מעלה אדומים. משמאל: שטח E-1 שמטרתו יצירת רצף טריטוריאלי בין מעלה אדומים לירושלים. צילום: רויטרס

מתחילים באזורי הקונצנזוס ומגבירים: אחרי בחירת טראמפ - ריבונות שוב על הפרק

סוגיית הריבונות חזרה לסדר היום בסביבת רה"מ • בכירים בממשלה החלו בתוכניות להחלתה בגושי התיישבות ביו"ש, לאישור אלפי דירות ולביטול הסנקציות על המתיישבים • נתניהו: "שוחחתי עם טראמפ, אנחנו רואים עין בעין את האיום האיראני ואת ההזדמנויות הגדולות בתחום השלום"

[object Object]

סביבת ראש הממשלה נשמעת בימים האחרונים רגועה ואופטימית כפי שלא נשמעה מעולם: אחרי ניצחון טראמפ, פיטורי גלנט וכניסת אנשי סער לממשלה בתפקידים משמעותיים, בטוחים בסביבת רה"מ כי הם "עלו על הגל", ולא רק שאין איומים על שלמות הקואליציה ופירוק הממשלה אלא ההפך - כעת יש ביכולתם לתכנן צעדים משמעותיים ודרמטיים במיוחד, ול"ישראל היום" נודע כי המילה "ריבונות" חזרה לסדר היום בסביבת נתניהו.

ביידן, נתניהו וטראמפ. מנסים לא להרגיז את הנשיא היוצא ומייחלים לשיתוף פעולה עם הנכנס, צילום: רויטרס, עמוסבן גרשום/ךע"מ, AFP

בד בבד, בכירים בממשלה לא מסתפקים בתכנונים עקרוניים שיסתיימו בהצהרות ותו לא, וכבר החלו לעבוד על השלבים הראשונים של תוכנית אקטיבית לריבונות בחלק מיהודה ושומרון. על הפרק: בעיקר האזורים שבקונצנזוס כמו מעלה אדומים, בקעת הירדן וגוש עציון.

האסטרטגיה המדינית מול ארה"ב היא לא "להרגיז" את ממשל ביידן בימים אלה עד כניסת טראמפ בינואר הקרוב לבית הלבן, ועל כן סוגיית הריבונות נאמרת בימים אלה רק כמשימה עתידית ורק בקרב אנשי נתניהו, ולא יוצאת כתוכנית פומבית ברורה וסדורה. עם זאת, היא לגמרי בין התוכניות המשמעותיות שבממשלה מתכוונים לקדם אחרי כניסת טראמפ לתפקיד.

בממשלה מודעים היטב לכך כי בחירתו של טראמפ עלולה להיות חרב פיפיות, והשאלה הגדולה היא בעיקר מי יהיו האנשים שסובבים אותו. בניגוד לממשל דמוקרטי, כאן אין אפשרות להתקוטט עם הממשל או לשחק משחקים, מכיוון שהדבר עלול להסתיים בגול עצמי.

השר אלי כהן בסיור בבקעת הירדן עם ח״כ אביחי בוארון. מהקונצנזוס והלאה, צילום: ללא קרדיט

בעוד נושא הריבונות שב ועולה על השולחן, בממשלה יודעים שמדובר ב"פרס הגדול", כזה שיהיה מאתגר מאוד לממש אותו, ולכן יש גם צעדים קונקרטיים שמתוכננים כבר כעת להתבצע כדי לחזק את הגישה הגורסת כי יש לחזק עד כמה שאפשר את יו"ש ולהביא הישגים מדיניים בממשל ידידותי.

הלחץ שב ועולה

ההישג הראשון שנדרש הוא כינוס ישיבת מועצת התכנון העליונה (מת"ע) של המינהל האזרחי, שכונסה בפעם האחרונה באוגוסט. בממשלה חיכו בסבלנות עד סיום מערכת הבחירות, לאור מסרים ברורים שהעביר נתניהו כי הוא אינו רוצה לסכן את ניצחונו של טראמפ בדרך כלשהי, אך כעת הלחץ שב ועולה.

קיים תרחיש שלפיו תכונס מת"ע כבר בשבועות הקרובים כדי לאשר 11-7 אלף דירות שממתינות, אך ייתכן שכינוסה יידחה בשל אינטרסים ישראליים אחרים, כדוגמת חימושים. השאיפה לאחר כניסת טראמפ לתפקיד היא לכינוס של מת"ע בכל שלושה חודשים או אפילו יותר, במטרה להביא למספר הנכסף - מיליון ישראלים בשומרון בתוך עשור.

ראש המנהל האזרחי, תא״ל הישאם אבראהים בפגישה עם 22 ראשי רשויות מאזור יהודה ושומרון והבקעה, צילום: דוברות מתפ"ש

גם הסנקציות שהוטלו בממשל הדמוקרטי נמצאות על השולחן. קיימת הבנה כי לא ניתן יהיה להפוך את הסנקציות בממשל היוצא, אך השאיפה היא לדחוף את הנושא לסדר היום של הממשל הרפובליקני הנכנס, עוד בימים הראשונים לכהונת טראמפ כנשיא ארה"ב.

"שיחות טובות וחשובות"

ישראל כבר החלה בעבר לתכנן צעדי ריבונות. אז היה זה השר יריב לוין שניהל את הכנת החומרים, הצעות המחליטים והמפות מול האמריקנים לקראת אישור הממשלה. לוין עמד בקשר רצוף בעניין עם הממשל האמריקני ועם הנהגת ההתיישבות. בעת הצגת התוכנית נכח לוין עם רה"מ נתניהו בחדר הסגלגל, גם בפגישות הסגורות עם טראמפ. ההערכה היא שככל שתוכנית הריבונות תשוב לשולחן, צפוי לוין לעמוד גם הפעם בחזית ובקשר מול ממשל טראמפ ומול המתיישבים.

לוין. ייקח את המושכות בחזרה לידיו, צילום: אורן בן חקון

כזכור, לפני כארבע שנים הציגו טראמפ ונתניהו את עסקת המאה שכללה הכרה אמריקנית בריבונות ישראלית ביו"ש, ובממשלה כבר חגגו את המאורע. יונתן אוריך, יועצו של נתניהו, אף צייץ כי הריבונות תעלה לממשלה, אך התנגדות אמריקנית הורידה את הנושא מסדר היום.

היום (ראשון) התייחס נתניהו לקשר עם טראמפ ואמר כי בימים האחרונים שוחח שלוש פעמים עם הנשיא הנבחר דונלד טראמפ. "אלה היו שיחות טובות וחשובות מאוד", ציין, "שיחות שנועדו להדק עוד יותר את הברית האיתנה בין ישראל לארה"ב. אנחנו רואים עין בעין את האיום האיראני על כל מרכיביו, ואת הסכנה שנשקפת ממנו. אנחנו רואים גם את ההזדמנויות הגדולות שעומדות בפני ישראל, בתחום השלום והרחבתו, ובתחומים אחרים".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו