הקבינט התכנס אמש (שני) במשך מספר שעות כדי להחליט אם ישראל מוכנה להיכנס למו"מ עם חמאס על שלב ב' של עסקת החטופים. ראש הממשלה, בנימין נתניהו, דוחה על הסף את התנאי שמעלה חמאס מתחילת המלחמה לפיו החזרת שאר החטופים תהיה רק בתמורה לסיום המלחמה.
עם זאת, כדי שלא להביא לעצירת של שלב א' של העסקה שעדיין נמשך, וכן בשל הציפיה של ממשל טראמפ להתקדם לשלב ב', ייתכן שישראל תסכים להתחיל בשיחות בנושא.
מוקדם יותר אתמול פורסם כי ביום חמישי הקרוב יועברו לישראל ארבעה חטופים חללים. הם יועברו לזיהוי, ולאחר מכן יימסרו ההודעות למשפחות ולציבור. זהות החללים תועבר לישראל שעות ספורות לפני כן. כמו כן, גורמים יודעי דבר העריכו כי ייתכן שמספר החטופים החיים שאמורים להשתחרר בפעימה השביעית בשבת הקרובה יהיה גבוה יותר משלושה, כפי שסוכם תחילה.
בתוך כך, היום צפויים להגיע לריאד השליח האמריקני סטיב וויטקוף ובכירים נוספים מממשל טראמפ. גם שר החוץ הרוסי, סרגיי לברוב, אמור לבוא לבירה הסעודית. בשלב ראשון הם יעסקו בניסיון היסטורי ראשון לגבש הסכם שיביא לסיום המלחמה בין רוסיה לאוקראינה.
בסוף השבוע ייערך בריאד מפגש נוסף שבו מדינות ערב ינסו לגבש תכנית משותפת לעתיד עזה. בפסגה ישתתפו נציגי מצרים, ירדן, קטאר ואיחוד האמירויות, כשמטרתם להגיב לתכנית ההגירה ההמונית מעזה שהציג הנשיא טראמפ.
תוצאות הוועידה בריאד קשורות בקשר ישיר להחלטות שצפויות להתקבל בירושלים. שכן אם מדינות ערב יקבלו את העיקרון שחמאס לא ישלוט בעזה צבאית ואזרחית, בישראל ובארה"ב יהיו שבעי רצון. בתרחיש כזה ככל הנראה יהיה מאמץ מדיני משותף של כל הצדדים לכפות על הנהגת חמאס לעזוב את עזה, בהתאם להחלטות המקוריות של ישראל מתחילת המלחמה.
הגורם הישראלי הראשון שהתריע על ההפרות המצריות בסיני | מתוך עמוד היוטיוב של Conference of Presidents
מנגד, אם מדינות ערב יתייצבו נגד הגישה האמריקנית-ישראלית, ייתכן שלא יהיה מנוס מחידוש הלחימה ומכפיית פתרונות בכוח. במקרה כזה, ישראל תצטרך לבחון בתשומת לב מרובה מה עושה מצרים.
בתוך כך, ישראל פנתה לארה"ב בבקשה שתעלה "במלוא החומרה" בפני מצרים את התנגדותה לנוכחות הצבא המצרי בסיני. כך נודע ל"ישראל היום". גורם המעורה בפרטים אמר כי הדרגים הגבוהים ביותר בישראל מוטרדים מאוד מההתעצמות של צבא מצרים. בפרט ישראל רואה בחומרה את הימצאותם של כוחות צבאיים מצריים בסיני, בניגוד להסכם השלום מ-1979.
לדברי הבכיר הישראלי הנושא מטופל בשקט אך במלוא הרצינות. הציפיה בירושלים היא שוושינגטון כמי שערבה להסכם היא זו שתגרום למצרים להוציא מסיני את היחידות שלא אמורות להיות בחצי האי.
בתוך כך, ל"ישראל היום" נודע כי גם בקונגרס האמריקני גובר העיסוק בסוגיית מצרים. במפלגה הרפובליקנית השולטת בבית הנבחרים ובסנאט מתכננים לערוך שימועים שיבחנו את המתרחש. כמו כן, חברי קונגרס דנו בנושא עם עמיתים ישראלים.
הדברים באים לאחר שאתמול נחשפה באתר "ישראל היום" התבטאות רשמית ומטרידה של גורם ישראלי על התעצמות הצבא המצרי בסיני. שגריר ישראל בארה"ב, ד"ר יחיאל לייטר, תדרך לאחרונה ראשי ארגוני יהודיים בארה"ב בסוגיה הרגישה והגדיר את המצב כ"לא נסבל".
בשיחה עם ועידת הנשיאים של הארגונים היהודיים אמר לייטר כי "זה משהו שהולך לעלות. אני חושב שראיתם כמה הערות בנושא בימים האחרונים. מצרים במצב הפרה רציני מאוד של הסכם השלום שלנו בסיני. וזו סוגיה שעומדת לעלות על הפרק, כי זה לא מצב נסבל".
הצפת הסוגיה המצרית בפני ממשל טראמפ מצטרפת לשורה של התפתחויות שעשויות להכריע את גורל המלחמה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו