשטח השיפוטי של מועצת שומרון, נמצאים בפועל בצד השני של המחסום - בצד הישראלי. לצידם נמצא כפר קטנטן, כ־4,300 תושבים בסך הכל, מחציתו בתוך הקו הירוק ומחציתו מחוצה לו, ובין הצדדים כיכר קטנה וכביש. יש מושל פלשתיני וראש כפר ישראלי, לוחיות ירוקות וצהובות, תעודות ירוקות וכחולות, בני משפחה שמחציתם אזרחי ישראל ומחציתם לא.

טרור משמעותי אין בכפר. אמנם חצי מתושביו הם פלשתינים, אך הם מבינים שהם גרים בצד השני של גדר ההפרדה ויש להם כל אינטרס להיות בצד של אום אל־פחם ולא בצד של ג'נין. אך פשיעה יש בכפר בהיקפים מטורפים בשל הלימבו שהופך את הכפר לאזור סחר חופשי מטעם עצמו - אירוע ביזארי שיכול להתרחש רק במדינת ישראל.

"אם תספור את כמות הסיגריות שמגיעות מהרשות הפלשתינית לברטעה לפי מספר הנפשות, תגלה שכל תושב שם מגיל 3 מעשן שלושה פקטים ביום", אומר יגאל ויין, מנכ"ל הפדרציה לקניין רוחני. בשבוע שעבר הוא היה שותף לפשיטה שערכו שוטרי משטרת אריאל ועירון, יחד עם צה"ל ומג"ב ובשיתוף פעולה עם לשכת המסחר, על הכפר הקטן.

הפלשתינים מנצלים את הלימבו שאליו נקלעו כדי להפוך את הכפר לאזור של סחר חופשי, פשוטו כמשמעו. סחורה שמגיעה ממפעלים שמייצרים מותגים מזויפים עוברת בקלות את מחסום ריחן הסמוך, מכיוון שהיא מיועדת לכפר פלשתיני והמאבטחים כלל לא אמורים לבדוק את התוצרת אלא רק לוודא שאין במשאיות סכנה ביטחונית. בכפר הקטן מוכרים את הסחורה לישראלים, עשרות אלפי קונים ולא מעט סוחרים, ו"דופקים" קופה. הסיגריות, למשל, נמכרות ברשות במחיר נמוך בהרבה בשל המיסים המשמעותיים על טבק בישראל.

"חגיגה מטורפת"

"סוחרים מכל הארץ מגיעים לפה, קונים את הסחורה המזויפת או את הסיגריות ברבע מהמחיר בישראל", מפרט ויין.

"יש כאן חגיגה מטורפת, הפסדים של מיליארדים לכולם. בכל יום מגיעים לכאן סוחרים, ובכל שישי ושבת מגיעים לכאן 50 אלף ישראלים, מכל הארץ, כדי לרכוש סחורה. יש לך תיקים של 'לואי ויטון' בזיל הזול, שעוני 'רולקס', והכל מזויף. סיגריות? בארץ אתה קונה ב־40 שקלים לקופסה ופה בעשרה שקלים. ועוד לא התחלנו לדבר על כמויות הביצים שיוצאות מפה, והבשר, שעליו אף אחד לא מפקח. זה דקה מחריש, פריים לוקיישן".

חפיסות סיגריות מזויפות שאותרו בפשיטה על הכפר, צילום: דוברות המשטרה

עשרות קונטיינרים המכילים סחורה מזויפת מגיעים למחסן גדול בנקודה מסוימת ביו"ש, במטרה להיות מופצים כביכול בתוך יו"ש. הסוחרים מגיעים אליהם ומפיצים בכל רחבי ישראל.

ברטעה הפך ללהיט בדרך זו. בכל שבת מגיעים לכפר עשרות אלפי ישראלים מכל הארץ. בניגוד לערים כמו קלקיליה, הם אינם מסתכנים באופן דרמטי מכיוון שהם כביכול בשטח בתוך הקו הירוק. בברטעה, אגב, נהנים חלקית גם מרשת ביטחון ככל שמדובר בהחרמת ציוד ובתשלום מיסים - ברשות לא גובים את המיסים שמגיעים להם מכיוון שהכפר מעבר לגדר ההפרדה, בעוד הרשויות הישראליות מתקשות מצידן לאכוף מכיוון שמדובר בכפר פלשתיני.

"פגיעה במותג"

קבוצת תמוז היא אחת מהנפגעות הגדולות של התופעה. מדובר ביבואנים הבלעדיים של חברת בלנסטון ב־30 השנים האחרונות, אך המסחר הבלתי חוקי עושה שמות גם במכירות שלהם וגם בשמם הטוב.

"הזייפנים לקחו מגפיים של בלנסטון, הכינו מהם תבנית ומייצרים בחברון ובכל יו"ש נעליים שנראות על פניו זהות לנעליים שלנו. קופסה זהה, נעליים זהות, על פניו. הזיוף מגיע לארץ, ואנשים מוכרים את זה דרך פייסבוק, טלגרם וקבוצות ווטסאפ", מסביר אמיתי הורוביץ, מנהל הפיתוח של החברה וחבר לשכת המסחר. "בתמונות קשה לזהות את הזיוף, אבל ברגע שמקבלים את הנעל קל לזהות - הסוליה של בלנסטון היא מחומר מיוחד, ובשטחים יוצקים פנימה פלסטיק. המחירים של הזיוף הרבה יותר נמוכים, בין 150 ל־300 שקלים, לעומת 600 שקלים למותג המקורי".

הורוביץ אומר שמדובר בנזק עצום. "יש יותר מ־150 אלף זוגות נעליים מזויפים בשטח. זו פגיעה בנו, בצרכן ובמדינה. כולם סובלים מהזיוף הזה, ואנשים חושבים שהם מרוויחים מכך שהם קונים בלנסטון בזול".

בשבוע שעבר נערך מבצע מיוחד בברטעה. כוחות גדולים פשטו על הכפר הקטן ותפסו סחורה בכמות גדולה. שוטרי תחנת אריאל, לוחמי מג"ב איו"ש ופקחי הפדרציה לקניין רוחני פשטו, בין השאר, על עסק למכירת מוצרי טבק. במהלך הפעילות החרימו הכוחות כ־413,520 קופסאות סיגריות מזויפות בשווי של כ־660 אלף שקלים, וכן החרימו מאות פריטי אריזה של מוצרי טבק המשמשים לטשטוש של סימני הזיוף.

סגן ניצב דניאל אגם, מפקד תחנת אריאל, מספר כי מדובר בעבודה סיזיפית שמבצעים השוטרים במטרה לבלום את התופעה. "אנחנו פועלים כחלק ממאמץ מרחבי בכל הנושא של המשילות ואכיפת החוק בכפרים הפלשתיניים שנמצאים בשטחי C", הוא מסביר. "זה בא לידי ביטוי במגוון דרכים".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר