התנועה לאיכות השלטון בישראל פרסמה ניתוח מעמיק של המתווה לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים שהציגו ביום חמישי האחרון שר המשפטים יריב לוין ושר החוץ גדעון סער.
לטענת התנועה המתווה יהפוך את הוועדה לבחירת שופטים לגוף פוליטי מובהק, תוך פגיעה משמעותית בעצמאות מערכת המשפט.
״המתווה יוצר רוב פוליטי מובנה של 6 מתוך 9 חברים בוועדה, תוך החלפת נציגי המקצוע מלשכת עורכי הדין בנציגים פוליטיים. בנוסף, המתווה מעניק לקואליציה ארבעה נציגים בוועדה במקום שלושה כיום, ומאפשר מינוי שופטים לעליון גם ללא הסכמת נציגי הרשות השופטת״, אמרו בתנועה.
עו"ד סתיו להב לבנה, מנהלת מחלקת מדיניות וחקיקה בתנועה לאיכות השלטון: "המתווה המוצע אינו תיקון קוסמטי כפי שמנסים להציגו, אלא מהווה שינוי דרמטי שיוביל לפוליטיזציה מוחלטת של הוועדה לבחירת שופטים, של הליך בחירת השופטים ושל מערכת המשפט כולה. בימים טרופים אלו, כשישראל במלחמה ו-98 חטופים עדיין נמקים בשבי, זה לא הזמן לבצע שינויים כה דרמטיים במבנה המשטר הדמוקרטי הישראלי."
התנועה מזהירה כי המתווה מציב תנאים בלתי-אפשריים לפסילת חקיקה וחוסם כמעט לחלוטין את האפשרות לפסילת חוקי יסוד. "המשמעות היא פגיעה קשה ביכולת בית המשפט לקיים ביקורת שיפוטית אפקטיבית ולהגן על זכויות האזרח," מוסיפה עו"ד לבנה להב.
לטענת התנועה, שינויים בסדר גודל כזה יש לעשות רק במסגרת כינון חוקה למדינת ישראל, בהסכמה רחבה ותוך ייצוג הולם לכלל הצדדים במדינה.
נשיא המדינה יצחק הרצוג התייחס אמש למתווה שינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים וקרא להידברות בין הקואליציה לאופוזיציה: "לא כל הושטת יד היא חורבן הדמוקרטיה או אובדן משילות. זה הזמן להתעלות לגודל השעה".
View this post on Instagram
אחרי פגישתו עם יזהר שי ודדי שמחי, מיוזמי המתווה, אמר הנשיא: "יזהר ודדי קמו מתוך השבר הנורא, עשו מעשה והניחו הצעה לפשרה והסכמות בסוגיה הקשה והכואבת שמפלגת ומאיימת עלינו. אני סבור שהצעתם ראויה לדיון מעמיק ומכובד, שיכלול הקשבה ובהחלט גם ביקורת בונה. יש בה מרכיבים שעלו מהצדדים השונים בהידברות בבית הנשיא ומרכיבים חדשים - אלה וגם אלה צריכים עיון ודיון משותף".
"אני שב וחוזר על קריאתי מהחודשים האחרונים - להיכנס בדחיפות לשיח מקיף, להידברות ולחשיבה מקורית ויצירתית שמציבה בעדיפות עליונה את טובת העם והמדינה היהודית והדמוקרטית שלנו. צריך לעשות מאמץ לעצור את הקרע הנורא בעמנו ולהגיע להבנות והסכמות. אנחנו חייבים לפתור את המשבר הזה אחת ולתמיד".
עוד אמר הנשיא הרצוג: "קראתי ושמעתי בעיון את עמדות התומכים בהצעה והמתנגדים לה. ראיתי טיעונים חשובים ששמו במרכז את הדמוקרטיה הישראלית, ולא פחות חשוב - את הצורך למצוא את שביל הזהב שיוציא אותנו מהמשבר הזה. לא כל הושטת יד היא חורבן הדמוקרטיה או אובדן משילות. בית המשפט העליון הוא מוסד קריטי במדינת ישראל ובמארג הדמוקרטי שלנו. השמירה עליו ועל עצמאותו היא חובה המוטלת על כולנו".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו