שר המשפטים יריב לוין התעלם מהתראות ולא האריך תקנה המאפשרת לשופטים לגזור עונשי עבודות שירות במקום עונשי מאסר. בסנגוריה הציבורית חוששים כי עם פקיעת התקנה, שופטים ייאלצו לגזור יותר עונשי מאסר בפועל, דבר אשר יפגע בנאשמים ויעמיס על בתי הסוהר. גם כאשר משרד המשפטים הכין תזכיר חוק מתאים, לוין זנח את העניין.
בשנת 2015 המליצה ועדת דורנר לאפשר לשופטים לתת עונשים מקלים יותר כחלופה לעונשי המאסר בפועל, בין השאר, להגדיל את מגבלת ששת חודשי עבודות השירות שניתן לגזור עד תשעה חודשים. הכנסת אימצה את ההמלצה וחוקקה הוראת שעה כזו גם בכדי להעניק לשופטים מרחב גדול יותר לגזירת עונשים שאינם מאסר בפועל, וגם כדי לצמצם את עומס האסירים הרב על בתי הסוהר. מאז, מאריכה הכנסת את תוקף הוראת השעה.
בשבת הקרובה תפוג הוראת השעה אך שר המשפטים לוין אינו פועל להאריכה. ממועד זה תמנע משופטים האפשרות להמיר עונשי מאסר בפועל של תשעה חודשים לתשעה חודשי עבודות שירות. את שיעור הנזק ניתן לאמוד מנתוני המורשעים בעבודות שירות: בשנת 2020 למשל נגזרו עונשים של בין חצי שנה לתשעה חודשי עבודות שירות על 1,232 מורשעים הודות לתקנה. בלעדיה, רבים מהם היו נאלצים לרצות עונשי מאסר בפועל.
בהרב מיארה: לוין ביקש לקדם תיקון חקיקה לצמצום הביקורת השיפוטית בעילת הסבירות
שינויים מהפכניים בסדר הדין האזרחי: דיונים מקוונים וביטול תפקיד המזכיר המשפטי
פרסומת | דור ההמשך: בוגרי נבחרות המדעים מגדלים את מדעני העתיד
"לשם האיזון": הרצוג ולוין בוחנים אפשרות חנינה לאסירים יהודים ביטחוניים בצל שחרורי המחבלים
הוראת השעה אפשרה למשל לבית המשפט המחוזי בחיפה לגזור על אריה שיף תשעה חודשי עבודות שירות ולהימנע מלגזור עליו מאסר בפועל. שיף בן ה-71 מערד ירה למוות בבדואי שגנב את רכבו.
השופטת רויטל יפה כץ כתבה בגזר הדין כי עבירה כמו זו שעבר שיף "אמורה לגרור אחריה ענישה משמעותית", אך עם זאת תהתה "האם סביר היה לצפות מהנאשם להתעלם מהסכנה שחש?" והוסיפה כי "מבלי להקל ראש בתוצאה הקשה של מעשי הנאשם, הקרבה לסייג ונסיבותיו האישיות המיוחדות והחריגות של הנאשם מחייבים הקלה של ממש בעונשו". הוראת השעה היא שאפשרה לשופטת להקל עם שיף.
חרף נחיצות הוראת השעה, גם כאשר גורמים בסנגוריה הציבורית ובמשרד המשפטים פנו אל לוין, זה התעלם מן הפניות. בסוף ינואר הקדימו במשרד המשפטים והכינו עבור לוין תזכיר חוק מתאים, זה אושר בוועדת השרים לחקיקה אולם מאז נזנח על ידי השר.
משר המשפטים יריב לוין נמסר: "לצערנו נראה שאין אפשרות להשלים את החקיקה בכנסת בגלל עומס חקיקה במליאה לפני סוף המושב".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו