סערה בעקבות החרם של "בן אנד ג'ריס": "גלידות יש הרבה - מדינה יש לנו רק אחת"

רה"מ בנט תקף בחריפות את חברת הגלידות שהחליטה להפסיק למכור את מוצריה "בשטחים הפלשתיניים הכבושים" • שר החוץ לפיד: "כניעה מבישה לאנטישמיות" • נתניהו: "כעת אנו הישראלים יודעים איזו גלידה לא לקנות" • שלום עכשיו: "העולם מבחין היטב בין ישראל הריבונית לבין השטחים הכבושים"

פרסומת לבן אנד ג'ריס בפיצריה באפרת, צילום: חנן גרינווד

החלטתה של חברת הגלידות "בן אנד ג'ריס" להפסיק למכור את מוצריה "בשטחים הפלשתיניים הכבושים" חוללה סערה רבה ונדירה בהיקפה בארץ, וגררה גל תגובות נרחב מכל קצווי הקשת הפוליטית.

"גלידות יש הרבה, מדינה - יש לנו רק אחת", אמר רה"מ נפתלי בנט, "בן אנד ג׳ריס החליטה למתג את עצמה כגלידה אנטי-ישראלית. זו החלטה שגויה מוסרית ואני מאמין שתתברר גם כשגויה עסקית (ההדגשה במקור; א"פ). החרם על ישראל - דמוקרטיה מוקפת איי טרור - משקף אובדן דרך מוחלט. החרם לא עובד ולא יעבוד, ונילחם בו בכל הכוח".

שר החוץ יאיר לפיד קבע מצידו כי "ההחלטה היא כניעה מבישה לאנטישמיות, ל-BDS ולכל מה שרע בשיח האנטי ישראלי והאנטי יהודי. אנחנו לא נשתוק להם. ליותר מ-30 מדינות בארה"ב יש חוקים נגד כניעה ל-BDS, שעברו בשנים האחרונות. אני מתכונן ללכת אחת אחת, ולדרוש מהן להפעיל את החוקים האלה נגד בן אנד ג'ריס, מפני שהם לא יתייחסו אלינו בצורה כזאת בלי להיתקל במענה".

בתגובה הרשמית של משרד החוץ נמסר כי "זו החלטה מפלה ולא מוסרית המייחדת לרעה את ישראל, פוגעת בישראלים ופלשתינים כאחד, נותנת רוח גבית לקבוצות קיצוניות ובריוניות - ולא רק שאינה מקדמת את השלום, אלא מחזקת את מתנגדי הפיוס בין העמים ואת הקוראים לחיסולה של מדינת ישראל".

ראש האופוזיציה, בנימין נתניהו, בחר להגיב בשפה האנגלית להחלטתה של החברה האמריקנית. "כעת אנו הישראלים יודעים איזו גלידה לא לקנות", צייץ בחשבון הטוויטר שלו. אליו הצטרפה שרת הפנים, איילת שקד, שהפטירה כבדרך אגב: "נסתדר בלעדיכם. הגלידה שלכם לא עולה בקנה אחד עם הטעם שלנו".

ח"כ מיקי זוהר (ליכוד) היה לקוני יותר: ‏"בן אנד ג׳ריס לא תחסר לישראל. ‏ישראל תחסר לבן אנד ג׳ריס". מאידך, שר האוצר אביגדור ליברמן צייץ בבדיחות: "אם כבר גלידה אז רק בכפית רב פעמית" - תוך שהוא מרפרר להחלטת הממשלה מוקדם יותר היום בנושא המס על כלים חד פעמיים.

מנגד, בתגובה מתריסה או מחויכת - תלוי בעיני המתבונן - העלה ח"כ איימן עודה (הרשימה המשותפת) את תמונתו כשהוא אוחז בגביע גלידה של בן אנד ג'ריס, תחת הכיתוב: "הדיאטה הלכה טוב עד עכשיו".

שרת התפוצות לשעבר, עומר ינקלביץ', צייצה בטוויטר כי "‏ההתיישבות ביו"ש שווה הרבה יותר מגלידה, ועל הכבוד והמורשת הלאומית שלנו בוודאי לא נוותר בגלל בן אנד ג'ריס. אלפי שנים לפניהם אברהם אבינו התיישב בארץ, אלפי שנים אחריהם עוד נתיישב כאן".

גם שי אלון, ראש מועצת בית אל, היה ציני: "עדיף שבן אנד ג'ריס יתמקדו בלהכין גלידות ולא בלהטיף מוסר. ספק אם הם בכלל יודעים היכן השטחים, שעליהם הם מדברים, נמצאים במפה. עם ישראל וההתיישבות ביו"ש שרדו דברים גרועים יותר מחרם גלידות".

אלי שבירו, ראש עיריית אריאל, הגדיר את החרם כ"החלטה אומללה" של יצרנית הגלידות. "צעד פופוליסטי וחשוך", פסק, "שמקורו בראייה צרה שאינה מכירה את המציאות בשטח, שבה ישראלים ופלשתינים משתפים פעולה במגוון רחב של תחומים. אנו מתנגדים לחרמות, ואני קורא להנהלת החברה להגיע לאזור ולראות את שיתוף הפעולה הפורה, ואף לטעום מגלידה ישראלית משובחת".

גם במועצת יש''ע התייחסו להיבט התעסוקתי של ההחלטה, אך תגובתם הייתה חריפה יותר: "לצערנו, חברת גלידות החליטה להחרים את יהודה, שומרון ובקעת הירדן, ובשל כך לגרום לפיטוריהם של מאות עובדים ישראלים בדרום. אין צורך לרכוש מוצרים מחברות שמחרימות מאות אלפי אזרחי ישראל, בגלל המקום שבו הם בחרו לגור.

"אנחנו מחזקים את ידיה של החברה הישראלית, שסירבה להחרים חלק נכבד מאזרחי ישראל, ומקווים שחברת בן אנד ג'ריס תחזור בה בהקדם מההחלטה המפלה הזאת, שמביאה רוח רעה לתחום כל כך מתוק. בימי הקיץ החמים, אנחנו ממליצים לישראלים בכל רחבי הארץ לאכול גלידות ישראליות טעימות ומתוקות, שלא כוללות פיטורי מאות עובדים ישראלים".

חריף וקיצוני עוד יותר היה ח"כ עמיחי שיקלי (ימינה), שהעלה לטוויטר את תמונת הלינץ' המפורסמת של רוצחי החיילים יוסי אברהמי וואדים נורז'יץ ז"ל באינתיפאדה השנייה - תוך שהוא מטיח בחברת הגלידות: "בחרתם בצד הלא נכון".

מאידך וכצפוי, צידדה תנועת שלום עכשיו בהחלטה: "החלטת בן אנד ג'ריס מבהירה כי גם אם בימין המתנחלי ימשיכו לנסות להעלים את הקו הירוק, העולם מבחין היטב בין ישראל הריבונית לבין השטחים הכבושים. חברות בינלאומיות מעוניינות לעשות עסקים עם מדינת ישראל, אך לא מוכנות להשלים עם המשך השליטה הצבאית על מיליוני פלשתינים ועם מפעל ההתנחלויות. בממשלת השינוי מבינים היטב את הנזק האדיר שמסב מפעל ההתנחלויות לישראל. מי שרוצה לחזק את הכלכלה הישראלית ולהימנע מחרמות ומביקורת בינלאומית, שיפעל לסיום הכיבוש".

תגובה דומה עלתה בטוויטר מצידה של יו"ר מרצ לשעבר, זהבה גלאון, שכתבה כי "הביקורת על ההחלטה מבקשת להפוך את מי שבוחר לנקוט בעמדה מוסרית לאנטי-ישראלי. מי שלא מפריד בין הכיבוש לישראל עושה דה-לגיטימציה למדינה כולה".

אל סדרת התגובות הצטרף גם עדי אביטל, הבעלים של רשת הגלידות "גולדה" הישראלית: "אנו גאים בישראליות שלנו ובזכות למכור גלידה לאלפי ישראלים ברחבי המדינה״.

ח"כ שמחה רוטמן (הציונות הדתית) כיוון את תגובתו אל חברת יוניליוור, "הבעלים של בן אנד ג'ריס העולמי. הם הבעלים של מותגים רבים בישראל, ובהם תלמה, שטראוס, בייגל בייגל ואחרים. מי שאמור לטפל בחברה בינלאומית גדולה שמחרימה את יו"ש הם שר החוץ וראש הממשלה, כמו גם שר האוצר, שאמורים להשתמש בכלים שבידיהם, לרבות הוצאת חברת יוניליוור מכל המכרזים הממשלתיים עד שההחלטה הזו תיהפך".

תגובה צפויה אך נחרצת יותר מהצד הפוליטי הדתי, פרסם ח״כ משה ארבל (ש"ס): ״החלטת יוניליוור העולמית להחרים את ההתיישבות היהודית ביו"ש ולמנוע שיווק של גלידות בן אנד ג'ריס היא חרפה. פניתי מיד למספר גופי כשרות מהודרת, בבקשה להודיע על הסרת הכשרות ממוצרי יוניליוור שמשווקים בארץ. מצופה כי כל גופי הכשרות שמעניקים תעודת כשרות למוצרי יוניליוור לא יאפשרו לתת יד לחרם על היהודים החיים ביו"ש״.

ישראל גנץ, ראש מועצת בנימין: "החרמת מתיישבי יו"ש על ידי יוניליוור מחייבת טיפול של ממשלת ישראל. הממשלה לא יכולה לאפשר מצב שבו חברה מסחרית בינלאומית גדולה מחרימה כחצי מיליון אזרחי המדינה ואזורים בארץ ישראל. ראש הממשלה ושר החוץ צריכים לפעול בעניין מיד, ולהציב מחירים ותגובות כלכליות כלפי חברה גדולה הקשורה לחברות גדולות בישראל. אני מחזק את ידיה של חברת הגלידות הישראלית, שסירבה לשתף פעולה עם החרמת אזרחי המדינה".

רחלי ברץ ריקס, ראש המחלקה למאבק באנטישמיות בהסתדרות הציונית העולמית: "יש לזה טעם רע. די לאנטישמיות, די לשנאה, די להסתה, די לחרם. השילוב המדאיג בין אנטישמיות, אנטי-ציונות ודה-לגיטימציה של ישראל בחברות מסחריות מעורר דאגה עמוקה. חברה שהוקמה על ידי יהודים יוצאת כנגד המדינה. ישראל, מדינה חזקה כלכלית וערכית, תמשיך לעמוד איתנה ונחושה כנגד הניסיונות לפגוע בה במישור הכלכלי על ידי ארגונים שלא מכירים את העובדות ומגיבים למיעוט קולני. חייבים לצעוק את זה בקול רם – החרמת ישראל היא אנטישמיות״.

* יורי ילון סייע בהכנת הכתבה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר