Loading...

פרופ׳ אמנון רובינשטיין, על עתיד החברה הישראלית// דוברות אוניברסיטת רייכמן

בגיל 92: הלך לעולמו השר לשעבר אמנון רובינשטיין

רובינשטיין נכנס לפוליטיקה ב-1977, ובמשך 25 שנים כיהן בתפקידי מפתח, בהם שר החינוך • בין השאר נודע בקידום חוקים כגון חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק • בין השאר זכה בפרס ישראל למשפטים • נשיא המדינה יצחק הרצוג ספד לו: "מורה דרך במשפט חוקתי וציבורי לדורות של משפטנים, זכיתי גם אני ללמוד ממנו"

השר לשעבר, פרופ' אמנון רובינשטיין הלך היום (חמישי) לעולמו בגיל 92. רובינשטיין, חתן פרס ישראל לחקר המשפט, כיהן כשר בארבעה משרדים, ביניהם משרד התקשורת ומשרד החינוך. במהלך שנותיו בפוליטיקה, כחלק ממפלגת ד"ש ובהמשך מרצ, תרם רבות לקידום יצירת חוקה לישראל והיה יוזם של הצעות חוק רבות, ביניהן חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק. בשנים האחרונות היה דיקן בבית הספר למשפטים של אוניברסיטת רייכמן. 

פרופ' אמנון רובינשטיין, צילום: אריק סולטן

רובינשטיין נולד ב-5 בספטמבר 1931, לאהרן ורחל, שעלו מפולין. לאחר לימודיו התיכוניים שירת בצבא כקצין בחיל התותחנים. לאחר סיום שירותו הצבאי, למד משפטים, כלכלה ויחסים בינלאומיים באוניברסיטה העברית בירושלים. את התמחותו בעריכת דין עשה בפרקליטות המדינה וכן אצל עורך הדין חיים צדוק, שכיהן גם בעבר כשר המשפטים. בשנת 1960 קיבל תואר ד"ר למשפטים מהבית הספר לכלכלה בלונדון (LSE). 

לאחר מלחמת יום הכיפורים החל בפעילות ציבורית, כאשר הקים את תנועת "שינוי". בהמשך חבר ליגאל ידין ויחד הקימו את מפלגת ד"ש, שזכתה ב-15 מנדטים בבחירות 1977. חלקים במפלגה הצטרפו לממשלת בגין שקמה, אך רובינשטיין סירב להיכנס, מה שגרם לפיצול וליצירת מפלגת שינוי, בראשות רובינשטיין, שנבחרה לכנסות ה-10, ה-11 וה-12. בשנת 1992 שינוי אוחדה עם מפלגת ר"צ ומפלגת מפ"ם והוקמה מפלגת מרצ.

במהלך פעילותו הפוליטית, תרם רבות לקידום חוקה לישראל, ובמהלך הכנסת ה-12, יזם רובינשטיין את הצעת חוק יסוד: זכויות האדם והציע את פיצולו לארבע הצעות חוק נפרדות, בהן חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק. פיצול זה הביא לפריצת דרך, ולקבלתן של שתי ההצעות. 

ב-1984 כיהן כשר בממשלת האחדות בראשות שמעון פרס. לאחר הקמתה של ממשלת רבין, בבחירות 1992, מונה לשר המדע והטכנולוגיה ולשר האנרגיה והתשתיות. ב-1994 החליף את שולמית אלוני, מנהיגת מרצ והתמנה לתפקיד שר החינוך, התרבות והספורט.

פרופ' אמנון רובינשטיין ז"ל, צילום: דורון גלעד

בשנת 1999, במה שנחשב לאחד מהאירועים המביכים בתולדות הכנסת, יו"ר הכנסת אברום בורג קיבל הודעת כזב בעקבותיה עמדו חברי הכנסת דקת דומייה לזכרו של רובינשטיין בעודו חי ונושם. ביולי 2002 הודיע כי יפרוש מהכנסת. 

בהמשך כיהן כדיקן בית הספר רדזינר למשפטים במרכז הבינתחומי הרצליה (אוניברסיטת רייכמן כיום) ואף מונה לתקופה קצרה לנשיא האוניברסיטה. בשנת 2006 זכה בפרס ישראל לחקר המשפט. הוא התגורר בתל אביב, היה נשוי לעורכת הדין רוני רובינשטיין, הם הורים לשניים וסבים לנכדים.

"אמנון המנוח היה אחד ממקימי המדינה לאחר הקמתה", אמר יו"ר הכנסת לשעבר אברום בורג.  "כשהמבנה החיצוני כבר היה על עומדו, והיה אחד מגדולי הבנאים של החוקה הלא חוקתית שלנו".

"זכיתי לעבוד איתו בקרבה גדולה כשהוא היה שר החינוך ואני יושב ראש ועדת החינוך של הכנסת. תפיסת העולם והליכות העולם שלו הפכו כל שיחה איתו לשיעור והשראה. וביני לביני אני מתפלל שאולי שוב זאת שמועת שווא. והוא עוד מהלך ביננו כאחד מאותם ענקים מייסדי המקום, מעמודי התבל הישראלי. יהי זכרו ברוך". 

נשיא המדינה יצחק הרצוג ספד לרובינשטיין: "מורה דרך במשפט חוקתי וציבורי לדורות של משפטנים. זכיתי גם אני ללמוד ממנו. הוא היה איש ציבור למופת שפרץ דרכים רבות, הן בתחום המשפט, הפוליטיקה, החינוך וההשכלה הגבוהה – בין היתר כשר חינוך, והן בעוד זירות מגוונות ומשפיעות".

שר המשפטים לשעבר, גדעון סער כתב בחשבון ה-x שלו: "שמעתי בצער על פטירתו. בשדה המחקר המשפטי העלה רובינשטיין תרומה גדולה לפיתוח המשפט החוקתי וכחבר הכנסת - לזכויות האדם. כשר החינוך הוביל רובינשטיין את מהפכת המכללות שפתחה את שערי האקדמיה לציבור רחב". 

חברת הכנסת ויו"ר מרצ לשעבר זהבה גלאון, ספדה לו גם היא ואמרה: "הכרתי את אמנון רובינשטיין ב-1992 כשר״צ, מפ״ם ושינוי התאחדו למרצ. אמנון תמיד היה מחויב לשלטון החוק לחינוך ולמנהל תקין ותמיד היה אורים ותומים בענייני משפט. היה אדם ישר, נעים ומבריק. כואב שהוא לא איתנו עוד וכואב אפילו יותר שהוא הלך בימים האלה, שהם הדבר האחרון שהוא ראה ממדינת ישראל שאותה אהב ואותה שירת כל חייו. יהי זכרו ברוך".

מאוניברסיטת רייכמן נמסר כי "האוניברסיטה אבלה על לכתו של חתן פרס ישראל ושר החינוך לשעבר, פרופ' אמנון רובינשטיין. פרופ' רובינשטיין היה שותף להנחת התשתית החוקתית של חוקי היסוד ולחיזוק מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית.

"תרומתו הגדולה של פרופ‘ אמנון רובינשטיין לתרבות החברה הישראלית ולחיים הציבוריים היא רבגונית וייחודית. לאמנון רובינשטיין תרומה והשפעה בתחום המשפט, עיצוב האקדמיה, תחום החקיקה והמאבק על דמותה הציונית הלאומית והכלל אנושית של מדינת ישראל. פרופ' רובינשטיין כיהן כדיקן בית ספר הארי רדזינר למשפטים באוניברסיטת רייכמן, וכמשנה לנשיא האוניברסיטה".

הנשיא המייסד ויו"ר דירקטוריון אוניברסיטת רייכמן, פרופ' אוריאל רייכמן, ספד לו: "פרופ' רובינשטיין היה חבר יקר, שותף לדרך ואיש חזון עם תרומה אדירה לאקדמיה הישראלית ולפתיחת שערי ההשכלה הגבוהה. מסלול חייו של אמנון משקף מתחילתו את היצירתיות והרגישות החברתית לכלל ישראל, מסירותו למדינת ישראל ולעם היהודי, ובפרט לחינוך ולהנחלת ערכי ההומניזם והציונות לצעירים ולדור העתיד שלנו. איבדתי היום מורה, חבר ושותף לדרך שהשפיע עלי רבות במסע חיי. זהו יום עצוב בשבילי, ואני בטוח שבשביל עוד רבים אצלנו באוניברסיטה ובחברה הישראלית. שכלנו היום דמות מופת שהנחילה תפיסת עולם ששילבה מחויבות לאומית עד כלות ואת ערכיה הכלל אנושיים של החברה הישראלית".

הלווייתו של פרופ' רובינשטיין תתקיים ביום שני בשעה 13:00 בבית העלמין בקריית שאול, ארונו יוצב ביום שני בשעה 11:00, באוניברסיטת רייכמן

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...