אף שעל פני השטח נראה כי המשא ומתן בין ישראל לחמאס על הפסקת אש ושחרור חטופים תקוע, לאחר שהארגון סירב לקבל את תנאי ישראל, ארה"ב ומצרים, מאחורי הקלעים מתרחשות התפתחויות משמעותיות. מתברר כי נרקמת יוזמה חדשה, אמריקנית, שנועדה לנסות ולהתניע מחדש את המשא ומתן ולהביא לשחרור חטופים בטווח זמן מהיר.
במקביל, מסתמנים סימנים ראשונים להתגמשות מצד חמאס. גורמים בארגון הטרור העבירו מסר שלפיו הארגון מוכן להתגמש מעט בנושא "המפתחות" – כלומר, מספר המחבלים שישוחררו בתמורה לכל חטוף. זאת בעסקה שבמסגרתה ישוחררו חמישה חטופים, ביניהם עידן אלכסנדר, המחזיק גם באזרחות אמריקנית.
עומר שם טוב, עומר ונקרט ואליה כהן מורדים מרכבי הצלב האדום, מועלים לבמת חמאס ומשוחררים // רויטרס
ברקע הדברים עומדת דווקא הפרשה הנחקרת כעת בישראל בדבר המעורבות של קטאר מול גורמים ישראלים, ובהם יועצי ראש הממשלה, לשיפור תדמיתה והבאשת ריחה של מצרים. כפי שמתברר, פרשה זו גורמת לשתי המדינות, מצרים וקטאר, להתאמץ ולהביא לקידום עסקה שתירשם כהישג על שמן במסגרת תחרות בין שתי מדינות ערביות יריבות.
לפי מקורות המעורים במגעים, היוזמה האמריקנית החדשה, שטרם הוצגה באופן רשמי לצדדים, מנסה למצוא פתרונות לחילוקי הדעות הטקטיים: מספר המחבלים שישוחררו תמורת כל חטוף, זהות החטופים שישוחררו בכל שלב, הכנסת סיוע הומניטרי והיקף הנסיגה הישראלית.
פרטי ההצעה טרם גובשו במלואם, אבל העיקרון הוא התחלה של משא ומתן עם הפסקת אש וצעדים מדורגים מכל צד. במהלך תקופה זו התותחים ישתקו, אך לא יהיו מהלכים דרמטיים כמו נסיגה צה"לית משמעותית, ומנגד חמאס ישמור בידיו חלק מהחטופים. גישה זו מהווה שינוי מסוים מהעמדה המקורית שקבעה לוח זמנים קשיח לשחרור כל החטופים – שינוי המגיע בשל חוסר היכולת לגשר בין הצדדים על תנאי סיום המלחמה.
עם זאת, גם בהצעה המתגבשת ברור כי בסוף התהליך כל החטופים יוחזרו. חמאס אמור לקבל, מלבד שחרור משמעותי של מחבלים, גם חידוש של הסיוע ההומניטרי, בשליטה של ארגוני סיוע בינלאומיים.
פרטי ההצעה האחרונה
בחמאס הדליפו אתמול כי ב־27 במארס הציגו המתווכים הצעה שלפיה במהלך 50 ימים של הפוגה בעזה ישוחררו חמישה חטופים. בתמורה, לפי המתווה, ישראל תשחרר 250 מחבלים, ביניהם 150 אסירי עולם, וכן 2,000 פלשתינים מעזה שנעצרו בשל חשדות שונים אחרי תחילת המלחמה ב־7 באוקטובר 2023.
במידה וההצעה תתקבל, תהיה זו הנחה משמעותית מצד חמאס לעומת הצהרות פומביות של בכיריו בשבועות האחרונים. לדוגמה, בכיר חמאס מוסא אבו מרזוק ציין את המספרים 500 ואלף אסירים ביטחוניים עבור כל חטוף כ"מפתחות אפשריים". ההצעה של המתווכים כוללת למעשה שחרור של כ־50 מחבלים ועוד כ־400 עצורים עזתים עבור כל אחד מחמשת החטופים.
שיחות קשות
ההצעה כוללת גם פתיחה של מעברי עזה לאספקה, הכנסת קראוונים והעברת פרטים על מצבם של יתר החטופים. בנוסף, צוין שבמסגרת הזמן של ההסכם יחל דיון על הפסקת אש קבועה, נסיגה מלאה והסדרי היום שאחרי המלחמה. בכיר בחמאס אמר כי ההצעה של המתווכים כללה גם נסיגה של ישראל מפילדלפי.
מצרים, מצדה, על פי גורם ערבי, אינה נשארת אדישה ומנהלת שיחות קשות עם ראשי חמאס, אף שבמקביל, עמדתם המוצהרת אינה מחייבת את חמאס לוותר על כוחו הצבאי ברצועה.
בישראל לא תולים תקוות רבות בטווח הקצר, אך בהחלט מעריכים כי המשך הלחץ הצבאי, שבמסגרתו צה"ל משתלט על עוד ועוד שטחים, בעיקר בדרום הרצועה (ציר מורג בין רפיח לחאן יונס), וממשיך לחסל מפקדים בדרגים שונים, יביא להתגמשות חמאס, ולו חלקית.
לאחר שחמאס סירב לקבל את העמדה הישראלית: בצה"ל מגבירים את הלחץ הצבאי
משפחותיהם של מעל ל-20 חטופים בפנייה לדרמר: "מרגישים שנשכחנו בחשיכה, היפגש עימנו״
פרסומת | כך תיירות יוצרת חוסן
מונולוג "שלושת הח"תים" של נתניהו - והתגובה של עינב צנגאוקר: "אתה משקר"
ההתפתחות במו"מ העקיף: ההתעקשות הישראלית על כמות החטופים - והסעיפים שעליהם יתגמשו
כל ראשי מערכות הביטחון מצדדים בהמשך הלחץ, אך קיימים חילוקי דעות אם ללחץ תהיה השפעה של ממש על עמדת חמאס בהסדר הסופי. אחת מההערכות היא כי ברצועה מקווים שישראל תיכנע ראשונה למרות התמיכה האמריקנית, ואם לא, האלטרנטיבה היא "ללכת עד הסוף", כלומר לא להפסיק את הלחימה ולא לשחרר את כל החטופים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו