סביבת ראש הממשלה תוקפים הערב (שלישי) את ראש השב"כ לאחר שפורסם תחקיר שירות הביטחון הכללי על מחדל ה-7 באוקטובר: "במקום לשתף פעולה עם מבקר המדינה, רונן בר מציג 'תחקיר' שלא עונה על אף שאלה. מסקנות תחקיר השב״כ לא הולמות את גודל הכשל והמחדל העצומים של הארגון והעומד בראשו".
"ראש השב״כ כשל באופן מוחלט בכל הקשור להתמודדות של הארגון נגד החמאס באופן כללי, ובאירוע השבעה באוקטובר בפרט", נכתב בהודעה. "ראש השב״כ לא קרא נכון את תמונת המודיעין והיה שבוי בקונספציה. בהערכות המודיעין השוטפות, כולל ימים בודדים לפני הטבח, התזה המרכזית בשב״כ הייתה שהחמאס מעוניין לשמור על שקט ושלא תיפתח מערכה".
בהמשך ההודעה נטען כי, "כך היה בהערכת המצב ב-1 באוקטובר 2023, שבה המליץ ראש השב״כ על מתן הטבות אזרחיות לחמאס תמורת קניית שקט. ראש השב״כ בר אף אמר שיש להימנע מסיכולים ברצועת עזה ובלבנון כדי להימנע מסבב נוסף בעזה.
יתר על כן, בהערכת המודיעין שנמסרה לראש הממשלה ב-3 באוקטובר 2023 קבע ראש השב״כ בר באופן נחרץ שחמאס שואף להימנע ממערכה נגד ישראל, והוא אף ראה פוטנציאל לשימור יציבות בעזה לאורך זמן אם ישראל תיתן לעזה אופק כלכלי חיובי".
"החמור מכל - השב״כ והעומד בראשו לא טיפלו ולא התייחסו - ולו ברמה הבסיסית - בתכנית ״חומות יריחו״ לחיסול ישראל (שלא הוצגה לראש הממשלה לפני השבעה באוקטובר)", נכתב. "לא בהערכות המצב השוטפות ולא בליל השבעה באוקטובר. זאת למרות שהשב״כ ידע על התכנית החל משנת 2018.
"בנוסף לכל אלה, ראש השב״כ לא ראה לנכון להעיר בליל המתקפה את ראש הממשלה - ההחלטה הבסיסית והמתבקשת ביותר שניתן להעלות על הדעת".
גם השר שלמה קרעי במתקפה חריגה נגד ראש השב"כ בחשבון ה-X שלו: "'על ראש הגנב בוער הכובע' - זה שידע לשלוח צוות טקילה בליל ה-7.10 לעוטף עזה כי הבין שמשהו רע קורה, אבל הפקיר את חיילי צה״ל ואת תושבי העוטף לגורלם, חושב שיסיט את תשומת הלב מהמחדלים שלו אם יסחט אותנו באיומים. לא נאפשר למי ששתק מול הסרבנות האיומה, שנרדם, שהפקיר, שפשע, להשפיע כהוא זה על העתיד הבטחוני של מדינת ישראל. אני קורא לראש הממשלה להביא את הדחתו לממשלה כבר בראשון הקרוב".
ביקורת מרומזת על הדרג המדיני
בשורה התחתונה במסקנות התחקיר, בשב"כ מצביעים על כישלון במתן ההתרעה לסיכול הטבח, מדווחים על הקושי בגיוס מקורות "יומינט" (מודיעין אנושי) ברצועה (גיוס שהיה באחריותו הבלעדית של הארגון), מצביעים על חלוקת אחריות לא נכונה עם צה"ל ותהליכים מודיעיניים לקויים. וגם ביקורת מרומזת על הדרג המדיני.
בשב"כ ציינו כי הסיבות המרכזיות לבניית כוחו של חמאס באופן שאיפשרו את יציאתו למלחמה הן מדיניות של שקט שאפשרה לו התעצמות מאסיבית, הזרמת כסף קטארי והעברתו לזרוע הצבאית של חמאס, כרסום מתמשך בהרתעה הישראלית, ניסיון להתמודד עם ארגון טרור על סמך מודיעין והגנה תוך הימנעות מיוזמות התקפיות, ומשקלם המצטבר של הפרות בהר הבית, היחס לאסירים והתפיסה כי החברה הישראלית נחלשה בגין הפגיעה בלכידות.
ראש שירות הביטחון הכללי, רונן בר, אמר בדבריו כי שירות הביטחון הכללי לא מנע את טבח ה-7 באוקטובר. "כמי שעמד בראש הארגון, אשא עול כבד זה על כתפיי כל חיי. מהתחקיר עולה שאילו שב"כ היה פועל אחרת, בשנים שקדמו למתקפה ובליל המתקפה, הן ברמה המקצועית והן ברמה הניהולית, הטבח היה נמנע. זה לא תו התקן שציפינו מעצמנו ושהציבור ציפה מאיתנו".
גנץ: "אין מנהיגות, אין אחריות ואין גבול לציניות"
יו״ר המחנה הממלכתי בני גנץ: ״בעוד שצה"ל והשב"כ מתחקרים, לוקחים אחריות ומגיעים לתושבי הדרום להתנצל ולהציג את הלקחים - ראש הממשלה מסתתר מאחורי תדרוכים ועסוק בחיפוש אשמים. במקום לקחת אחריות, להתנצל ולהקים ועדת חקירה ממלכתית, ראש הממשלה מטיל רפש בשב"כ. אין מנהיגות, אין אחריות ואין גבול לציניות".
מועצת אוקטובר בתגובה להתנצחות: "הדרך היחידה להגעה לחקר האמת היא להקים עוד היום ועדת חקירה ממלכתית שתחקור הכל ואת כולם. 515 ימים ולילות, 0 תשובות. הגיע הזמן".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו