ועדת החקירה לפרשת הצוללות שלחה מכתבי אזהרה לחמישה נחקרים, בהם ראש הממשלה בנימין נתניהו. מכתבי אזהרה נוספים שלחה גם לשר הביטחון לשעבר בוגי יעלון ולראש המל"ל וראש המוסד לשעבר יוסי כהן, מפקד חיל הים בשנים 2011-2016, רם רוטנברג ועובד מל"ל בשנים 2010-2016, אבנר שמחוני.
על רה"מ נכתב כי "התנהלותו של מר נתניהו בנושאים הנחקרים על ידי הוועדה הובילה לשיבוש עמוק ושיטתי בתהליכי עבודה ובניין הכח ולפגיעה במגנוני קבלת החלטות השורה של סוגיות רגישות. בכך סיכן את ביטחון המדינה ופגע ביחסי החוץ ובאינטרסים כלכליים של מדינת ישראל".
מטעמו של ראש הממשלה נמסר בתגובה: "רה"מ נתניהו קובע שהצוללות הן יסוד מרכזי בביטחון הלאומי של ישראל ובהבטחת קיומה נגד איראן שמנסה להשמידנו. רכש הצוללות וכלי השייט לא רק שלא פגע בביטחון המדינה - הוא מבטיח את קיומה. ההיסטוריה תוכיח שגם בנושא הזה ראש הממשלה נתניהו צדק וקיבל את ההחלטות הנכונות לביטחון ישראל".
הוועדה כתבה כי "מהתמונה המצטיירת בפני הוועדה בשלב זה עולה, כי בנושאים הנחקרים חל שיבוש עמוק בתהליכי עבודה ובמנגנוני קבלת החלטות בשורה של סוגיות רגישות. זאת, תוך יצירת סיכון לביטחון המדינה ותוך פגיעה ביחסי החוץ ובאינטרסים כלכליים של מדינת ישראל".
לפי הודעת הוועדה, הרי שמהחקירה עד כה עולה כי בנושאים הנחקרים על ידי הוועדה יוזמות בניין כוח הועלו על ידי הדרג המדיני והמל"ל ללא בחינה של צרכי הביטחון ובהתעלם ממגבלות תקציביות והתעלמו מההשלכות על המוכנות הצבאית להתמודדות עם אתגרים ביטחוניים בטווח הזמן הקצר והארוך ומצרכים אחרים של מדינת ישראל.
לדברי הוועדה, המל"ל, אז בראשותו של יוסי כהן, הפך מגוף מטה לזרוע ביצועית של ראש הממשלה ופעל במקביל ובסתירה למשרד הביטחון ובתחומי האחריות והמומחיות של משרד הביטחון, חיל הים חבר למל"ל ולדרג המדיני במטרה להביא להתעצמות החיל על חשבון צרכים ביטחוניים אחרים תוך עקיפת צה"ל ומשרד הביטחון.
עוד מציינת הוועדה כי עד כה עולה כי הנושא של מכר צוללות גרמניות למצרים "טופל באופן כאוטי בערוצים מקבילים, ללא מעקב אחר ביצוע החלטות, ותוך הסתרה מגורמים רלוונטיים". וכי "מגעים דיפלומטיים רגישים נוהלו בחוסר מקצועיות, בחוסר זהירות ללא תאום וקו מדיני מוגדר. הלהיטות לקדם רכש ושיבוש התהליכים הסדורים פגעו בכוח המיקוח של מדינת ישראל והביאו להפסד כלכלי שנאמד במיליארדי שקלים".
הוועדה כתבה כי "מערכת הביטחון וחיל הים ניצלו את הצורך בהגנה על מאגרי הגז כדי להגדיל את צי הספינות שלא על חשבון תקציב הביטחון ותוך הצגת הספינות כמיועדות אך ורק להגנה על אסדות הגז. מיד לאחר שהממשלה אישרה רכש של ספינות ייעודיות להגנה על מאגרי הגז, חיל הים יחד עם המל"ל, ובשלב מסוים גם מערכת הביטחון, פעלו בניגוד להחלטת הממשלה ורכשו ספינות שונות (גדולות ויקרות) מאלה שאושרו".
משמעות מכתבי האזהרה לחמשת הבכירים היא כי הם עלולים להיפגע ממסקנות הוועדה הסופיות וכי הם זכאים כעת לגייס עורך דין שיציג את גרסתם בפני הוועדה. הוועדה מציינת כי יש לחמישה 30 יום לעשות זאת.
מה הן סמכויות הוועדה?
ועדת חקירה ממלכתית מוסמכת לזמן עדים ולחייב אותם להשיב על שאלותיה, וכן רשאית לחייב רשויות מדינה או אזרחים פרטיים למסור לה חומר שעשוי לסייע בחקירה. אין אפשרות להשתמש בחומר הנאסף בידי הוועדה כראיה במשפט פלילי, ובגמר דיוניה עליה להגיש דו"ח הכולל ממצאים והמלצות.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו